Hírek

2013.07.22. 17:45

Aratás: kicsit vissza kell most fogni a kombájnokat

Dunaújváros – Akárcsak országszerte, környékünkön is nagyjából a búza aratásának félidejében járunk. Jó a termés!

Pekarek János

Befejeződött az őszi árpa aratása Magyarországon, és várhatóan a búza termőterületének feléről is betakarítják a termést országszerte az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint. A kenyérgabona nagy része a hónap végéig lekerülhet a táblákról, véli a kamara, amely hozzáteszi, hogy a búza hektáronkénti hozamának átlaga eddig 4,6 tonna körül alakult, és ez 25-30 százalékkal meghaladja a tavalyi terméseredményeket.

Hegyekben áll a gabona a Pentele Zrt. raktáraiban, mondta az ágazatvezető, Márkli János, s valóban: íme a bizonyság! (Fotók: Vohlmann György)

A felvásárlási árak viszont szinte naponta változnak a kamara megyei elnökeinek jelentései szerint. Baranyában például 44 ezer, Tolnában 43 ezer, Győr-Moson-Sopronban 42-45 ezer, Csongrádban 42-43 ezer, Heves megyében pedig 42 ezer forintot fizettek a búza tonnájáért. Az agrárkamara azt javasolja a termelőknek, hogy a betakarítási időszakra jellemző nyomott árak miatt lehetőség szerint egyelőre inkább raktározzák el terményeiket. Erre az országban bőségesen rendelkezésre állnak tárolókapacitások.

A Nemzeti Agrárkamara egyben felhívja a közutakon közlekedők figyelmét arra, hogy ebben az időszakban tetőződnek a betakarítási munkálatok, ezért a közutakon egyre több mezőgazdasági munkagéppel találkozhatnak a közlekedők. A szervezet arra kéri a járművezetőket, hogy az aratás megkönnyítése érdekében tanúsítsanak fokozott körültekintést és türelmet a betakarítást végző kombájnokkal, traktorokkal szemben, és a lehetőség szerint biztosítsanak számukra elsőbbséget.

Nincs ez másképp mifelénk sem. Mint azt Márkli Jánostól, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetőjétől megtudtuk, a város környékén is most zajlik a búza aratásának dandárja. Eddig a 326 hektáron elvetett kenyérgabona mintegy felét gyűjtötték be a földekről. Az aratás menne gyorsabban is – mivel azonban sok kistermelővel szerződött a cég a búzájuk felvásárlásáról, annak beszállítása, szárítása, tisztítása leköti a Pentele Zrt. kapacitásait.

A múlt hétvégén is hegyekben állt a búza a zrt. raktáraiban, jegyezte meg Márkli. Ezért a kombájnokat kissé visszafogták, hogy enyhítsék a nyomást a feldolgozó részlegen. Hétfőn például csak két kombájn dolgozott a búzatáblákon, s mindössze tizenöt hektár learatását tűzték ki napi célul. Az időjárás, mondta az ágazatvezető, kedvez az aratásnak – kissé már túlságosan is. A hét napjaira akár 38 Celsius fokos csúcshőmérsékletet is jelzett a meteorológia. Ez jó a búzának, viszont az már most látszik, hogy a kenyérgabona kiváló terméseredményeit nem tudják majd megismételni a kapásnövények, a kukorica és a napraforgó esetében. Ezek a növények szenvednek a szomjúságtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!