Hírek

2012.12.14. 08:23

Megemelkedett a kéménytüzek száma - ügyeljen a biztonságra!

Fejér megye - A kéménytüzek elkerüléséhez ad tanácsot a megyei katasztrófavédelem.

feol-duol

Decemberben már nyolc alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit kéménytűzhöz Fejér megyében. A hideg idő miatti intenzív fatüzelés miatt a korom gyorsabban lerakódik a kémény falán, leszűkítve a kürtőt. Fokozottan érvényes ez akkor, ha az égés nem tökéletes, például mikor műanyag- és gumihulladékot tesznek a fűtőberendezésbe, amely nemcsak a kémények állapotában okoz jelentős károkat, hanem a keletkező mérgező gázok miatt veszélyes is. A leszűkült kürtőben a hőmérséklet megnövekszik, míg a kéményben lehűlő vízgőz és égéstermékek lecsapódása kátrányos réteget alakít ki, amely képes meggyulladni.

Az elhanyagolt kémény koromtűzhöz vezethet. Ügyeljenek a kémények állapotára, a tüzelőberendezést csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyaggal üzemeltessék, ha problémát tapasztalnak - de évente legalább egyszer mindenképpen - ellenőriztessék kéményseprővel! Ne próbálják házilag maguk, szakember nélkül javítani a kéményt, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész, kellő szakismeret szükséges. Saját biztonsága érdekében tegye lehetővé az ellenőrzést, engedje be a kéményseprőt!

Amennyiben mégis tüzet fog a kémény, távolítson el minden éghető berendezési tárgyat a kályha vagy kandalló közeléből, csökkentse a kéményhuzatot a nyílászárók zárva tartásával és hívja a tűzoltókat a 105-ös telefonszámon - tanácsolja Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!