Hírek

2010.03.04. 03:28

Múltunk képei

Dunaújváros - A város közel negyedszázadát dokumentálják azok az adathordozók, amelyeken az egykori városi televízió anyagait rögzítették. Az archívum most magánkézben van. Még?

Pekarek János

Mint arról annak idején beszámoltunk, a 2006-ban megszüntetett cég archívumát a felszámoló biztos értékesítette. Később kiderült, hogy a több ezer adathordozót egy dunaújvárosi vállalkozás vásárolta meg, a teljes dokumentációért egy forintos ajánlatot tévő önkormányzat előtt.

Grábits Gábor vendéglős 2007 januárjában lapunknak elmondta: a DTV adósságainak kiegyenlítésén dolgozó felszámoló természetesen a nagyobb összeget kínáló vásárlónak: neki és társának adta el a tévé archívumát - bár azt sem akkor, sem mostani beszélgetésünk alkalmával nem árulta el, hogy mennyiért tett szert a város közel huszonöt évét dokumentáló felvételekre.

Az ő célja az volt, mondta Grábits, hogy a minden dunaújvárosi számára pótolhatatlan értéket jelentő archívumot biztonságba helyezze. Mint közölte, már a vásárláskor eldöntötte, hogy ezt az anyagot szakszerűen kell tárolni és feldolgozni: ezért azt megvételre ajánlotta az önkormányzatnak. A város viszont nem akart többet fizetni a kazettákért eredeti ajánlatánál. Az archívumért azóta is többen jelentkeztek, akadt, aki a vételár dupláját is kifizette volna érte, ám a tulajdonosok csak a városnak akarták eladni.

Az önkormányzat egy tavalyi közgyűlésén viszont felvetődött, hogy mivel Grábits egy állandó terasz építésére kért engedélyt a Dózsa mozi előtti téren álló üzletéhez, ezt az engedélyezést kössék össze az archívum átadásával.

A télen-nyáron üzemelő teraszt az örökségvédő hivatalnak is engedélyeznie kell, mivel a Dózsa tér a város szocreál építészetének védett emlékei közé tartozik. Grábits hajlandó ingyen átadni a DTV teljes archívumát, ha megépítheti teraszát.

- Az ügy most az önkormányzati bizottságok előtt van - mondta a vendéglős. - Ha létrejön a szerződés az önkormányzattal, akkor az 5516 adathordozót tartalmazó archívumot átadjuk a városi könyvtárnak. A felhasználási jogokról akkor mondunk le, ha meglesz a jogerős építési engedély. A terasz kialakításánál maximálisan figyelembe vesszük az örökségvédelem előírásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!