Hétvége

2017.02.24. 19:50

A magyar borok nagy kedvelője

Dunaújvárosban járt a héten dr. Gordan Grlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete. A magyarul meglepően jól kommunikáló diplomata készséggel válaszolt aktuális kérdéseinkre.

Balla Tibor

- Először jár Dunaújvárosban?

- Nem, már másodszor vagyok itt.

- Milyen benyomása van a városról?

- Nagyon szépnek találom. Három évvel ezelőtt jártam itt először, és most már úgy érzem, amikor megérkezem, hogy itthon vagyok.

- Dunaújvárosban eléggé erős a horvát nemzetiségi közösség. Az ön szemszögéből hogy látszik ez?

- Egy nagyon komoly munka folyik ebben a városban a kisebbségi önkormányzatnál és a nemzetiségi önkormányzatnál, amelyet Markovics Sándor és Grábics Gábor vezet. Én ezt nagyon nagyra értékelem, mert ahogy a polgármester úr, Cserna Gábor is kifejezte, például Grábics úrra utalva, hogy az ilyen kisvállalkozások, mint az övé, amelyek például egy ilyen nagyszerű hotelt üzemeltetnek, előremozdítják a város turisztikai életét, növelik értékét. Azzal a tevékenységgel, azzal a kultúrával, amit ők itt folytatnak, képviselnek, az adott ország nagyköveti funkcióját is betöltik itt a városban.

Gordan Grlic Radman fontosnak tartja, hogy magyarul tanuljon, ezzel adja meg a tiszteletet annak az országnak, ahol dolgozik
Fotó: Ady Géza

- Ennek tükrében hogyan értékeli Magyarország kisebbségi politikáját?

- Bécsben volt november tizedikén egy európai konferencia az EBESZ égisze alatt, ahol elhangzott, hogy Magyarország és Horvátország nemzetiségi kisebbségi politikája példaértékű egész Európában. Most lesz Zágrábban is egy kormányközi bizottsági ülés, ami pontosan ezt a témát tárgyalja, és ezért én innen egyenesen Zágrábba utazom, hogy részt vegyek ezen az ülésen. Megszoktuk, hogy ideálisak a horvát-magyar kapcsolatok, mindig mindenki vigyázott, hogy ne sértse meg a másikat, most kicsit más a helyzet.

- A migránsválság Horvátországra mennyire nyomja rá a bélyegét, van-e együttműködés Magyarországgal ez ügyben?

- A horvát belügyminiszter most hétfőn találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, ahol ezt a kérdéskört vetették föl. Azt kell mondanom, nagyon jó az együttműködés, nagyon sok közös pont van a két ország érdekei között. Mindenben közös nevezőre jutottak. Helyi és multilaterális szinten is jól működik minden.

A nemzetközi nyomás is nagy, ezért nagyon fontos most a határok védelme és komoly ellenőrzése. Különösen figyelni kell majd a nyári hónapokban, mert akkor ezek a határok sokkal sérülékenyebbek. Értelmezhető ez a többi határra, tehát a Bosznia-Hercegovinával közös ezer kilométer hosszú határszakaszra is. Horvátország nem tagja még a schengeni egyezménynek, tehát fennáll annak a lehetősége, hogy a rendőrség fokozott ellenőrzése miatt komoly sorok alakuljanak ki a horvát határon.

A két belügyminiszter arra a megállapodásra jutott, hogy a rendőrparancsnokok vezetésével gyakorlatokat fognak végezni a határátkelés felgyorsításának elősegítésére. Felkészülnek arra is, ha tényleg kritikus helyzet alakulna ki, akkor hogyan tudják fokozni a készültséget, és ha szükséges, akkor új határátkelők megnyitása sem kizárt. Ez természetesen növeli a költségeket, hiszen nagy valószínűséggel egyre több rendőrt kell majd a határvédelemre vezényelni.

Az az elsődleges cél, hogy az Európai Unió utasai ne várjanak túl sokat, ne kelljen késedelemre számítaniuk. Fontos, és ezt alátámasztja Skenderovic Marin, a Horvát Idegenforgalmi Közösség vezetője is, hogy minden évben egyre több magyar turista látogat Horvátországba, aminek mi nagyon örülünk.

- Félő, hogy a turizmus is megsínyli ezt a helyzetet?

- Szerintem nem fogja hátrányosan érinteni. Magyarország és Horvátország is nagyon keményen fogja védeni a maga határát, és mindent el fognak követni, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphesse át azt. Külön kell választani a tényleges menekülteket, illetve azokat, akik papírok nélküli gazdasági bevándorlók.

- Miért tartja fontosnak, hogy magyarul tanuljon?

- Nekem ez nagyon-nagyon fontos, mert ezzel megadom a tiszteletet annak az országot, ahol dolgozom. Budapesten könnyen megértetem magam németül vagy angolul is, de amikor egy kisebb településre utazom - és sűrűn utazom -, ott az emberek szeretik, ha a házigazda nyelvén próbálok megszólalni, bárhogy is sikerül. A másik egy fontos pragmatikus ok. A magyar nyelv közelebb enged az emberek lelkivilágához, a közember hangulatához. Tagja vagyok a magyarul beszélő nagykövetek csoportjának. Négy nagykövet beszéli folyékonyan a magyar nyelvet. Én sajnos nem.

Mindig valamelyik tagnál jövünk össze. Múltkor Áder János hívott meg minket egy ebédre, amit a sajtó másnap már le is közölt, megnevezve minden nagykövetet, aki ott volt. A spanyol nagykövet irigykedve kérdezte, hogy tényleg az államfőnél voltam-e ebéden. Én mondtam neki, hogy tanuljon magyarul, és ő is ott lehet majd. A jövő hónapban én leszek a házigazda, és a külügyminisztert, Szijjártó Pétert is vendégül látom. És ez nagyon jó.

- Magyar borral várja?

- Nem, horvát borral és horvát ételekkel. A horvát rezidencián ezt el is várják tőlem. De nagy kedvelője vagyok a magyar boroknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!