Hírek

2014.01.29. 17:10

Államtitkári vizit a nővéreknél

Adony - Elkészült a Szeplőtelen Szűz Mária Gondozóház új szárnya, ahova Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár is ellátogatott szerdán.

Körmendi Erzsébet

 

Soltész Miklós államtitkár gratulált a nővéreknek a gondozóházhoz, és megköszönte áldozatos munkájukat

Sajtótájékoztató keretében ismertették a média képviselőivel Soltész Miklós látogatásának tapasztalatait szerdán délelőtt. A szociális és családügyekért felelős államtitkár a dunaújvárosi és az adonyi ellátó rendszerrel, a gondokkal és az erősségekkel egyaránt megismerkedhetett egynapos látogatása alatt. Az eseményen Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere elmondta, nem sikerült mindenhova eljutniuk, viszont szóban mindenről tájékoztatták az államtitkárt. Jártak viszont a Jószolgálati Otthonban, ahol a gondozottak műsora a szeretetről és a jóság erejéről szólt, ami áthatja az adonyi gondozóházat is.

Cserna Gábor elmondta egyebek mellett azt is, hogy a Jószolgálati Otthonban dolgozók elmondták az államtitkárnak gondjaikat, kéréseiket. Az önkormányzat morálisan és anyagilag egyaránt segíti az intézményeket. Az adósságátvállalás záró üteme nagy tehertől szabadította meg Dunaújvárost és Adonyt is, levegőhöz jutnak a települések, és a pályázati önrészekre, fejlesztésre összpontosíthatnak. Így például a szociális ellátórendszerre az eddiginél is nagyobb figyelem juthat.

-Isten áldja meg önöket mindazért, amit tesznek - mondta Soltész Miklós Annie Manjaly rendfőnök asszonynak a sajtótájékoztatón. Az államtitkár elismeréssel szólt a nővérek munkájáról (Fotó: Ónodi Zoltán)

Adony nagyokat lépett előre az elmúlt években e téren. Ronyecz Péter házigazda polgármester büszkén beszélt a felnőtt és gyermekorvosi ellátásnak, fogászatnak modern körülményeket teremtő, felújított egészségházukról, valamint a szociális intézményről, ahol a családsegítés, a gyermekjóléti gondoskodás mellett a nappali ellátás is tökéletesen megoldott. Adony erőssége az összefogásban rejlik, ami nyomon követhető volt a sajtótájékoztató helyszínén, a gondozóház új szárnyán, amely adományokból, segítségekből, és rengeteg munkával jött létre. A bázishelyként megvásárolt épület bölcsődeként működött egykor, amelyet a Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai Szerzetesrend tagjainak folyamatosan sikerült fejleszteniük 2000 óta. Annie Manjaly rendfőnök elmesélte, hogy lelki gondozással kezdték annak idején, de rájöttek, nem elég a lakásukon felkeresni az időseket, elesetteket, teremteni kell számukra egy otthont, ahol gondoskodnak róluk életük utolsó időszakában. Tíz férőhellyel kezdték, huszonötre bővítették az épületet korábban, most egy társalgóval és az új szobákkal ötven nyugdíjas gondozására lett alkalmas.

Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott elismeréssel szólt a nővérek munkájáról, az adonyiak áldozatkészségéről. Ugyanezeket erősítette meg Soltész Miklós államtitkár, aki gratulált a kormányablakok akadálymentesítéséhez, kifejtette, mindenkinek egyszer-egyszer el kellene látogatnia a dunaújvárosi Jószolgálati Otthonba, és megköszönte a szerzetesrend tagjainak, hogy az otthonuktól több ezer kilométerre otthonra leltek Adonyban.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!