Hírek

2010.03.26. 03:29

A vízen egy kortyot sem

Dunaújváros - Hétfőn kezdődött az az egyhetes, európai szintű vízi razzia, amelyben - a Duna teljes magyarországi szakaszát ellenőrizve - a hazai rendőrség is tevékeny részt vállal.

Gallai Péter

- Az akció fő irányvonala a hajózási okmányok, a személyzet, a szállítmány papírjainak, engedélyeinek ellenőrzése. Eredetiség és érvényesség szempontjából is megnézzük a dokumentumokat. De az illegális munkavállalók kiszűrése is fókuszban van, s a szondáztatás sem marad el. A kollégák - egy szlovák rendőrrel kiegészülve - Budapest és Mohács között járőröznek, a nagy hajóval menet közben is oda tudnak állni a közlekedők mellé. Mi elsősorban a kikötőre koncentrálunk - mondta lapunknak a százados

- Ugye senki nem hajlamos a tengeribetegségre? Mert jó félméteres hullámok vannak kint, amelyek dobálnak majd rendesen. Főleg hogy déli szél fúj - szegezték nekünk később, mi pedig határozott nemmel felelve a járőrhajóba szálltunk. Miután kísérőink eloldották a köteleket, elindultunk a kikötő felé, hogy megnézzük, az öbölben minden rendben van-e. Ekkor megtapasztalhattuk, miről is beszéltek...

- Ez még nem is olyan vészes szél, van ennél keményebb idő, de nekünk akkor is menni kell - mesélték a fiúk, miközben hasítottuk a habokat. Eközben egy kis horgászcsónak szelte át keresztben a Dunát előttünk. - Az a baj - jegyezték meg a rendőrök -, hogy vannak, akik ilyen hullámok között is kimennek a nyílt vízre. Ám kötelező felszerelés nélkül könnyen az életükkel játszanak. Az ominózus hajó, a part menti sekély vízhez érve, most elkerülte az ellenőrzést.

Az öbölben általában a kikötés szokott probléma lenni, ezúttal szabályos volt minden, így mentünk is tovább, egy sóderkitermelő bázisra. Megállás után a járőrök megkezdték a hajón az ellenőrzést, a fiúk egy komplett irodával érkeztek - hiszen itt sokkal több papírt kell megnézni, mint egy szokványos közúti igazoltatás során.

Miután a hajózási naplóban, a személyzet engedélyeiben és egyéb hivatalos iratokban nem talált hibát az alapos vizsgálat, a matrózok a szondát is sorra megfújták. Mind negatív lett. Megtudtuk, még akkor sem lehet alkoholos befolyásoltság alatt a fedélzeten tartózkodni, ha például a személyzet pihenőidőn van.

 

Elköszönve a hajósoktól, visszaindultunk a bázisra, ahol a parancsnok számvetést adott: eddig komolyabb ügyük nem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!