Hírek

2010.09.02. 12:08

Választás 2010 - Egy hónap múlva szavazunk

Egy hónap múlva lesz az önkormányzati választás; október 3-án az ország közel 3.200 településén képviselőket, polgármestereket (Budapesten főpolgármestert) és a megyei közgyűlés tagjait választhatja meg négy évre a mintegy 8,2 millió választópolgár

MTI

A 13 magyarországi kisebbség is ekkor választhatja meg a helyi képviselőit a következő ciklusra.
   
Az önkormányzati választás - szemben az országgyűlésivel - egyfordulós, és érvényességi küszöb sincs. Ez azt jelenti, hogy - elvileg - akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.
   
Az önkormányzati választáson polgármesterjelölt és képviselőjelölt bárki lehet, akinek van választójoga és összegyűjti az előírt számú ajánlószelvényt (polgármesterjelölt csak magyar állampolgár lehet, képviselőként indulhatnak az EU polgárai is). Ajánlószelvényeket gyűjteni pénteken 16 óráig lehet, eddig a határidőig lehet ugyanis bejelenteni a választáson induló jelölteket az illetékes választási bizottságnál.
   
Az októberi megmérettetésen a csütörtök délutáni adatok szerint mintegy 50 ezer jelölt indulhat (négy évvel ezelőtt 88 ezren indultak), de várhatóan a hátralévő másfél napban is több ezer jelölt adja le összegyűjtött ajánlásait. A jelöltek jó része - hagyományosan - függetlenként vesz részt a választáson.
   
A jelöltek a kampányukhoz - szemben az országgyűlési választásokkal - nem kaptak állami támogatást, de a szimpatizánsaiktól kapott pénzekből korlátlanul költekezhettek, ha volt miből.
   
A mostani választás az első, amikor az új jogszabálynak köszönhetően a kampánycsend egy nappal lerövidül, így az a választás napján, vasárnap hajnali 0 órakor lép életbe.
   
A helyi kisebbségi választásokat is október 3-án tartják, de a kisebbségi szavazást külön szavazókörökben rendezik. A kisebbségi szavazáson csak az vehet részt, akit korábban - jelentkezése alapján - a helyi jegyző felvett a kisebbségi jegyzékbe.
   
Kisebbségi jelöltekre nem kellett ajánlószelvényt gyűjteni; a jelölteket a kisebbségi szervezetek nevezhették meg, ők dönthettek arról, kik kerüljenek a szavazólapokra.
   
Minden településen, ahol kisebbségi választást írtak ki, négy kisebbségi képviselő választható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!