Eszterlánc

2018.02.18. 15:00

Téltemető asszonyfarsang

Február 14-én Antónia éktelen dübörgésre ébredt. Álmosan kimászott az ágyból, hogy megnézze, mi történt. Fehérbe borult a kert, a hang a hótoló, sószóró járműből eredt.

SZENTE TÜNDE

Időjárási előrejelzések

A pizsamájára húzta a dzsekijét, és a járdán óvatosan kicsúszkált a kiskapu melletti postaládához, hogy behozza az újságokat. Belépve a házba, még menet közben átfutotta a napilap hátsó oldalának jobb hasábján a horoszkópját. „A Nap és a Merkúr együtt állnak az ön barátságait jelző sorsterületen, vidám és könnyed lesz a hangulat.” Barátnőivel a mohácsi busójáráson döntötték el, hogy a mai estét együtt töltik.

A hírlap hátlapján megnézte a képeket. Farsang, jelmezverseny, játék, eszem-iszom, dínomdánom a városi könyvtárban. Húshagyókeddi palacsintaverseny Londonban lordokkal, parlamenti képviselőkkel, újságírókkal. Meteorológiai szalagcím: NAPSÜTÉS. „Számottevő csapadékra már nem kell számítani. Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünk működését. Frontra érzékenyeknél mérsékelt fajfájás jelentkezhet.” A meleg szoba ablakán át kitekintve a szűnni nem akaró havazásra, tíz centiméternyire becsülte az eddig lehullott hó mennyiségét.

Mulatozás férfi módra

Megfőzte a kávéját, kávézás közben ismét kézbe véve, már visszafelé lapozta az újságot. Szerette Anita írásainak hangulatát, így vele folytatta az olvasást. „Azok közé tartozom, aki nem majmolja az angolszász országoktól átvett szokásokat. Viszont például nőnapon vérig sértődöm, ha elfeledkeznek rólam a családom férfitagjai.” A cikke alatt egy néprajzi összeállításból kiderül, hogy a mai hamvazószerdával véget ér a nagy mulatozás, elengedtük a farsang farkát és a böjt, az elcsendesedés időszaka következik.

A barátnőkkel asszonyfarsangot tartanak. Régen, nagyon régen, hajdanában a paraszti világban, az egyébként alárendelt asszonyoknak is megengedték a férfias mulatozást, azért, hogy kiengedjék magukból a gőzt. Antónia vállalta a kacsasütést a háziasszonyi teendőkkel együtt, Ida süt valami édeset, Évi a bolondos dekorációkat gyűjti össze, Marcsi a zenéről gondoskodik, és még szólnak néhány hölgyismerősnek, ha kedvük tartja, csatlakozzanak hozzájuk.

Kacsakészítés

Antónia mire az újság elejére ért, ránézett az órára, és magában elkezdett számolni. Kilenc, tíz, tizenegy, ha most hozzákezd a falusi, hízott kacsa feldarabolásához, besózásához, akkor időben el is készül vele, Sági Szilárd receptje szerint. Mivel a sütés hőmérséklete 100 fok alatti, ezért a művelet 6-8 óráig is eltarthat.

Szilárd utasításait szóról szóra követte. A feldarabolt kacsát beletesszük egy vastagon zsírozott edénybe, aztán zsír és darabolt hús rétegelten, lehetőleg kevés levegővel kerüljenek egymásra. Fedő alatt pároljuk, amíg a zsír fel nem olvad, sőt, a lábas tartalmát nyakon önthetjük egy kis plusz felolvasztott zsírral is, a lényeg, hogy a végén szépen ellepje a húsokat a zsiradék. Egy-két óra után mindezt megszórjuk hagymakarikákkal és néhány gerezd fokhagyma is mellé kerülhet. Szépen, lassan sütjük.

Az angolszászok hagyományos teázásának idejére már mindannyian együtt voltak, az ünnepi asztalra felkerültek az omlós kacsafalatok a sült zöldségekkel, gyümölcsökkel, desszertnek az elmaradhatatlan farsangi fánkkal, és Marcsi ráadásnak szánt hókiflijével. A jókedvű étkezéssel kezdetét vette a téltemető asszonyfarsang.

Kiemelt képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!