Égből pottyant gondolatok

2018.04.21. 18:00

Nem kell csöndben ülnünk, lehetünk tevékenyen is meditatív állapotban

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet kapnak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de ott lapulnak a háttérben, s előbb-utóbb rácsodálkozhatunk.

Molnár Éva Zsófia

Elmélkedések a tudatról

A tudományban követelmény, hogy kísérletileg az eredmény bármikor reprodukálható legyen – amit a tudat kiszámíthatatlan viselkedése keresztülhúz… Ezért nem egyszerű a parapszichológia. Hogyan lehetne az alannyal még egy jósálmot álmodtatni, a következő pillanatban telepatikus megérzést rendelni tőle? Van, amit nem mi irányítunk – szerencsénkre… Jó, hogy van gondviselés. (Érdekesség: a II. világháborúban kísérletek folytak az ellenség terveinek, titkos építményeinek kifürkészésére telepatikus úton is, néhány különleges képességű személy segítségével.)

Fókuszáltabb figyelem

A nagy számok törvénye és némi statisztika mégis segít a tudat viselkedésének tanulmányozásában. Rengeteg kísérletből kitűnik a szignifikánsan (jelentősen) nagyobb esély, hogy például sok ezer kockadobásból valóban több lesz a hatos, ha a hatosra koncentrálunk. Persze ezeket a „kockadobásokat” véletlenszám-generátor végzi. Döbbenetes: a komputer és a gépek is befolyásolhatóak...

Agyunkat lehet edzeni fókuszáltabb figyelemre, teljesebb tudatosságra, nagyobb hatékonyságra, még a kockadobás esetében is! Az agyedzés kiváló módja a meditatív (tudat)állapot, mérhetően különbözik az éber, aktív állapottól, amire a béta-agyhullámok (14-28 Hz) jellemzőek. Meg lehet tanulnunk elalvás nélkül „alfában” (7-14 Hz) maradni, amely az azt megelőző ellazult, meditatív állapot. Az alfa agyhullám a REM-alvás, az álomciklus jellemzője, de az éber álmodozásé és a képzeleté is – így igen kreatív. Enyhíti a fájdalmat, stressz­oldó, hasznos a gyógyításban (például a Reiki-energiaadásban, agykontroll távgyógyításban – bővebben erről a „Kiút a korlátok közül” című könyvben olvashattok), és fontos a jó memóriában. Megtanulhatunk ébren lenni, ellazultan, többségében théta-agyhullámokkal (4-7 Hz) is – nálam véletlenül kimérték, amikor EEG alatt meditáltam. (Az orvos aggódott, hogy ez szokatlanul sok – én nem…) Feltételezem, hogy deltában (1-4 Hz), a mélyalvásra jellemző agyfrekvenciával esetleg a mesterek meditálhatnak, vagy misztikus tapasztalatokra tehetünk szert? Kellő gyakorlással lehetünk tevékenyen is meditatív állapotban, amikor belső figyelemmel jelen vagyunk, „belülről kifele” élünk, egy békés, éber (tudat)állapotban.

Valóság és fantázia

Hogy az intuíció is fejleszthető, pontosabban kibányászhatjuk elcsökevényesedett ősi képességeink közül, megerősíthetjük, az agykontroll tanfolyam egyik meglepetése volt. Lényege, hogy megtanultunk különbséget tenni a fantázia és a valódi megérzés között. Kétnapi ötletes gyakorlás utolsó próbájaként egy betegre nevéből, korából és lakhelyéből, mint információból, alfában ráhangolódtunk. Ezután elmondtuk, döbbenetes találataránnyal személyleírását és egészségügyi problémáit!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!