Hírek

2013.01.18. 06:49

Hóhelyzet: ne induljanak útnak, mert könnyen elakadhatnak

A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy a rendkívüli időjárási helyzet miatt a Nyugat-dunántúli területeken semmiképpen ne induljanak útnak, mert könnyen elakadhatnak.

MTI

18:48 - Csak reggelre csillapodik a hófúvás - A katasztrófavédelem esti összefoglalója

Fejér megyében több alsóbbrendű út nehezen járható, hóátfúvás nehezíti a közlekedést. Ezen utakon jellemzően egy nyomsávon lehet közlekedni (az utak pontos listáját korábban közöltük). A katasztrófavédelem tűzoltó egységeit 25 esetben riasztották pénteken 18 óráig.

A katasztrófavédelem továbbra is azt tanácsolja, hogy a Nyugat-dunántúli területeken (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye) semmiképpen ne induljanak útnak, mert könnyen elakadhatnak. Ha lehetséges, a szél mérséklődéséig Fejér megyében is halasszák későbbre az utazást.

Ha mégis nekivágnak, akkor az egy- és kétszámjegyű főutakon közlekedjenek, és csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel, téli gumival, hólánccal, megfelelő mennyiségű üzemanyaggal induljanak el. Ne felejtsék el a meleg ruhát, takarót, meleg védőitalt sem (ami ne alkohol legyen, inkább tea). A tehergépkocsiknál is rendkívül fontos, hogy a járművek téli gumiabroncsokkal és hólánccal legyenek felszerelve, mert a hóátfúvásos útszakaszokon, valamint nyári gumival a kisebb emelkedőkön is megakadhatnak, és nem tudják folytatni az útjukat. A csomagtartókban elhelyezett hólánc és lapát a hóátfúvásos útszakaszokon segítheti a továbbhaladást. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjenek.

Szombaton a meteorológiai előrejelzések alapján hideg idő várható, hajnalban a Dunántúl nyugati részén -15 fok alatti hőmérséklet is előfordulhat. A szél mérséklődése és a hófúvás megszűnése csak szombat reggelre várható.

Műszaki mentések pénteken:

Móron az ipari park közelében több nyerges vontató akadt meg a havas úton. Reggel Bakonycsernyénél egy utasok nélküli autóbusz csúszott az árokba. Délelőtt Vértesboglár és Bodmér között a 8126-os úton akadt meg több kamion. Polgárdi belterületén szintén egy nyerges vontató továbbhaladását kellett segíteniük a polgárdi önkormányzati tűzoltóknak. A 81-es főút sörédi bekötőútjánál egy személygépkocsi csúszott árokba.

Székesfehérváron, az Erzsébet utcában egy kisteherautó süllyedt meg, a Sóstói úton egy nyerges vontató csúszott meg az árokparton. A Temesi utcában egy szemétszállító teherautó és a kiszabadítására érkező másik tehergépkocsi akadt el. Az Aszalvölgyi úton, a Sóstói úton, valamint a 7-es főút és a 81-es főút csomópontjában is a székesfehérvári hivatásos tűzoltók segítségével tudtak csak továbbhaladni a nyerges vontatók. A Börgöndi úton három személygépkocsit kellett kimenteni a körülbelül fél méter magas hó fogságából.

A 62-es főúton, Perkáta magasságában egy fát szállító kisteherautó csúszott az árokba. A járművet a rakomány lerakodása után a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók húzták vissza az útra.

Zámoly és Székesfehérvár között is több kamion akadt meg a hóátfúvásos úton. A műszaki mentés idejére ezt az útszakaszt a rendőrség lezárta.

A hóesésben egy személygépkocsi csúszott árokba az M7-es autópályán reggel, a pákozdi pihenőhelynél. Az autó vezetőjét a mentők kórházba szállították.

17:43 - Újabb útlezárás

A Magyar Közút tájékoztatása szerint hóátfúvás miatt lezárásra került a 6209-es, Adony-Kálóz összekötő út, Sárosd-Sárkeresztúr között (19-26 kilométerszelvény között).

17:28 - Elakadt kamionok miatt lezárták a Zámoly és Székesfehérvár közötti utat

Több kamion elakadt Székesfehérvár és Zámoly között az erős szél miatt kialakult hóátfúvásban, ezért a katasztrófavédelem kérésére a rendőrség lezárta az utat - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek délután az MTI-t.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta: a tűzoltók gépi erővel próbálják a kamionokat menteni, de több esetben körül kellett lapátolni a járműveket a nagy hóban. A műszaki mentés idejére zárva tartják az utat.

17:04 - Közel negyven járhatatlan út van a Dunántúlon

A Dunántúlon reggel óta tartó havazás intenzitása nem csökkent, sőt már a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. A legfrissebb adatok szerint körülbelül 40 cm friss hó esett. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 600 gépe dolgozik, de a viharos szél újabb és újabb hótorlaszokat emel. Így közel 40 útszakasz járhatatlan és 24 elzárt település van az országban jeleztek.

A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál közlekedő járműveknek feltétlenül rendelkezniük kell hólánccal, ezt ellenőrzik a hatóságok!

Az előrejelzések szerint a következő napokra komoly lehűlés várható - egyes térségekre mínusz 10-15 fokot jósolnak -, ezért akár a hótól megtakarított utakon is csúszós szakaszok alakulhatnak majd ki.

16:10 - Olvasóink videói a havazásról (folyamatosan frissül)

A videókért kattintson IDE!

16:00 - Egyelőre minden út járható Székesfehérváron és környékén

Operatív megbeszélést tartottak péntek délután a hóhelyzet miatt Székesfehérváron. Ezen elhangzott: a felső tagozatos diákokat 11 órától folyamatosan elengedték, az alsósok esetében pedig értesítették a szülőket és küldték haza a gyermekeket. Mindez a vidéki tanulók esetében megnövekedett forgalmat okozott a buszközlekedésben, de eddig minden diák épségben hazajutott.

Székesfehérváron és környékén minden útvonal járható. Nádasdladány, Zámoly és Iszkaszentgyörgy felé okoznak nagyobb problémát az időjárási körülmények, de a közútkezelő munkatársai még valamennyi helyen biztosítani tudják a folyamatos járhatóságot.

Az Alba Volán tájékoztatása szerint, ha kisebb-nagyobb késésekkel is, de minden járatukat indítani tudják, sőt 6-8 pluszjáratot is beállítottak a nagy diáklétszám miatt. Szerencsére szinte minden településre van kerülő útvonal, így ameddig biztonságosan lehetséges, addig indítja és közlekedteti járatait az Alba Volán.

Folyamatosan dolgoznak a Városgondnokság munkagépei is a fehérvári utakon. Az időjárási viszonyok miatt most a főutakat takarítják. A szakemberek ígéretei szerint a mellékútvonalakra a havazás elállta után jutnak el a hókotrók.

A rendőrség arról számolt be, hogy a járművezetők figyelemmel vannak a megváltozott közlekedési viszonyokra, így eddig szerencsére csak két baleset történt, amely rendőri beavatkozást igényelt.

Sipos Imre igazgató tájékoztatása szerint a Székesfehérvári Tankerületben minden intézményből haza tudták küldeni a gyermekeket. Jelezte viszont, hogy több középfokú oktatási intézményben felvételi vizsga kezdődött. A tankerületi igazgató mindenkit szeretne megnyugtatni, hiszen egy pótnapot tartanak, azaz január 24-én 14 órakor minden diák pótolhatja a pénteki és szombati felvételi vizsgát, aki a havazás miatt nem tud eljutni az oktatási intézményekbe most.

Eddig egy nagyvállalat jelezte, hogy várhatóan a délutános műszakkal este 10 órakor végző kb. 200 vidéki dolgozója nem biztos, hogy haza tud indulni a havas időben. Az ő elhelyezésükre dr. Cser-Palkovics András polgármester intézkedett, az egyik kollégiumban szállásolják el a dolgozókat. Másokra is számítanak, akik esetleg Székesfehérváron rekednek a rendkívüli időjárási körülmények miatt, számukra szükség esetén a befogadó helynek kijelölt Sziget Utcai iskolaépület tornatermét (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai épületében) nyitják meg.

15:40 - Hóátfúvás nehezíti a közlekedést Fejér megyében. Lezárt útszakasz, elzárt település nincs a megyében - tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tű. hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint jelenleg hóátfúvás nehezíti a közlekedést az alábbi útszakaszokon:

8116 j. Kápolnásnyék-Pákozd összekötő út 15-16 km szelvények között (Pákozd-Kisfalud között)

8126 j. Söréd-Bicske összekötő út 1-4 km, 6-8 km, 20-24, 26-29 km szelvények között (Söréd-Csáberény, Csákvár és Vértesboglár környezete)

8203 j. Moha-Kincsesbánya-Isztimér összekötő út 0-3 km  szelvények között (Moha)

8202 j. Székesfehérvár-Iszkaszentgyörgy-Kincsesbánya összekötő út 1-5 km között (Székesfehérvár-Iszkaszentgyörgy között)

7201 j. Úrhida bekötő út (Úrhida)

7202 j. Szabadbattyán-Veszprém összekötő út Fejér megyei szakasza (Sárszentmihály, Sárkeszi és Nádasdladány között)

7205 j. Polgárdi-Balatonakarattya összekötő út (Füle környezete)

6209 j. Adony-Káloz összekötő út 20-25 km szelvények között (Szabadegyháza és Sárosd között)

64 sz. Simontornya-Enying II. rendű főút 10-30 km szelvények között (Dég és Enying között)

8119 j. Velence-Csákvár-Tata összekötő út 17-25 km szelvények között (Lovasberény és Csákvár között)

6301 Enying-Mátyásdomb-Polgárdi összekötő út Kisláng és Polgárdi között.

6307 j. Simontornya-Szabadbattyán összekötő út 38-44 km sz. között (Tác környéke).

Ezen utakon jellemzően egy nyomsávon lehet közlekedni. A katasztrófavédelem kéri az autósokat, hogy fokozott türelemmel, körültekintően közlekedjenek a balesetek, árokba csúszások, elakadások elkerülése érdekében.

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a Nyugat-dunántúli területeken (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye) semmiképpen ne induljanak útnak, mert könnyen elakadhatnak.

Ha lehetséges, a szél mérséklődéséig Fejér megyében is halasszák későbbre a gépjárművel történő közlekedést. Aki a vezetés mellett dönt, csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel, téli gumival, hólánccal, megfelelő mennyiségű üzemanyaggal induljon el, és mindenképpen érdeklődjön az Útinformnál (06-1-336-24-00) a tervezett útvonal járhatóságáról. Elakadás esetén katasztrófavédelem a 105-ös segélyhívószámán tehetnek bejelentést.

13:30 Péntek reggel az M7-esen Székesfehérvár felé a Pákozdi Pihenőhelynél egy autó az árokba borult, sofőrjét kórházba szállították.

Fotó: Katasztrófavédelem

12:04 Katasztrófavédelem: senki ne induljon útnak a Nyugat-Dunántúlon!

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen arra kéri a közlekedőket, hogy a Nyugat-dunántúli területeken (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye) semmiképpen ne induljanak útnak!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagépe folyamatosan küzd a hóátfúvások okozta hótorlaszokkal, de a továbbra sem csillapodó nagy erejű széllökések miatt szinte lehetetlen felszabadítani huzamosabb időre egy-egy útszakaszt vagy települést.

Ezért a társaság a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen nyomatékosan arra kéri a közlekedőket, hogy a Dunántúl nyugati területein semmiképpen ne induljanak útnak, mivel könnyen elakadhatnak. Délutántól igaz lehet ez a Dunántúl egészére, ahol hasonló lehet a helyzet - közölte péntek délben a katasztrófavédelem.

10:29 Fejér megyében a hófúvás miatt fokozatosan romlik az utak járhatósága. Az Alba Volán Zrt. helyközi-távolsági és helyi járatai átlagosan 10 perces késéssel közlekednek. Mór területén a Bakonycsernye végállomás fordulóban elakadt egy csuklós autóbusz, ami mentésre szorult. Bodmér belterületén teljes útzár van személygépkocsik koccanása miatt.

Fotó: Nagy Norbert

09:29 Másodfokúra emelték a riasztást hófúvás miatt Fejér megyében

A meteorológiai előrejelzés szerint pénteken az ország nagy részén erős, 40-60 kilométer/órás lesz a szél, de a Dunántúlon és északkeleten már 70 kilométer/órát is meghaladó viharos lökések előfordulhatnak. Fejér megye nyugati részén (Mór, Székesfehérvár, Enying térsége) hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki január 18-án, pénteken délelőtt. A megye többi részén elsőfokú riasztás van érvényben. A felerősödő légmozgás miatt hóátfúvásos útszakaszok alakulhatnak ki Fejér megyében is, a szél hótorlaszokat emelhet, ezért a katasztrófavédelem továbbra is arra kéri a hosszabb, több megyét is érintő utat tervező gépjárművezetőket, elindulás előtt mindenképpen érdeklődjenek a tervezett útvonal járhatóságáról, és vigyenek magukkal hóláncot.

07:46 Fejér megye nyugati és déli részére (Mór, Székesfehérvár, Enying, Aba, Sárbogárd, Dunaújváros térsége) hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki január 18-án, pénteken reggel. A felerősödő légmozgás miatt hóátfúvásos útszakaszok alakulhatnak ki Fejér megyében is, a szél alacsony hótorlaszokat emelhet, ezért a katasztrófavédelem továbbra is arra kéri a hosszabb, több megyét is érintő utat tervező gépjárművezetőket, elindulás előtt mindenképpen érdeklődjenek a tervezett útvonal járhatóságáról, és vigyenek magukkal hóláncot - tájékoztatott péntek reggel Szabó-Bisztricz Anett, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!