Hírek

2014.01.03. 15:35

Még mindig vevőre vár az élményfürdő

Dunaújváros - Továbbra is szárazon várja a jobb időket a még mindig vevőre váró Aquantis Élményfürdő. A több mint tanulságos és városkassza számára költséges fürdő-saga 2006 augusztusában kezdődött. Már a döntés pillanatában sokakban felmerült a kérdés: Kell ez nekünk?

Szabó Szabolcs

És egy szomorú kép a mostani helyzetről, ami lassan két éve tart

Egy éve januárban pont az kép fogadta az Építők útján közlekedőket, mint ma. A komplexum főépületének homlokzatára kifüggesztett molinó szerint a tulajdonos eladásra kínálja az élményfürdőt. A jelenlegi tulaj a CIB Zrt. ingatlankezelő és forgalmazó cége, a Recovery Zrt, amely aktuális hirdetése szerint 950 millió forintért válna meg a fürdőtől.

Az ár volt jóval drágább is, 2006-ban a város nettó 3 milliárd 375 millió forint finanszírozott összegről kötött lízingszerződést a CIB Bank Zrt.-vel. A szerződés futamideje húsz év lett volna és a városnak havonta 22,3 millió forintott kell volna utalnia a pénzintézetnek. Két évtized alatt tehát 5,3 milliárd forint kivizetését jelentette volna. A kontaktust többször is módosították, de már a 2006 augusztus 10-ei közgyűlésen is bőven akadt megválaszolatlan kérdés. Például: ilyen fajsúlyos kérdésben miért zárt ülésen döntöttek? A közgyűlési szavazás előtt még nem volt kivitelelzési terv. Nem volt ismert az sem: kitermelhető-e a termálvíz, és ha igen, az alkalmas lesz-e gyógyvíznek?

Hét és fél év távlatából már jó pár kérdésben tisztán látunk. A beruházás legelején kiderült az is: sem termálvíz, sem gyógyvíz nem lesz a fürdőkomplexumban. Az előzetesen készített üzleti terv, amely mindössze tíz oldalas volt, a várható forgalom tekintetében is mert merészet álmodni. Mint lapunk 2006 augusztus 10-én megjelent számából kiderült: éves szinten 740 millió forint bevétellel számoltak. A tervek szerint a bevétel döntő részét az évi 300 ezer (!) felnőtt fizető vendég tette volna a kasszába. Mindezt megfejelve plusz havi 7-900 bérletessel is számoltak. Az élményfürdő építéséről határozó döntés rányomta bélyegét az egész beruházásra, amelyet számos botrány kísért. A helyzet nem változott a fürdő megnyitása után sem.

Elszámolási és jogi viták miatt hol bezárt, hol kinyitott a komplexum. Egymást váltották az üzemeltetők. A DVG Zrt. és a Hunép Uniszol Zrt. és próbálkozott a gazdaságos üzemeltetéssel: mindhiába. Végül a város és a CIB Zrt. megegyezett, az Aqunatis a beruházás finaszírozójárhoz került.

Érdekesség, hogy 2010 nyarán a város még tette egy vételi ajánlott 3,2 milliárd forint értékben, amelyet a CIB elutasított. Az elmúlt nyáron hallani lehetett egy olasz befektetőjelöltről, amely érdeklődött a fürdő iránt, ám az üzletből (legalábbis egyelőre) nem lett semmi. Korábban többen is tudni vélték, hogy a helyi gazdasági életben több szálon érintett vállalkozó Pomázi Csaba 800 millióért vitte volna az Aquantist, ám ezt akkor hivatalos helyről nem erősítették meg lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!