Hírek

2013.06.19. 16:56

A gyalogosok és a kerékpározók meséje a kecskéről és a káposztáról

Dunaújváros - Meglehetős érdeklődést váltott ki az az írás, amely a városban a járdán történő kerékpározásról szólt. Megjegyezhető: sem a fővárosban, sem más városban ez nem divat.

Jankó Árpád

Az érdeklődés jogos, hiszen  mindennapi  tevékenységünkről, magunkról, városlakókról van szó. Pontosabban arról a veszélyről, amire a Vasmű úti járdán a gyalogosokra, köztük az idősekre, a gyerekekre leselkedik. Gyorsan megjegyzem: szó sincs arról, hogy a kerékpározás ellen kellene hadakozni. Biciklizni jó dolog, egészséget karbantartó, élményt adó mozgás, nem szennyezi a levegőt, olcsó is ...

De adott a kérdés: hol kerékpározzunk? A KRESZ erre határozottan válaszol. Kerékpározni a járdán tilos! Esetünkben ha keresném a poént, úgy módosítanék: a KRESZ szerint kerékpározni a járdán tilos, kivételt képez Dunaújváros. De hagyjuk a poénkodást, mert ennél ez sokkal fontosabb és komolyabb dilemma. Mit kellene tenni, hogy a kerékpározók és az autósok ne gyűlöljék egymást, hogy a kerékpározóknak is biztonságos körülmények álljanak rendelkezésükre? Tehát magyarul: a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon!Témánkban örömünkre szót kért a Dunaújvárosi Rendőr-kapitányság közlekedés-rendészeti osztályvezetője, Németh Miklós, aki két hónapja tölti be ezt a posztot. Ahogy ő mondja, tele tervekkel, elgondolásokkal  és optimizmussal.

A kerékpározó és a gyalogos békés egymás mellett éléséről csak az első komolyabb balesetig beszélhetünk - a járda a gyalogosé

- Százados úr! Akkor kecske vagy káposzta...? 

- A problémát, vagyis azt, ahogy a kerékpározók és a gyalogosok vegyülnek, mi is látjuk. Tudni kell, hogy Dunaújváros rendelkezik egy olyan koncepcióval, amely a kerékpárutakkal foglalkozik. A koncepcióban egyértelmű: a kis Vasmű úton kell kerékpározni. De sajnos a kis Vasmű úton nem tudják befejezni az útjukat a kerékpározók, és nem tudnak a Dózsa György útra áttérni a két ház közötti átjárófolyosó bontása, a további építési munkák miatt. Ezt most megnyugtatóan nem tudjuk kezelni. A Dunaújvárosi Balesetmegelőzési Bizottság is készített egy beadványt a kerékpáros és a gyalogos közlekedésre. Ezt meg kell vitatni, és néhány hónap múlva lesznek új megoldások, változások. Ezt megígérhetem. A Vasmű úti járdán történő biciklizés csak ideiglenes megoldás lehet. De nagyon kérjük, használják a kis Vasmű utat és a meglévő kerékpárutakat!

- Egyébként városunkban milyen arányban követnek el szabálytalanságokat a kerékpárosok? 

-  A számuk elég magas. Májusban tizenkét biciklistát szankcionáltunk szabálysértés miatt, és tizenkettő részesült figyelmeztetésben.

- Ha úgy, ahogy másutt a közútra terelik a biciklistákat, akkor az ő testi épségükre fokozottan ügyelni kell... 

- Fegyelmezett, másokat nem fenyegető, kulturált közlekedést várunk el minden résztvevőtől, és ezt továbbra is ellenőrizni fogjuk. A közlekedési morált persze javítanunk kell! Szerencsére a fiatalok, a diákok oktatása sikeresen folyik. Bízom abban, hogy jövő tavaszra lesz pozitív változás, és elindulhat a közlekedés jelentős fejlődése Dunaújvárosban. És ebbe beleértem a közlekedési kultúrát is.  Tehát nincs más hátra, mi kivárjuk. De addig a népi mondásnak csak az egyik fele teljesül: vagy a kecske nem lakik jól, vagy a káposzta nem marad meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!