Hírek

2010.12.01. 03:29

Minden kisgyerek szeret alkotni

Hely hiányában két időponttól, két helyen látható az az egységes kiállítás, amely az Arany János Általános Iskola rajztagozatának elmúlt huszonöt évét hivatott bemutatni. Tegnaptól az MMK Kassák Galériájában e negyedszázad során született művek válogatása, mától az iskolában a ma is képzőművész volt tanítványok alkotásai láthatók.

Pekarek János


Igen: az idén kezdte meg tanulmányait az intézményben a huszonötödik rajztagozatos osztály. Mintegy hatszáz gyerek tanult vagy tanul ott - nem egyszerűen rajzot, még csak nem is képzőművészetet (bár kétségtelenül e két dolgot is!), hanem: egyéni látásmódot.

Világlátást.

E huszonöt év alatt legalább ötezer, különböző technikával készült mű született a tagozaton. Úgymint: színes ceruzával, színes ceruzával sötét rajzlapra, akvarellel, tussal vagy tűhegyű filccel, páccal, temperával, filctollal, grafitceruzával, pasztellel, olajpasztellel, pitt krétával. Olajfestéket nem használnak.

Illetve dehogynem: a nyári táborokban, ahol (egyes rajztanárok megfogalmazása szerint) az ember kiül a napra, és van ideje összekenni magát...

- Minden kisgyerek szeret alkotni, amíg mi felnőttek valamilyen baklövésünkkel el nem vesszük a kedvét ettől! - szögezi le az Arany rajztagozatának vezető tanára, Horváth Éva. S e megállapítást aligha lehetne megcáfolni.

Már csak azért sem, mert - cseppet sem véletlenül! - egy nappal a fent idézett megnyitó után, azaz ma éppen az Arany iskolában nyílik egy másik, sajátosan retrospektív kiállítás: itt azon egykori tanulók állítanak ki, meghívásos alapon, akik valamikor ezen a tagozaton kezdték az ismerkedést a képzőművészet valamely ágával, és a mai napig is művelik ezt. Ráadásul Dunaújvárosban élnek.

Név szerint: Maza Orsolya építőművész, Muka Viktória ötvös, Juhász Péter grafikus, Kiss Anna festő, Papp Renáta textilművész, Nagy László és testvére, Gábor, festők, valamint négy olyan, egykori Aranyos , akik még középiskolások: Zupkó Diána, Balázs Eszter, Kőszegi Zsófia és Lizom Dávid.

Az MMK Kassák Galériájában a figyelmes szemlélő természetesen néhányuk kisiskolás korukban alkotott műveivel is találkozhat...

Az Arany-iskolában ma változatlanul (csakúgy, mint a Krasznai Endre nyugdíjas igazgató és Gáspár Aladár, a nyolcvanas években megyei rajz-szaktanácsadóként is dolgozó művésztanár által megálmodott kezdetekkor) hetente négy rajzóra van, plusz átlagban két műhelyfoglalkozás, valamint ezen felül két-három különóra a különösen tehetségeseknek.

Összehasonlításképpen: más, nem tagozatos iskolákban heti egy rajzórán vehetnek maguk elé rajzlapot a kisdiákok...

Pedig: rajzolni jó! Ez is az önkifejezés egyik, ha nem a leghatékonyabb fajtája. Még beszélni sem kell tudni hozzá - s a tudatalatti olyan üzeneteit képes közvetíteni, ami magát az alkotót is képes lehet meghökkenteni, akár évtizedek múltán is.

Azért ötezer jó rajz közül kiválogatni azt a százat, ami a Kassák Galéria falára került, nem lehetett könnyű... A szaktanárok, Horváth Éva, Golubov Gábor, Kádárné Szepesi Ibolya és Sasvári Zsuzsa biz napokon át lapozgatta a rajzlapokat, mind szűkebb és szűkebb körű zsürizéseket alkalmazva. - Ez maga is egy időutazás volt! - jegyezte meg a tagozatvezető. - Az itt végzett gyerekeknek megadatott, hogy alkotó fantáziájukat kiteljesítsék, megismerjék a vizuális nyelvet. Mindezt játszva, mégpedig a játék speciális formáival. A rajzolással, festéssel, mintázással, építéssel a lehető legnagyszerűbb módon ismerhették meg és próbálhatták ki a világot! - tette hozzá Horváth Éva.

Ennél többet mondani egy rajztagozatról felesleges.

Kövessék a megnyitó hihetetlenül és felpezsdítően népes közönségének példáját: nézzék meg a kiállított archív műveket!

S ne feledjék: ma délután volt (és ma is alkotó) Aranyosok műveiből újabb kiállítás nyílik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!