Hírek

2011.08.12. 02:29

Csak a legvégső esetben rögzítsünk, mert újabb hitelt veszünk a nyakunkba!

Elméletileg mától, gyakorlatilag hétfőtől élhet a devizahitelesek egy csoportja az árfolyamrögzítéssel. Se az autóhitelt, se a szabad felhasználású jelzáloghitelt felvevők nem élhetnek e lehetőséggel - utóbbiak, ha lakásra vették fel, akkor sem. A rögzítésnek ára van: a különbözet újabb hitelként ketyeg. Ha fizetési nehézségünk van, ne várjunk az utolsó pillanatig, jelezzük azt azonnal a pénzintézetnek!

Fejér Megyei Hírlap

Ami biztos: december 31-éig lehet csatlakozni a programhoz. Aki végül belép, csak a teljes hiteltartozás végtörlesztésével szállhat ki. 2014. december 31-éig rögzített árfolyamon kell fizetni a törlesztő részletét, az árfolyamkülönbözet egy forint alapú gyűjtőszámlára kerül. Ez az új hitel is kamatozik, igaz, a rögzítés ideje alatt kedvezményesen (a jelenlegi kormányzati elképzelések szerint 6 százalékkal), a rögzítés után viszont piaci kamattal. 2015. január 1-jével kezdi meg az adós az együttes törlesztést, vagyis a fennmaradó devizahitelét már piaci árfolyamon fizeti, és a gyűjtőszámlán felhalmozódott összeg részleteit is állnia kell. Ha az ügyfél a rögzített árfolyamon sem tud fizetni, és 90 napon túli késedelembe kerül, szerződését a bank felmondhatja. Ekkor az árfolyamrögzítés megszűnik, és a gyűjtőszámlán felhalmozódott tartozást egyben követelik.

- Mindebből az látszik, hogy aki fizetni tud, az fizessen, csak végszükségben kérje a rögzítést - véli Kis István közgazdász, biztosítási matematikus.

Aki csatlakozik a programhoz - ezt a finanszírozó pénzintézetnél lehet kérni -, 2014 végéig 250 forint/euró, 180 forint/ svájci frank, illetve 200 forint/100 jen árfolyamon kell törlesztenie. A keddi - akkor 270 forint fölé kúszott a svájci frank (CHF) - és a szerdai igen borongós nemzetközi befektetői hangulat után tegnap lapzártakor 250 forint körül állt meg a valuta, ez azonban még mindig ropant magas ahhoz képest, hogy a CHF alapú kölcsönöket sokan még a 160-170 forintos árfolyamtartományban vették fel. Egy, a portfolio internetes tőzsdei szakportálon megjelent felmérés szerint a brutálisan erős frank megriasztotta az embereket. Amíg ugyanis a devizahitelesek körében a május végi 220 forint alatti árfolyamnál 15,5, az augusztus eleji 240-es árfolyam környékén 23, kedden, a 260 forintnál 20 százalék volt az árfolyamrögzítést választók aránya - hívja fel a figyelmet az elemző.

A bankok készülnek a rohamra. A szerződés előkészítése az igényektől függően néhány hétig tarthat, így a legoptimálisabb esetben már a szeptemberi részletet is rögzített árfolyamon törleszthetik, ám reálisan októbertől lehet ezzel számolni - tájékoztatott a Raiffeisen bank marketing-főosztálya. Az MKB Bankot is egyre többen keresik meg fizetéskönnyítés iránt érdeklődve, átütemezést kezdeményezve. A pénzintézet késedelmes ügyfeleinek több mint 10 százaléka érdeklődött az állami programról. Az MKB-nak vannak javaslatai azok számára is, akiken az árfolyamrögzítés önmagában nem segít, illetve akik nem felelnek meg a rögzítés jogszabályi feltételeinek.

Az OTP tájékoztatása szerint rögzített árfolyamon törleszteni legkorábban októberben lehet. Igaz, a pénzintézet saját adósmentő csomagot is kidolgozott korábban, ezt eddig több mint 10 ezer ingatlanhitellel rendelkező ügyfél vette igénybe. Az árfolyamvédelem az OTP szakemberei szerint azoknak jelenthet megoldást, akiknek nincs érdemi tartalékuk a kiugró árfolyamváltozások okozta törlesztőrészlet-növekedés ellensúlyozására.

- Az egyik legfontosabb tanács talán az, hogy ne várjunk az utolsó pillanatig - mondta Tomai Zsófia fehérvári közjegyző, a pécsi közjegyzői kamara képzési munkacsoportjának tagja. (A Magyar Országos Közjegyzői Kamara regionális szerveződése okán Fejér a pécsi központú területi kamarához tartozik.) A bankok ilyenkor minden esetben nyitottak, hiszen azoknak sem a mindenáron való árverés a fontos, hanem az, hogy pénzükhöz jussanak. Ha az ügyfél időben jelzi, a halasztás és a részletfizetés lehetősége nyitva áll - oszlat el egy tévhitet a a szakember, aki szerint a közjegyzői kar felkészült a várható rohamra . (Erre szükség is van, hiszen a szerződések módosítása közjegyzői közreműködést igényel! Annak ugyanis, aki úgy dönt, él a fix árfolyamon törlesztés lehetőségével, írásban kell ezt jeleznie bankjánál, amely egy gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződést köt az adóssal. Az adósnak ezután szüksége lesz egy közjegyző előtt tett tartozás-elismerő nyilatkozatra is.)

Aki teljesen tanácstalan, az a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján található Kalkulátor program segítségével tájékozódhat. Az adatok természetesen csak szemléltetésre jók, mivel a pénzpiacok helyzete naponta változik. Az árfolyamkalkulátor iránt hatalmas az érdeklődés, csak az elmúlt egy hétben több mint húszezren számoltak utána, hogyan alakulna törlesztő részletük, ha igénybe vennék a könnyítést.

- Azoknak mindenképpen érdemes elgondolkodniuk az árfolyamrögzítés lehetőségén, akiknél fennáll a veszély, hogy késedelembe esnek, ám látnak esélyt arra, hogy anyagi helyzetük két-három éven belül kedvezőbbre fordul. Addigra remélhetőleg a válságnak is vége - fogalmaz Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Azok, akiknek kilencven napon túli tartozásuk van, csak akkor élhetnek az árfolyamrögzítés lehetőségével, ha képesek az elmaradást kilencven nap alá csökkenteni. A többiek számára az ősszel induló állami programok, így a nemzeti eszközkezelő, a bérlakásprogram és a kisebb lakásba költözés jelentheti a megoldást - tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!