Hétvége

2011.03.14. 03:29

Egy ismeretlen hős

Nyolcszáz magyar harcolt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után az amerikai polgárháborúban, többségük az északiak oldalán. Méltatlanul keveset tudunk róluk, pedig néhányan megbecsült hősökké váltak új hazájukban is. Ki volt Asbóth Sándor? Viszontagságos életének története regénybe való.

nincs nev

A napvilágot 1810-ben látja meg Keszthelyen, abban a városban, ahol megbecsülik az Asbóth famíliát, hiszen tanár édesapja egyik kezdeményezője a Helikon Ünnepségeknek. A család később Zomborba költözik, de Sándor a selmecbányai akadémia hallgatója lesz, majd Pestre kerül, ahol mérnöki diplomát szerez. Azaz a későbbi vezénylő tábornok eredetileg nem is katonának készül, hiszen építést tanul: ezt a tudását később Amerikában is jól kamatoztatja. Ott találja az élet a reformkor néhány nagyszabású építkezésén, az al-Duna szabályozásánál, a világra szóló Lánchíd megalkotásánál. Dolgozik a Hajózási Igazgatóságon, később Temesvárra utazik, mint az Országos Főépítészeti Hivatal mérnöke, majd igazgatója.

Temesváron éri a pesti forradalom kitörésének híre. Azonnal tudja, mit kell tennie, s kemény életét azután a hazaszeretet és a hűség formálja egészen a végő elmúlásig.

A honvédseregbe 1848 decemberében jelentkezik, s végzettségéhez méltóképpen mérnök századossá nevezik ki Vetter Antal hadseregéhez, s nem sokáig várat magára tűzkeresztsége sem, hiszen részt vesz a délvidéki harcokban. Átkerül Klapka György seregébe, majd egymást követik a véres csaták, szembesülés élettel és halállal: Kápolna, Nagysalló (ahol az ő irányításával vernek hidat a honvédek egy folyón), majd Komárom.

Nem okoz csalódást felettesének, ezért Klapka hadsegédje lesz, s Debrecenbe is követi őt, amikor tábornoka ideiglenes hadügyéri kinevezést kap. Ekkor már őrnagyi rendfokozatot visel. A honvédsereg vezetésében rájönnek, hogy többet, de legalább annyit ér az esze, mint a karja, ezért Kossuth Lajos 1849-ben kinevezi a kormányzói hivatal katonai osztályának vezetőjévé, s egyúttal alezredes lesz.

Kossuth Lajoshoz ezután, a világosi fegyverletételt követően is mindvégig hű marad: oldalán lépi át a magyar határt 1849. augusztus 11-én, és Törökország felé indul. Egészen 1851-ig tart a török emigráció, közben ő intézi a hontalanná váltak ügyeit, majd megérkezik a Mississippi fregatt. Hatvankét napig tart a hajóút az Atlanti-óceánon át.

Bár a korai Egyesült Államokról - elsősorban a vadnyugati filmek nyomán - azt hihetnénk, tele volt jól kiképzett fegyverforgatóval, az északi államok vezetői tudták, igazi katona csak kevés van az Újvilágban, s még kevesebb Lincoln oldalán. Ezért küldtek hajót Európába, ahol elsősorban a kimerült és levert szabadságharcok menekült veteránjait, olaszokat, németeket, lengyeleket és persze magyarokat igyekeztek rábeszélni az utazásra. (Később összesen nyolcszáz magyar küzdött az amerikai polgárháborúban, többségük az északi, kevesebben a déli konföderációs államok oldalán. Volt akit a pénz, akadt, mint Asbóth Sándort is, akit a szimpátia és a meggyőződés motivált a választásnál.)

Asbóth Kossuth Lajossal érkezik New Yorkba. A magyar hadmérnök szakértelmét azonnal kihasználják a vendéglátók, s rövidesen két hadianyaggyárat helyez üzembe a rohamosan fejlődő nagyváros közelében. Közben arról álmodoznak a magyarok, hogy az ott gyártott fegyverekkel ismét felgyújthatják Magyarországon a forradalom, majd a szabadságharc lángját. Arról írtak később, hogy ő rakatta le New Yorkban az első aszfaltburkolatot, s ő vezette be a gázvilágítást, ezt azonban máig sem sikerült bizonyítani. Talán csak legenda, nem több.

Az viszont bizonyos, hogy tagja lesz annak a mérnöki irodának, amely a Central Park kialakításán dolgozik. Sokan máig úgy tudják, ő maga volt a tervező, de ez is túlzás. Azonban nem sokáig élvezheti a mérnöki munkát, a háború szele utoléri Amerikában is: 1861-ben jelentkezik az északiak még alig létező seregébe, ráadásul minden pénzét katonáira költi. Már ősszel Frémont tábornok vezérkari főnöke a Nyugati Hadseregben, egy év múlva hadosztályparancsnok Samuel Curtis alatt, majd 1862-re dandártábornok lesz. Mississippiben, Tennessee-ben és Kentucky-ban szolgál, ütközeteket vív s Nyugat-Florida katonai parancsnokává nevezik ki. Aztán 1864-ben a Marianna melletti csatában golyó fúródik a szájpadlásán keresztül a fejébe, s ez véget vet katonai pályafutásának.

Ez a második súlyos sebesülése: korábban Missouriban a bal karja zúzódott szét, miután ezredese tizenhárom golyótól találva összerogyott, s ő átvette a támadás irányítását. Megkapja az adható legmagasabb kitüntetést, s diplomata, az Egyesült Államok argentínai, később uruguayi nagykövete lesz. Talán haza is tért volna a kiegyezés után, ha egészsége ezt megengedi. Talán komolyan tervezett egy ilyen utat, ezt sem tudhatjuk biztosan.

Végül hajójegyet vesz, de nem hazafelé indul. A lövedék folyamatosan kínozza, aludni sem tud, ezért Párizsba utazik, hogy egy híres orvos kioperálhassa a golyót, de az nem vállalja a veszélyes műtétet. Vállalta volna nyilván, ha tudja, csak két éve marad Asbóthnak az életből: 1868-ban hal meg. A történetírás úgy tudta, a golyó okozta vesztét, a Székesfehérvárról elszármazott kiváló hadtörténész, Hermann Róbert azonban minap azt mondta egy katonai lapban: saját kutyája, York rántotta el olyan szerencsétlenül, hogy halálos sérüléseket szenvedett. Előbb Buenos Airiesben temették el. Ötven kocsi kísérte az érckoporsót, amelyen ott volt az Egyesült Államok zászlaja, s koszorúk között kardja, kalapja és kitüntetései. Később, 1990-ben végrendeletének megfelelően hamvait átszállították a Washington melletti arlingtoni temetőbe. (Orbán Viktor még első miniszterelnöksége idején tiszteletét tette a sírnál.)

Életének részletein vitázhatnak a történészek, de az tény: ő volt (a szabadságharc egyik) az amerikai polgárháború legsikeresebb magyar katonája. Nekünk, Fejér megyeieknek személye azért is fontos, mert élnek még leszármazottai Székesfehérváron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asbóth Sándornak Székesfehérváron is élnek távoli leszármazottai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!