Hírek

2012.07.03. 17:52

Eltűnik a felüljáró Móron

Fejér megye – A móri felüljáró helyett jövőre már körforgalom kínálhatja a balesetmentes, korszerű közlekedést. Átalakítják a 62-es út és az M7-es csatlakozását is. Mindezt a baleseti góckutatás következtében.

Tribolt Lajos

A közlekedés ma meghatározó az életünkben. Nem csak azért, mert minél gyorsabban, a legrövidebb úton szeretnénk célhoz érni, hanem azért is, mert a szállítás fontos ágazata a gazdaságnak. Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei vezetője a közelmúltban a megyei közgyűlést tájékoztatta a fejlesztésekről. Elhangzott, hogy a forgalmas utakkal rendelkező települések pályázhattak forgalomlassító megoldásokra, a közlekedők megvédésre. Így nyert Csákvár buszöbölpár megépítésére, Daruszentmiklós forgalomtechnikai kapuzatokra, sebességhatárt jelző berendezésre,

Előszállás, Mór, Söréd, Vértesboglár gyalogos átkelőre, Sukoró a gyalogos átkelőkhöz jelzőberendezésekre és Székesfehérvár a 7-es és 811-es utak kereszteződésében kanyarodó sáv kialakítására. A legtöbb helyen a műszaki átadás már megtörtént. A közútkezelő az autópálya kezelővel együtt pályázott a veszélyforrások megszüntetésére. A megyében öt beruházás valósul meg ennek keretében. A csóri elkerülő úton a kanyarban LED-es prizmákat és akusztikus burkolati jeleket telepítenek, a 63- as úton Felsőkörtvélyes-Sárszentágota térségében kijavítják a burkolatot és akusztikus burkolati jeleket helyeznek el. A 7-es úton Baracska és Pettend között a burkolatot kétrétegűre készítik el.



A 81-es úton Csókakő és a déli móri bejáró között új kopóréteg kerül az útra. Fehérváron a Seregélyesi–Mártírok úti csomópontban átalakítják a jelzőlámpákat. A következő másfél éven belül a baleseti góckutatás alapján két csomópontban lesz beavatkozás. Az egyik az M7- es autópálya bal sávja és a 62- es út csomópontjának átépítése, a másik a 81-es út és a 8216-os találkozásánál lévő felüljáró helyett csomópont építése. A főúthálózaton 3,7 kilométeren új védőkorlátot építenek ki, 9,3 kilométeren pedig a régieket újra cserélik. Sinatelepen, Alsótekeresen és Baracskán változtatható jelzésképű táblát helyeznek el, amelyek figyelmeztetnek a gyalogosra és sebességcsökkentést írnak elő. Székesfehérváron a Seregélyesi út-Kadocsa úton a Szent Flórián körútig és a Budai úton a Nagyszombati úttól a Kadocsa útig összehangolják a jelzőlámpákat.

A Pázmánd–Vereb összekötő út 9 kilométeres és a Tordas- Gyúró összekötő mintegy négy kilométeres szakaszán elkezdődtek a felújítási munkák és szeptember elejére be is fejeződnek. A Pusztaegres és Mezőszilas közötti út 5,5 kilométeres szakaszán az késlelteti a munkát, hogy az ajánlati ár magasabb a mérnöki árnál. Hamarosan ajánlati pályázatbontás lesz az Adony-Szabadegyháza útnál is. A Mór- Kocs, a Székesfehérvár–Iszkaszentgyörgy és az Enying- Lajoskomárom összekötő utakon várhatóan 2013-ban lesz a felújítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!