Hétvége

2012.06.17. 06:24

A csillagösvény végén – erdélyi magyarok állampolgári esküje

Erdélyi magyarok ünnepélyes állampolgári esküt tettek szombaton délben a pákozdi Mészeg-hegyen, a Katonai Emlékparkban, az 1848-as obeliszk előtt.

Tihanyi Tamás

Az eseményen a magyar és székely himnusz  dallamai után Takács János, Pákozd polgármestere kijelentette: meggyőződése, hogy a nemzet minden tagja összetartozik, amióta csak a magyarság él a Földön. „S bár népünket a Jóisten rögös útra vezette, ezzel együtt a székelyek rátaláltak a csillagösvényre, amit nekik végig kell járniuk”. Takács János szerint az állampolgári esküvel  ez az út most sok székely  számára véget ért. A polgármester mondta előre az eskü szövegét, majd a megható szertartás után Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára beszélt.

A politikus arra emlékeztetett, hogy hazánk saját nemzetrészeivel határos, a külhoni magyaroktól pedig erőszakkal vették el állampolgárságukat, ezért ez jogos örökség számukra. „Magyarország végre ismét felelősséget vállal minden magyarért”, jelentette ki Fodor Lajos, majd  azt mondta, az állampolgárság megadása nem csupán formalitás, egyben kötelességet is jelent  a haza szolgálata.    

A székelyek nevében Virág Zsolt válaszolt. „Nem kérünk pozitív diszkriminációt, csak ki szeretnénk venni részünket a közös feladatokból”, mondta, s hozzátette: nem jöttek üres kézzel a Katonai Emlékparkba. Az ünnepség után avatták fel azt a székelykaput (Virág Zsolt alkotását), amely azokra a székelyekre emlékezteti majd a látogatókat, akik hazánk határát védték a vérzivataros évszádokban az életük feláldozásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!