Hírek

2011.01.30. 08:44

Száll a cigifüst - Parázs vita a dohányzásról

Kismoni László szocialista önkormányzati képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy a buszmegállókból tiltsák ki a cigarettafüstöt. A képviselő emellett hangsúlyozza, nem a büntetés, a bírságolás a cél, és nem is egy új helyi adó beszedéséről van szó, pusztán figyelemfelhívásról.

Szigeti Sándor


- Tavaly decemberben hozott a fővárosi közgyűlés határozatot arról, hogy februártól szankcionálja a cigarettázást nemcsak az aluljárókban, hanem a villamos- és buszmegállókban is Budapesten. Ha az európai példákat nézzük, akkor pedig azt látjuk, hogy több tagországban a közintézményekben, sőt a vendéglátóhelyeken is teljesen betiltották a dohányzást - hangsúlyozza Kismoni László, szocialista önkormányzati képviselő.

Azt azonban a képviselő is elismeri: egy ekkora lépés, még túl korai lenne Dunaújváros számára:

- Nem hiszem, hogy erről aktuális lenne beszélni Dunaújvárosban, de szemléletváltásra igenis szükség van. A világ abba az irányba halad, hogy egyre több védelmet kapjanak azok, akik mentesek ettől a káros szenvedélytől.

A képviselő fontosnak tartotta azt is elmondani: nem a büntetés, vagy a bírságolás a cél, és nem is egy új helyi adó beszedéséről van szó, pusztán figyelemfelhívásról:

- Tiszteletben tartom a dohányosok döntését, és nem kérek mást, minthogy ők is legyenek tekintettel a nemdohányzókra, most már nemcsak a játszótereken, hanem a buszmegállókban is.

A legutóbbi közgyűlésen parázs vita alakult ki, támogatható-e a javaslat. A Fidesz-KDNP vezérszónoka a témában Tóth László volt:

- Magam is erős dohányos voltam harmincnyolc éven át. 2009-ben gyűrtem össze az utolsó cigarettás-dobozt, mert az orvosaim komolyan figyelmeztettek: ha nem teszem le a cigit, az életemmel játszom - kezdi a beszélgetést a gazdasági alpolgármester.

- Én a közgyűlésen is amellett érveltem, és most is azt mondom, kérdezzük meg az embereket, hogy ők mit szeretnének. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy Dunaújvárosban nagyjából az emberek kétharmada dohányos. A másik kérdés az, hol lesz ennek a folyamatnak a vége: hiszen előbb-utóbb megtilthatnánk a füstölgést például a Duna-parton, a strandon, vagy teljes egészében a vendéglátóhelyeken. Az biztos, ha ezt a döntést meghoznánk, sokan lehúzhatnák a rolót.


Tóth László aláhúzta és elismeri: roppant bosszantó, ha egy megállóban kismama vagy gyermek mellett gyújt rá valaki. Ám azt mondja: ez személyes érzékenység kérdése a dohányzó részéről, és jelen pillanatban nem látja, hogyan lehetne érvényt szerezni egy ilyen határozatnak:

- A városnak összesen öt közterületfelügyelője van. Az ötvenötezres városban számukra már az is komoly kihívás, hogy a város mostani rendeleteit betartassák.

- Csak végig kell menni a Vasmű úton, s megnézni, hogy száz, sőt, ezer csikk van eldobálva. A helyzet valóban elkeserítő. Bonyhádhoz hasonlóan itt is bevezethetnénk, hogy súlyos bírságot rovunk ki azokra, akik eldobják a csikket. És akkor megint lenne egy rendelet, amit nem tudunk betartatni. Elsősorban az emberek fejében volna szükség szemléletváltásra - vélekedik Tóth László.

Így vagy úgy, de Kismoni László ígéretéhez híven aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy szondázza a közvéleményt. Saját honlapjára eddig csupán csordogáltak a hozzászólások, de több városi fórumon jóval nagyobb az érdeklődés.

- Azt szeretném, ha az önkormányzat hivatalos honlapjára is felkerülne a következő kérdés: Támogatja-e, hogy Dunaújváros autóbuszmegállóiban tilos legyen a dohányzás? Az emberek szavazhassanak itt, és mondják el a véleményüket. Napirenden tartom a kérdést - mondta Kismoni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!