Hírek

2013.09.27. 14:10

Kié legyen a föld?

A Tudástár-sorozat csütörtöki vendégelőadója Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Ökológiai Mintagazdaság vezetője volt.

Szabó Szabolcs

Kié legyen a föld? címmel az idény nyáron elfogadott földforgalmi törvényről és annak lehetséges hatásairól tartott előszállást a Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Ökológiai Mintagazdaság vezetője.

A Tudástár előadássorozat keretében Dunaújvárosba érkező agrármérnök szerint a jelenleg hatályos földforgalmi törvény nem védi meg a magyar földet, sem a külföldi felvásárlástól, sem a már kiépült, vagyonos érdekcsoportokhoz köthető nagygazdaságok további terjeszkedésétől.

Az előadó bevezetőjében a Föld jelenlegi ökológiai helyzetéről beszélt, és kifejtette, ha a jelenlegi tendenciák így maradnak esetleg felerősödnek évtizedeken belül nagyon súlyos ökológiai, gazdasági és humanitárius katasztrófákkal kell szembesülni az emberiségnek. Ács Sándorné szerint a negatív forgatókönyvek elkerüléséhez új pályára kell állítani a gazdaság és jelenlegi fogyasztói társadalom egészét: a fenntartható fejlődésre épített politikák és struktúrák együtt eredményesek lehetnek, ám ehhez döntő változások kellenek - fejtette ki.

A Mezőfalván élő agrárszakember egy 2011-ben írt felhívásában így foglalta össze a vidékkel és a magyar agrárium jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, javaslatait: "A magyar társadalom érdekeit hosszú távon a legjobban szolgáló földhasználati rendszert a jövedelem útjának elemzésével lehet kialakítani. A vidéki közösségek fennmaradásához, fejlődéséhez ugyanis elengedhetetlenül szükséges, hogy a földből származó jövedelem helyben maradjon. Az egy településhez tartozó termőföldek használatát ebből a szempontból kell elemezni. Fontos figyelembe venni, hogy az Európai Unióban a föld használójának nem csak a földön megtermelt terményekből van jövedelme, hanem a földhöz kapcsolódó EU-s támogatások is a föld használójához folynak be. Ezeket a forrásokat pedig az EU a vidéken élők boldogulásához való hozzájárulásként adja az pedig a nemzeti kormányok felelőssége, hogy erre és ne az ellenkezőjére fordítsák ."

A csütörtök esti előadásában is e javaslatok mellett foglalt állást, mindvégig hangsúlyozva, hogy véleménye szerint a jelenleg hatályos földforgalmi törvény e szándékokkal ellentétes.

Ács Sándorné szerint a vidék folyamatos elszegényedése abból (is) fakad, hogy a helyben élő gazdák folyamatosan szorulnak ki a helyi megművelhető földekről, a földből származó jövedelem pedig nem helyben marad, hanem kétes hátterű gazdasági társaságoknál landol.

A szakember szerint az EU-n belül is van – például Dánia – olyan ország, amely a helyi családi gazdaságokra építette fel sikeres, jövedelmező agrár- és földpolitikáját,az ott élők érdekében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!