Hírek

2013.11.05. 18:55

Ács Sándorné: minden törvényes eszközzel élni fogunk!

Hétfőn földharcot hirdettek az ökológiai gazdaság vezetői. Kedden egy újabb levél érkezett számukra a kishantosi portára.

Szabó Szabolcs

Hétfőn olvashattak arról, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetése nem adta át a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) Szervezet munkatársainak az általuk korábban bérelt földterületeket. A hétfői területbejárás alatt azonban megjelentek az új bérlők is, akiknek az NFA illetékesei papíron, jegyzőkönyvezve átadták az érintett földeket.

Hétfőn egy másik jegyzőkönyv is született. Ezt a kishantosiak adták át az NFA-nak, hogy az általuk vélelmezett jogsértések és hiányosságok miatt nem hajlandóak átadni az állami földpályázat keretében összesen 10 tételben új bérlőknek kiutalt 452 hektárt.

Ács Sándorné a hétfői területbejárás után tartott tájékoztatón (Fotó: Ónodi Zoltán)

Ács Sándorné, a kishantosi ökológiai gazdaság ügyvezetője hétfőn harcot hirdetett, ígérte, készek megvédeni azokat a földeket, amelyeken immáron 21 éve magas minősítésű biogazdálkodást folytatnak. A következő hetek, hónapok lehetséges forgatókönyvéről kérdeztük Ács Sándornét.

– Minden törvényes eszközzel élni kívánunk, hogy a 21 éve elindított ökológiai gazdálkodást egyben tartsuk. Álláspontunk szerint az állam sértett jogot, amikor az általa felállított pályázati elvek ellenében ítélte oda a földeket az új bérlőknek. Hétfőn kiemeltük, hogy mezei leltár sem készült, így nem lehet átadni a földterületeket. Kedden reggel vettük kézbe azt a hivatalos levelet, amelyet visszadátumoztak és épp a mezei leltár elkészítéséről szól. Kérdésem, ennek szellemében, hogy miként adhatta át a földterületeket az NFA?

A kishantosi gazdaság vezetőjét a földek „védelméről” és kérdeztük.

– Tény, figyeljük a területet, ha idegen behatolóval találkozunk, akkor rendőrt hívunk, hiszen a mi területünkön jár. És jelenleg még mi vagyunk birtokon belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!