2009.05.30. 02:26
Nagydíj került Adonyba
Május elsején rendezték meg Dunaföldváron az I. Duna Menti Települések Borversenyét. Kétszázötven borminta érkezett. A fehérek között a végső győztes az adonyi Szent Orbán Borrend tagja, Paulusz Imre lett.
Tizenegy település borászai neveztek a környék legjelentősebb borversenyére. Fehér és vörös kategóriában hirdettek végeredményt, összesen harminc bor kapott aranyérmet. Végül a harminc aranyérmes terméket újra versenyeztették, és kihirdettek egy abszolút győztest a fehérek és a vörösek között egyaránt. Az előbbi kategóriában a befutó az adonyi Paulusz Imre lett a 2008-as olaszrizlingjével.
- Negyven tagú, nagyon komoly szakemberekből álló zsűri volt. Amikor pontozták a borokat, ott voltam, és tapasztaltam, hogy milyen szigorúak az ítészek, egymásután zárták ki a borokat. Gondoltam is magamban, na itt én nagyon nem rúgok majd labdába. Azután a legnagyobb meglepetésemre négy borom, a chardonay, a cabernet rosé, az Adonyi Couveé és az olaszrizling is aranyérmes lett, az utóbbi pedig elhozta a fehér nagydíjat - emlékezett vissza a borbírálásra az idén ötvenéves Paulusz Imre, akit az adonyi szőlőhegyen csak Döniként ismernek.
- Adonyban régi hagyománya van a szőlészetnek, borászatnak. Ön mikor került kapcsolatba ezzel a területtel?
- Végül is beleszülettem, hiszen a szüleim is foglalkoztak a szőlővel, a borral, tőlük vettem át a dolgot tizenöt évvel ezelőtt. Fokozatosan jöttem bele a szakmába.
- Mekkora területen gazdálkodik, és milyen szőlőkkel foglalkozik?
- Nem túl nagy a terület, hiszen háromszáz négyszögöl. Chardonay és Orbán Vére van telepítve. Mivel kicsi a telepítés, ezért a Balaton környékén még vásárolok szőlőt. Elsősorban cabernet souvignont, olaszrizlinget, kékfrankost és chardonay-t.
- Az adonyi szőlőhegyi Paulusz Pincészetben miből találunk többet, fehér- vagy vörösborból?
- Fehér és rosé párti vagyok. Természetesen tartok vörösbort is - leginkább a vendégeknek -, de jóval kevesebbet, mint a két előző fajtából. A chardonay a kedvencem. Nem könnyű jó bort készíteni belőle, de utána nagyon meghálálja.
- Mit kell tudni a Dunaföldváron győztes olaszrizlingjéről?
- Érdekes története van. Január ötödikén még mozgott, tizedikén fejtettem le. Lehet, hogy attól lett ilyen jó, hogy a finom seprőn sokáig erjedt.