Hírek

2009.08.03. 02:28

Nagy felújítások

Dunaújváros - Örülünk, ha a tisztasági festésre, az elodázhatatlan javításokra jut! - szabadkoztak az önkormányzat vezetői a korábbi években. Az idei nyarat viszont a felújítások jellemzik.

Dunaújvárosi Hírlap

A leglátványosabb korszerűsítés a Vasvári Pál Általános Iskolánál van. Az arra járóknak figyelniük sem kell, azonnal szembetűnik a felállványozott épület, a hetek óta tartó nagy munka. A homlokzatot, illetve a teljes vakolatot helyreállítják a szakemberek, vagyis szeptemberben kívülről megújult épület fogadja a diákokat. A Vasvári esetében a tetőszigetelést is betervezte a közgyűlés erre az évre, a költségszámítás most készül, az emeleti védőkorlát cseréjére szintén mód lesz valamikor a tanév során. Ugyancsak homlokzat és lábazat-felújítás, tetőszigetelés várható a Móránál, a zeneiskolánál, a Dunaferr iskolánál.

- Nyáron elsősorban azokat a munkákat végeztetjük el, amelyek a tanítást zavarnák - mondja Szendrődi Tibor, a városüzemeltetési és fejlesztési iroda vezetője. - A DVG Zrt. mindent megtesz, hogy összehangolja a munkákat. Aki végig nézi az önkormányzat idei költségvetési rendeletének felújítási mellékletét az látja, hogy az intézményekre jelentős erő összpontosul, sok a feladat. Hozzáteszem: szerencsére, ugyanis mindez az iskolák, óvodák, bölcsődék javát, vagyis a gyerekek érdekét szolgálja.

A felújítások tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy olyan munkálatokat kell elvégezni elsősorban, amelyek az állágvédelmet szolgálják, valamint az ÁNTSZ elvárásai miatt halaszthatatlanná váltak. Az utóbbi körbe sorolható, hogy a Rudasnak korszerű tornatermi öltözője és zuhanyzója lesz. A diákok bizonyára jó néven veszik a változást, és a szórádosok is szívesen használják majd az új vizesblokkot, illetve a rostisok a megszépült alagsori lány és fiú mosdójukat.

Az ablakcsere-program szintén látványos eleme az intézmény-felújításoknak. A Szilágyiban húsz, a Gárdonyiban negyven, a Petőfiben szintén negyven ablak helyére kerül új, a Móriczban a tornatermiek közül kilenc szorul cserére. A Margaréta, a Mesevár, a Római városrészi, a Százszorszép, a Szivárvány és a Zalka Máté utcai óvoda elöregedett nyílászáróit is korszerűkkel váltják ki. Mondhatni: minden hétre jut egy iskola vagy egy óvoda a hátralévő hetekben.

Említésre méltóak a közmű-helyreállítások is. Például az Aranyalma óvoda csatornacserére, a Katica a csapadékvíz-elvezetés javítására, a Duna-parti egység az elektromos hálózat felújítására számíthat. Alapvezetékcsere lesz az Aranyban, a Kőrösiben, a Rostiban és a kereskedelmi iskolában. A Dózsában az udvar aszfalt burkolatát javítják ki a szakemberek, a Lorántfiban a kerítéssel és tetőszigeteléssel foglalkoznak. A Széchenyiben ki kell cserélni több helyen a PVC-burkolatot, ugyancsak ez a feladat a Bóbita, a Margaréta, a Mesevár, a Napsugár óvodában is.

Vagyis nagy dolgok vannak az intézmények háza táján ebben az évben...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!