Hétvége

2006.11.18. 03:27

Hans, aki egy német kisfiú arcvonásait őrzi

A babák a legrégibb játékok közé tartoznak. Ma már főleg műanyagból készülnek, és csak a különleges darabok büszkélkedhetnek porcelán testtel. A fehér ...

Szabó Szabolcs

A babák a legrégibb játékok közé tartoznak. Ma már főleg műanyagból készülnek, és csak a különleges darabok büszkélkedhetnek porcelán testtel. A fehérvári Babaházban azonban szinte csak porcelánból készült játék fiúk, lányok vannak. Nagy részük több mint százéves, ám rajtuk szerencsére nem látszik meg az idő. Sorozatunkban a babaházi kiállítás berendezője, Illyés Endréné segítségével mutatjuk be a kis lakókat. Első választottunk Hans, aki arról híres, hogy egy élő kisfiúról mintázták. Ő pedig nem volt más, mint a híres német Reinhardt babagyár tulajdonosának unokája. Az idős Reinhardt egy szobrászt kért föl arra 1880 körül, hogy készítsen szobrot a fiúcskáról. A mintadarabból sorozat készült, ennek egyik darabja került a Babaházba Moskovszky Éva jóvoltából. Ő adományozta ugyanis édesanyja babagyűjteményét a múzeumnak, aki Hans ruháját saját kezűleg varrta. A fehér, vert csipkegallér, a fekete ruha és a kalap igazi kis úrfivá teszi Hansot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!