Hírek

2013.12.27. 16:05

Műfüves pályák lesznek a Vidám Park területén

Dunaújváros - Az önkormányzat és a Dunaújváros PASE labdarúgó egyesület közös beruházásában épülnek a műfüves pályák a Vidám Park helyén.

Körmendi Erzsébet

Dobos Barna szerint óriási előrelépést jelet majd számukra, ha a kivitelező elkészül a beruházással, mert a városban és környékén nincs nagyméretű műfüves labdarúgópálya

Az önkormányzat biztosította a területet és a TAO-pályázathoz szükséges önrészt. Nem is tehetett volna másként, hiszen a stadion melletti edzőpálya értékesítéshez azzal a feltétellel járult hozzá a sportért felelős államtitkárság, hogy sportcélú fejlesztésre kell költeni a vételárat.

A kormány szándéka szerint a gazdasági társaságok felajánlhatják a társasági nyereségadójuk egy részét az öt látvány csapatsportág valamelyikének. Esetünkben az MLSZ bírálta el a dunaújvárosiak pályázatát, és hagyta jóvá a Vidám Park helyére megálmodott beruházás terveit. A labdarúgószövetség szakmai támogató döntésével megszerzett TAO-jogosultság után már csak a cégeket kellett az ügy mellé állítani. Információnk szerint dr. Dorkota Lajos a Magyar Közmű- és Energiahivatal vezetőjének, korábbi kormánymegbízottnak nagy szerepe van abban, hogy sikerült összegyűjteni az önkormányzati önerővel együtt bruttó 240 millió forintot.

Nem tétlenkedtek: a kivitelező kiválasztása után az ősszel elkezdődött a nagy munka a Vidi helyén. A cég most egy nagy, majd utána egy kicsi műfüves pályát alakít ki a területen világítással együtt. Fürdőt és öltözőt magában foglaló szociális épület is része a beruházásnak: meglévő objektumot (a korábbi vidis játéktermet) lecsupaszították a betonig, és alakítják át a célnak megfelelően.

A területen sok fát ki kellett vágni. Az önkormányzat kötelezettséget vállalt arra, hogy dupla annyit telepít vissza az erdővédelem szempontjai szerint. A fa jó ügyet szolgált, ugyanis a Védőháló Alapítványon keresztül felajánlották tűzifaként a rászorulóknak. Természetesen a környezetet sem hagyják parlagon, a parkosítása is szerepel a tervekben.

A beruházásnak a két műfüves pálya az első üteme. Koncertek, rendezvények helyszínéül is szolgáló kalandparkot is álmodtak oda második ütemként , és várják a megvalósítást szolgáló pályázati kiírást.

- Háromszázötven aktív labdarúgója van Dunaújvárosnak, és a gyerekek Bozsik programjának vidéki alközpontja vagyunk. Sportolóink összesen két pályán tudnak edzeni, ami önmagában is magyarázza, miért van nagy szükség erre az új lehetőségre. Másik pedig, hogy a városban és környékén nincs nagy méretű műfüves pálya, rossz idő esetén abszolút megoldatlan volt eddig az edzés - mondta Dobos Barna, a Dunaújváros PASE sportigazgatója.

A Vidám Park helyén lévő beruházással nem fejeződnek be a sportfejlesztések. A kormány az év utolsó napjaiban döntött a Dunaújvárosban 2002-ben sajnálatosan félbehagyott stadion beruházás befejezéséről, amelyre első lépcsőben 600 millió forintot biztosított. A munkák elkezdődtek, tervezés, engedélyek beszerzése folyik, és a remények szerint 2014-ben lezárul a folyamat. A beruházások nem zavarják a bajnokságban a várakozásokon felül szereplő csapat szakmai munkáját.

Mukit elszállították. Gombos István a körzet képviselőjeként és alpolgármesterként egyaránt szívügyének tekinti a sorsát, hiszen a kisvonat minden dunaújvárosi számára értéket képvisel. Kellenek az ilyen emlékek. Ezért a dunaújvárosi tűzoltókra bízta az őrzését, helyreállítását az utóbbi nem kis feladat. Közben keresik Muki méltó helyét is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!