Hírek

2011.03.02. 10:29

Táborállás: Kezelhető a helyzet

Dunaújváros - Jó hírekkel érkezett a táborállási dréncsövezést végző cég ügyvezetője a tegnapi fórumra. Szemesy István egészen pontosan úgy fogalmazott: Kézben tartható a helyzet.

Szigeti Sándor

- Az eddigi beavatkozások eredményei meghaladják az előzetes várakozásokat. Csak a felső szivárgó segítségével 1,2 tonna nyomóerőt vettünk ki a falból. A mérések azt mutatják, hogy közelítünk ahhoz az agyagréteghez, amely fölött a víz felhalmozódott a partban. Mindez bizakodásra ad okot - fogalmazott a Sycons Kft. ügyvezetője a városházán megtartott fórumon.

Szemesy István hozzátette: a megcsúszott területet meg lehet tartani, ugyanúgy, mint a római kőtár alatt történt. Kiderült az is, a part északnyugati irányból kapja a vízutánpótlást: Ott kell megfogni a vizet, ahol beérkezik - fogalmazott a szakember.

Kérdésre kiderült az is: az eddig munkába állított három dréncső csupán lassítani tudja a partfal mozgását, megállítani nem.

- Az eredeti tervekben összesen huszonhét dréncső szerepel. Az első hármat az önkormányzat saját pénzből fedezte, hogy a közvetlen veszély elháruljon, a további védekezés azonban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez beadott pályázat révén valósulhat meg - emlékeztetett Szendrődi Tibor. Az önkormányzat városüzemeltetési igazgatóságának megbízott vezetője hozzátette: éppen tegnap kapta meg a hivatalos értesítést az önkormányzat, hogy a pályázatot befogadták.

A fórumon pozitívumként ugyancsak elhangzott: ismét érzékelhetően nőtt a rendőri jelenlét a területen, és a Táborállási Polgárőrség is rendszeresen járőrözik.

Bőven maradtak azonban még így is nyitott kérdések. A partfal-rekonstrukcióhoz szükséges pályázat sikerességéhez az összes ingatlantulajdonos hozzájárulása szükséges. Több tulajdonos azonban nem juttatta el nyilatkozatát az önkormányzathoz, ez pedig - legrosszabb esetben - akár az egész pályázatot zátonyra futtathatja. Egyelőre nem tudni, hozzájárulnak-e azok a tulajdonosok a védekezési munkákhoz, akik ingatlanjuk kisajátítását kérték.

Várhatóan e hónapban vagy áprilisban tárgyalnak először az illetékes bizottságok az esetleges kisajátításokról, hiszen több ilyen tárgyú kérelem is érkezett az önkormányzathoz - hangzott el a tegnapi fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!