Hírek

2009.01.21. 03:26

Freinet és rajz: egy iskola, ami több is

<b>Dunaújváros</b> - A Béke-városrész ezidáig gyakorlatilag egyetlen kulturális intézménye egy iskola, ami kísérleti műhely és kiállítási színtér is, nem csak diákoknak.

Dunaújvárosi Hírlap

Az Arany János Általános Iskola tulajdonképpen két intézmény egyben: a nem nagyon fiatalok még emlékezhetnek arra, hogy 1980-ban ugyanezek a termek szolgálták a nevében még igen, hivatalosan külön szervezetként már nem létező Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolát is.

Ma már ez az előregyártott elemekből készült építmény a város legnagyobb általános tanintézete: nyolcszáz kis- és még kisebb diák tanul itt. Az intézmény több dologról is nevezetes. Például arról, hogy nagyobb zökkenők nélkül fogadta be iker-iskolájának növendékein és tanárain kívül még a végleg megszüntetett kertvárosi József Attila Általános Iskola diákjait és pedagógusait is.

Valamint arról, hogy sosem riadtak vissza a kísérletezéstől - mely kísérletek közül több is fényesen bevált. 1986 óta működik az iskolában a rajztagozat, s e tagozatból már több hivatásos művész is kikerült (lásd fenti írásunkat). Ma is sokszoros a túljelentkezés e tagozatra, kiállításaik a városrész gyakorlatilag egyetlen kulturális rendezvényét jelentik. S itt működik évtizede a város egyetlen, Freinet-módszer szerint nevelő osztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!