Hírek

2011.06.20. 05:29

A rock maradt a régi!

A Munkásművelődési Központ dzsesszklubjában a hatvanas-hetvenes évek legendás helyi zenekara, a Delta lépett fel június 16-án, csütörtökön. Megfogyatkozva és kibővülve. Hihetetlen közönség előtt. S ha a zenészek hibáztak is volna, akkor sem tudtak hibázni. Igazi nosztalgiabuli, nemzedéki találkozó volt ez, rég elfeledett, de ma is elemi erővel feltörő zenékkel!

Pekarek János

 

Hiszen korszakokat, életeket szinte lehetetlen összehasonlítani. Meglehet, a mai fiatalokat (tisztázandó, hány évestől hány évesig terjed a vizsgált korosztály) a hideg kirázná attól, amit elődeik a hatvanas években, de még a hetvenesekben is átéltek. Az öregeket (és ez nem eposzi jelző: hatvan év körüli a nagy generáció derékhada!) viszont a teljes nihilnek tűnő, a szemükben eleve atomjaikra hullott bulik és a minden helyett használt kábszerek riasztják.

Akkor rögtön egy pontosítás: Andrádi, aki zenéléssel töltötte egész életét, külföldön vendéglátózott billentyűsként és énekesként, gitársulit tart, tankönyvet írt róla, nos, ő természetesen nem a Delta szólógitárosa volt. Hanem a Ponté. Az előbbi a Hangulatban játszott, a másik az Arany Csillagban. (Amelynek épülete ma irodaház - és a DH szerkesztőségének is helyet ad...)

De a június 16-i bulin elmosódtak ezek a különbségek, és a régi, dunaújvárosi beatzenészek kisegítették a tagjaiban megfogyatkozott Deltát. A Castrumból. A Cordból. És még ki tudja, hány formációból.

A múlt héten fellépettek névsora: Andrádi György (szólógitár), Ágyik József (dob), Katona György (csörgődob, ének) Szennay Ferenc (billentyű), Széles Miklós (ének, harmonika), Váczi László (ritmusgitár).

Az eredeti Deltában Váczi László (Laca) volt a vezető, a zeneszerző, a ritmusgitáros, a szájharmonikás. Simon Gábor, majd Boda Ákos volt a szólógitáros, Görbe Bálint (Csupák) dobolt, Bíró Béla (Poci) játszott basszusgitáron, Pénzváltó Miklós (Stex) volt az orgonista, Nedesoczky Miklós (Sócki) énekelt.

Az eredeti Deltában Váczi László (Laca) volt a vezető, a zeneszerző, a ritmusgitáros, a szájharmonikás. Simon Gábor, majd Boda Ákos volt a szólógitáros, Görbe Bálint (Csupák) dobolt, Bíró Béla (Poci) játszott basszusgitáron, Pénzváltó Miklós (Stex) volt az orgonista, Nedesoczky Miklós (Sócki) énekelt.

 

Görbe és Pénzváltó disszidáltak (ifjaknak: engedély nélkül elhagyták az országot, külföldre szöktek), a többiek boldog-boldogtalan nyugdíjasok. Szennay kakukktojás: ő öregkorára költözött ide.

Simon valahol Pesten él, a többiek, ha az országban, akkor Dunaújvárosban és környékén. S bár mindegyik csütörtöki fellépő játszott hosszabb-rövidebb ideig hivatásos zenészként, nem csináltak karriert. Felvonószerelő, karbantartó, maszek boltos, vendéglátós, külföldön biztonsági őr lett a többségből.

Karrierjük, legendájuk, tán életük egyik csúcsa az 1968-as, televíziós Ki Mit Tud?-vetélkedő volt, amelyben a Delta a döntőben zenélt. Mégpedig saját szerzeményüket: a Tinódi Lantos Sebestyén átdolgozott szövegére írt Summáját írom Eger várának című számot!

Nem nyertek. Legalábbis a tévében. De kis híján a vállukon vitték őket kortársaik idehaza.

El is jött a kortársak közül csütörtökön mindenki, aki tehette. Vagy százan...

Aki nem volt ott, valószínűleg már lélegeztetőgépen van. Vagy a felhők szélén lóbálja a lábát. Esetleg pénze nincs, hogy Svédországból, német földről, Amerikából hazajöjjön. Vagy nem tudott a buliról.

Istenem, micsoda arcok voltak ott! Még mindig hátközépig érő, de már ősz hajjal, esetleg kopaszon. Kövéren. Deszkasoványan. A legtöbb már túl az első műtéten, néhány nehéz betegségen. Vagy éppen egynek a közepében. Konszolidált utcai ruhában, vagy talán ugyanabban a szakadt farmerben és fejkendőben, amiben negyven éve a Bartók-aulában, a Tinédzser Partyn tombolt. Most kerekesszékben. Vagy a lábát húzva. Szemüveggel. Ráncosan.

Örökifjún!

You really got me! (Egészen a tiéd vagyok!) recsegett a Kinks száma (ki emlékszik ma már rájuk?!). Hogy rögtön rávágják a Steppenwolftól: Born to be wild! (Vadnak születtem!)

Voltam az újra összeállt Delta próbáján tavasszal, a Papírgyári úton, egy próbateremnek kinevezett üzemépületben. (Ó, a próbaterem ma is örök gond! Ez bizony nem változott!)

Nem mondom, ott keményebben, karcosabban, durvábban szóltak, úgy, ahogyan a rocknak szólnia kell: semmire sem tekintettel!

Most szerényre sikerült a hangzás. Nem a saját cuccukkal játszottak, s ahogy megtelt a terem, megváltozott az akusztika: ezt legközelebb majd figyelembe veszik.

Mert lesz legközelebb, természetesen! Valamikor a nyár végén, az ősz elején, ez még nem dőlt el, de a csapat fellép a Béke étteremben, egy klasszikus bulin!

El ne felejtsd...

És másképp is lesz folytatás. Az újra vitézkedő Deltába néha beugrik dobolni Váczi nagyobbik unokája, Varga Teó. Ismerős a név? Hát persze! Apja Varga Lívius a Quimbyből... Szép sort lehet felállítani ily módon idősebb Váczitól, a maga magát kiművelte kisapostagi hobbihegedűstől, aki Laci fiát csellózni taníttatta - míg a korai Beatles és a gitár végzetesen és véglegesen elcsábította a mai nagyapát!

Én úgy látom, hogy Váczi a lelke ennek az egész visszatérésnek. Az egykori zenekarvezető ma is nagy tapintattal, barátsággal és határozottsággal kormányozza a társaságot. Igaz, amit régen nem tudtak, abban máig sem javultak: semmi látvány, semmi színpadi mozgás, nulla hatáselem - csak a puszta zene.
Viszont abból, amit régen tudtak, szinte semmit nem felejtettek!
Mi sem. Legfeljebb letagadjuk. De akkor is szép volt!

Amit hallani akarunk...

A közönség is megérdemelt volna egy díjat. Egyszerűen azért, hogy összejött. Volt, aki Svédországból. Más épp hogy nem ment külföldre. Miattuk! Egészen kis túlzással: a zenészek csörömpölhettek volna rozsdás fazekakon és pengethetnek foszladozó ruhaszárító köteleket – a közönség akkor is imádja őket! Valamint: játszhattak volna tolószékből és infúzióra kötve, akkor is a régi, tinédzser bálványokat látták volna a színpadon! Magukat... A nosztalgiabulik már csak ilyenek. Kritika, ha egyáltalán, csak titokban hangzik el, a dicséret azonnali és hangos. Nem azért megyünk ilyen helyekre, hogy zenei újdonságokat, még oly zseniális felfedezéseket halljunk, hanem azért, hogy azt, de pontosan  ugyanazt halljuk, amit akkor, amikor a Mari... Vagy a Jóska... Esetleg a többiek... És lám: pontosan ugyanazt halljuk! Akkor is, ha egy hangot eltévesztenek. Mi öntudatlanul kijavítjuk, és a mi fülünkben már a hibátlan hang cseng. Amit hallani akarunk. 


SZERINTEM – Pekarek János jegyzete

 Mindez természetesen nem csak zene. Sőt: talán zene a legkevésbé. És nem csak nosztalgia. Bár abból azért volt rengeteg. De ez egy kicsit olyan, mint a szüzesség elvesztése. Elmúlhat utána sok-sok évtized, jöhetnek nagy szerelmek – de az elsőt soha nem felejti az ember. Jöhetett a rock után megszámlálhatatlan irányzat, diszkóslágerek és világzene, a rock: örök! Annak a nemzedéknek legalábbis, amelyik először ebben fedezett fel egyszerre két dolgot is: a szabadságot és a közösséget. Értékelhetnénk úgy, hogy lám, mi lett ezekből, mivé lett a szabadság, mit ért a közösség, de mi a fenének. Lehet, hogy mindkettő csődöt mondott, avagy mi mondtunk csődöt mindkettővel, és lehet, hogy más értékek csábítottak el minket, esetleg választanunk kellett szabadság és közösség között – de jobb máig nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!