Hírek

2008.11.28. 03:28

Beszállunk a távhőbizniszbe

<b>Dunaújváros</b> - A város tárgyalásokat kezd a gázmotoros erőművek 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáért. A 3,4 milliárd forintos ügylet a többség szerint 7-8 év alatt megtérülhet.

Szigeti Sándor

Ahogyan azt a Dunaújvárosi Hírlap csütörtökön nyilvánosságra hozta, a közgyűlés eredetileg zárt ajtók mögött tárgyalt volna a 3,4 milliárd forintnyi közpénz felhasználásáról. Végül az ülés előtt dr. Kálmán András polgármester levelet kapott az eladó Energott Kft-től, amelyben arról tájékoztatták, hogy a kft. részéről nincs akadálya a nyilvános vitának.

A vendégek, érdeklődők és a sajtó így maradhatott a teremben, ahol a témában elsőként Pochner László kért szót.

- Pomázi úrnak valaki 3,4 milliárd forintot akar adni. Ilyen egyszerű az egész. Ez a lakosság kirablása. A szerződésben megígért háromszázmilliós osztalék egyébként sem jutna el az önkormányzathoz, mert Koós úrék (Koós Jánosról, a DVG Zrt. elnökéről van szó - a szerk.) már előbb elköltenék - fogalmazott éles hangvételű kritikát a független képviselő. Pochner hozzátette: a város akkor is jobban járna, ha gázmotoros erőmű vásárlása helyett egyszerűen bankba tenné a pénzt, így kockázat nélkül négyszázmillió forint lenne a haszon.

Skaliczki Andrea (SZDSZ) azt kérdezte: mi lesz, ha nem lesz akkora nyereség, mint amennyivel most számolnak, és mi lesz akkor, ha a cég netán csődöt jelent. Szűcs Aranka arról beszélt, hogy az önkormányzat számára hátrányos tulajdonosi szerkezetváltozás történhet, ha később az eladó egyoldalúan törzstőkét emel, és a városnak éppen akkor nem lesz pénze, hogy kiegészítse 49 százalékos tulajdonrészét.

Koós János Pochner Lászlónak címzett válaszában kijelentette: a majdani osztalékot nem a DVG Zrt., hanem egyenesen az önkormányzat kapja, így Koós János nem tudja elpacsálni az összeget.

Dr. Dorkota Lajos pedig emlékeztetett rá: a Fidesz-civil többség már a kötvénykibocsátás kezdetén elmondta, hogy hosszútávú befektetésekre fordítanák a 8,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásból befolyó hitel nagy részét:

- Ha nincs válság, soha nem merült volna fel a gázmotoros erőművek kisebbségi tulajdonrészének megvétele. A piacon jelenleg nincs pénz, az Energott kénytelen eladni. Hat hét év alatt megtérül a befektetés. Az önkormányzat vételi szándékának máris megvan az első pozitív hozadéka: a Dunaferr elállt a januárra tervezett nyolcszázalékos alapdíjemeléstől a távhőszolgáltatás területén - fejezte be válaszát Dorkota.

A közgyűlés elfogadta a szándéknyilatkozott, hogy a város tárgyaljon a Verebély úton és az Építők útján épült két gázmotoros erőmű 49 százalékos kisebbségi tulajdonrészének megvásárlásáról. Az osztalékot csak a kötvénykibocsátás tőke- és kamattörlesztésére lehet fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!