Hétvége

2012.05.20. 06:08

Kisiskolások vetették magukat bele

Fejér megye –Tízszer annyi gyerek állt neki konyhakertészkedni az ajándékba kapott vetőmagokkal, az idén, mint tavaly. Néhol saját parcellát kaptak a nagymamáéktól az ifjak, akiknek pedig a szülei is többnyire füvet nyírtak az elmúlt évtizedekben.

Zsohár Melinda

A magunk által megtermelt zöldségek jobb ízűek, mondják. De vélhetően más is lappang az új „divat” mögött, amelyik 22 ezer gyereket mozgatott meg országszerte. Fejér megyében 28 iskolát találtunk az AGRYA honlapján, amely szervezet tavaly hirdette meg először a Vesd bele magad!-programot.



- Csak kicsit lepett bennünket, hogy ennyivel nőtt az érdeklődés az ajándék vetőmagcsomagok iránt, mert szerintünk jó az ötletünk – mondja Mikula Lajos, az ötletgazda AGRYA (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, angol betűszó) elnöke. A kormányzati kommunikációban folyamatosan hallható, hogy fogyasszunk hazai terméket, s magunk is gondozzunk egy kis földdarabot. A kertben, a szőlőben, a ház mögött. A gazdasági válság is sokakat ráébresztett, hogy talán csakugyan kiszolgáltatottabbak vagyunk, ha egy szál répánk, petrezselymünk sincs, pedig lenne rá hely, s szemléletváltást is érzékelhető – sorolja az elnök, mi húzódhat a háttérben. Mert elsőre egyszerű a magyarázat: a magunk termelte zöldség, gyümölcs sikerélményt ad a finom ízek mellett. A természet csodájával kézzel foghatóan ajándékozza meg az embert. Nem kényszer a kicsiny terület művelése, nem kötelező, nem a létfenntartás miatt fontos. Az öröm, az alkotás, s az egyszerűség érzéseit nyújtják a legfogékonyabb korban, de a felnőttnek is.



Tavaly 22 iskola kétezer vetőmagcsomagot kapott, az idén 340 iskola pályázott, s 22 ezer iskolásnak jutott „muníció”. Ezer és kétmillió forint között volt az egy adományozó által a szövetséghez eljuttatott összeg, a programot a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatta.

- A községben a családi házak mögött többnyire még ma is gondosan megmunkált kertek húzódnak. Bár manapság nem kérik a szülök gyerekeiktől, hogy folyjanak bele úgy a munkába, mint hajdanán. Nagyon jó olvasni a naplóikat, s látni, büszkék a teljesítményükre – mondja Nagy Imréné Fehér Margit tanárnő, a váli Vajda János Általános Iskola hatodikos osztályfőnöke. Hozzáteszi: végre valami elmozdítja az új generációt a számítógép mellől! De nem lennénk igazságosak, ha elhallgatnánk, hogy a komputeren írják az elektronikus naplót a hagyma szárba szökkenéséről, s arról, miként locsolják a retket, karalábét az aszályos tavaszon. A fotók pedig vidám és beszédes dokumentumai az ügybuzgalomnak!



A tanárnő is szívesen kertészkedik, ezért vállalta az iskolában a résztvevők összefogását. Március 15-én, kicsit ünnepélyes hangulatot adtak a magvak kiosztásával a Vesd bele magad!-programnak, a „vállalkozók” hazavitték a kis zacskókat, mert (már) nincs iskolakert. Az AGRYA nem kötötte szociális szempontokhoz, hogy kiknek juttat ingyen vetőmagot – vöröshagymát, retket, karalábét, sárgarépát, zöldborsót, csak regisztrációt kért, s színes dokumentációt.  A szövetség honlapján tanulságos böngészni a beküldött irományokat, képeket!

Válban 65 gyerek csatlakozott az önkéntes „földművelők” táborához, több helyütt a nagytestvér a kicsi elsőssel közösen „gazdálkodik”. A hatodikos Vranek Hedvig és öccse, az elsős Bence a nagymama kertjében kaptak egy saját szögletet a kertben. Az ötödikes Kecskés István naplójában azt írja: Folyamatosan kapálok és gazolok.



Szinte minden általános iskolában felszámolták a hajdani gyakorlati foglalkozás, majd technika tantárgy keretében művelt területet. A hírek szerint számos tantestület fontolgatja, hogy most mégis kertet keresnek Válban Margit tanár néni még őrzi a régi iskolai kerti szerszámokat. A gyerekkézhez igazodó kapákat, ásókat, gereblyéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!