Hírek

2009.09.22. 02:29

Az elveszett bizalom cége

- Szívem szerint megkérdezném a HH Dunaforg Kft. ügyvezető igazgatóját, Hammer Istvánt, vajon mi az oka annak, hogy egyetlen délelőttön több mint harminc ember adta be a rendkívüli felmondását a cégnél - mondja Rási Margit, a HH volt alkalmazottja. De jól tudja a választ: az az oka, hogy elfogyott a bizalom a cégvezető iránt.

Pekarek János

Tizenhárom éven át dolgozott darusként Rási Margit a HH-nál, és esze ágában sem lett volna otthagyni a vállalkozást, csakhogy...

Az idén májusi fizetését is csak több részletben kapta meg - a júniusi, júliusi és augusztusi bérekkel pedig még mindig adósa a tulajdonos. Csakúgy, mint sok-sok kollégájának, akik végül megelégelték a hiábavaló ígérgetéseket Hammertől: lesz munka, kifizet mindenkit - ezért sorra távoztak a cégtől.

Margit egyik kollégája, aki ugyancsak rendkívüli felmondással szüntette meg másfél évtizedes munkaviszonyát a HH-nál, felháborodottan jegyzi meg: - Soha semmi kifogás nem volt a munkámmal kapcsolatban, és most úgy kellett eljönnöm, hogy a tulajdonos a szemembe se mert nézni! Óvodásnak titulált a döntésem miatt! Kiskorú gyerekeket nevelek: hadd ne mondjam el, milyen érzés volt, amikor szeptemberben nem futotta iskolatáskára... Pedig sorra adogattuk el a bútorokat, mindent, ami nem életfontosságú, s máris nagyon sok pénzzel tartozunk rokonoknak, ismerősöknek - és akkor még azt merte kérdezni a tulaj, aki miatt családok tucatjai kerültek lehetetlen helyzetbe, hogy miért nincs az embereknek tartalék pénzük?! Miből lenne, amikor hetven-hetvenötezer forintokért dolgoztunk, és még azt se kaptuk meg, ami járt volna!

Hammer a nyáron, volt dolgozói szerint, több munkásgyűlésen próbálta meggyőzni alkalmazottait, hogy maradjanak a helyükön. A júniusi fizetést azonban ígérni is csak szeptember 20-a utánra merte. Néhány ember akadt, aki alkalmi munkavállalói kiskönyvvel újra visszament a céghez dolgozni, de: heti fizetésért... A közelmúltban még országszerte jó hírű, rendkívül korszerűen felszerelt forgácsoló vállalkozásnál, amely 1993-ban szerveződött, kétszázan is dolgoztak - ma már alig maradtak hatvanan.

- Indíthattunk volna pert az elmaradt fizetések behajtására - magyarázza Volein István ügyvéd, munkajogász, akihez a HH csalódott alkalmazottai fordultak. - Ám egy per évekig elhúzódhat, és ha az ítélet után semmi nincs a cég számláján, akkor szinte lehetetlen behajtani a követeléseket. Ezért döntöttek ügyfeleim a rendkívüli felmondás mellett: ebben az esetben ugyanis azonnal ki kell fizetni minden járandóságot, és ki kell adni a munkaviszony megszűnését igazoló papírokat. Több esetben még erre is várni kellett. Írásbeli felszólításunkra a HH Kft. elismerte tartozásait, de fizetési nehézségekre hivatkozott. Mivel több olyan ügyfelem is van, akinek felmondása és fizetési felszólításának kézbesítése óta több mint egy hónap eltelt, így ők megindították a felszámolási eljárást a Hammer-féle vállalkozás ellen. Ha a bíróság kinevezi a felszámoló biztost, akkor onnan kezdve nincs visszaút: nem az ügyvezetés, hanem a felszámoló irányítja a céget, annak érdekében, hogy rendezzék a tartozásokat, kamatostól! A felszámoló pedig az állami bérgarancia-alaphoz is fordulhat, hogy kifizethesse az elmaradt munkabéreket. Ez a leggyorsabb út.

- Szomorú történet ez - sóhajt az ügyvéd. - Egy valamikor jó hírű cég élethalálküzdelmét látjuk. Innen nagyon nehéz lesz újrakezdeni... Külön szomorúság, hogy a térségben ez idő tájt egyszerre több vállalkozás küzd hasonló problémákkal...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!