Hírek

2010.11.03. 09:22

Kísértetrendelő - Már a lift sem működik

A szakrendelések nyári kiköltözése után a házban rekedt alapellátást végző orvosok úgy érzik, túszul estek az önkormányzat, a Zöld Rendelő Társasházat üzemeltető Pentinvest Kft., és az önkormányzat közötti vitának. A kifizetetlen közüzemi számlák egyre csak gyarapodnak, már a takarítószemélyzet nagy részét is elbocsátották. A lift nem üzemel.

Szabó Szabolcs

- A II. számú rendelőintézet működése ellehetetlenült, nap közben már a lift sem működik. Mozgássérült betegeket nem tudunk ellátni - önhibánkon kívül. Jómagam nem tudom biztosítani a továbbiakban az alapellátási rendelőm biztonságos működését, ezt jeleztem a helyi önkormányzat, valamint az ÁNTSZ felé is - mondja Dr. Szabó Ignác háziorvos, belgyógyász, kardiológus szakorvos. - Sürgősen cselekedni kellene, mert nagy baj lesz. A bérlő kórház a felek vitája miatt 2009 augusztus óta nem fizet a rendelőintézetet működtető Pentinvest Kft.-nek, amely így nem fizeti a szolgáltatók felé a rezsiköltségeket. Mi, háziorvosok hiába fizetünk pontosan, az általunk befizetett összegből nem lehet fenntartani a rendelőintézetet. A Pentinvest megkérdezésünk nélkül bocsátotta el a takarítók és a liftkezelők nagy részét, így jelenleg egyetlen takarítónőnek kell ellátni e feladatokat.

 

A szolgáltatók felé felhalmozott adósság információink szerint meghaladja a tizenöt millió forintot - sorolja tovább az egyre tornyosuló problémahalmaz elemeit Szabó doktor, aki szerint nagyon közel vagyunk ahhoz a pillanathoz, amikor már képtelenek lesznek teljesíteni a törvényileg garantált alapellátást. - Amikor az önkormányzat 2004 őszén 118 millió forintért túladott a Zöld Rendelőn, minket, itt dolgozó orvosokat belekényszerítettek egy kétes privatizációs ügybe. Most, hogy a házat, úgy tűnik, magára hagyták, mi, itt praktizáló orvosok belekerültünk az önkormányzat - Pentinvest - kórház csődháromszögébe. A 16-os számú háziorvosi körzet alapellátást végző orvosaként már többször kértem az egészségügyi irodát, szüntesse meg a bennünket érintő diszkriminációt, azaz biztosítson az alapellátás elvégzéséhez egy belvárosi rendelőhelyiséget. (A többi Dunaújvárosban dolgozó alapellátónak az önkormányzat biztosít ingyen rendelőhelyiséget - a szerk.). Való igaz, az önkormányzat már ajánlott fel rendelőhelységeket Pentelén, valamint a Béke városrészben, ám véleményünk szerint ez sem jelenthet megoldást. A betegeink - ez körülbelül tizenkétezer dunaújvárosi lakost érint - között sok az idős ember, aki főként a Technikum városrészben él. Nem kötelezhetjük őket arra, hogy buszozzanak az őket megillető alapellátásért. Kértem az önkormányzatot, vásárolja vissza tőlünk a rendelőben lévő ingatlanjainkat. (A megkötött adásvételi szerződésben szereplő visszavásárlási előjog kapcsán erre lenne is lehetősége az önkormányzatnak - állítja Szabó Ignác). Erre azért lenne szükség, mert egy új rendelő esetén nem tudnánk fizetni a ránk eső két rendelő rezsiköltségét - érvel Szabó háziorvos. Információink szerint október 28-án, csütörtökön ismét bejárást tartott a városi építésügyi hatóság, ahol vélhetően szemlézte a betérő számára is nyilvánvaló hiányosságokat.

Dr. Szabó Ignác elmondása szerint a Zöld Rendelő épületét 1978-ban festették ki belülről, még az építés során, miközben az ÁNTSZ előírása évenkénti tisztító festést ír elő az egészségügyi intézményekben.

A betegek egyike tegnap így fogalmazott, mikor a rendelőintézet jelenlegi helyzetéről kérdeztük: Úgy vagyunk itt, mint a remeték! Körülbelül tizenkétezer dunaújvárosi lakost érint a rendelő sorsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!