Hétvége

2010.09.11. 02:29

Még hogy dinoszauruszok?

Hallottak a világhírnek örvendő Uriah Heep zenekarról? Akik nem, azok most megismerhették. Az 1969-ben alakult társulatból már csak Mick Box zenél a csapatban. A 41 év nagy idő, de Trevor Bolder 36, és Bernie Shaw, Phil Lamon is 26 éve dolgozik a bandában. Mick Box gitárossal beszélgettünk a székesfehérvári koncertjük előtt. Íme a Uriah Heep történelemórája...

Kővári Gabriella

- Amikor 1970-ben megjelent az első lemezük, a Rolling Stone egyik újságírója azt mondta: "ha ezek befutnak, akor én öngyilkos leszek. "Mi lett a szerzővel? Tényleg végzett magával?

- Szerintem igen! Muszáj volt volt neki - mondta Mick nevetve. Na, nem, nem, csak vicc volt. Bizonyára megbánta e meggondolatlan kijelentését. Ne feledjük: az életben néha mindannyian mondunk olyasmit, amit később megbánunk, vagy nem? Miután eddig eladtunk 30 millió lemezt, 53 országban léptünk fel a mögöttünk hagyott 38 év alatt, és világszerte népszerűek vagyunk, ugye, nem panaszkodhatunk? Biztos rádöbbent a szakíró, hogy nem neki volt igaza, hanem nekünk, jó útra léptünk az 1970-ben megjelent albumunkon.

- Régebben volt olyan vélekedés, hogy a Uriah Heep a szegény ember Deep Purple-je. Hogyan érintette ez a csapat tagjainak a lelkét?

- Nézze, engem ez nem érdekel. Nekik - a Deep Purplének - is megvan a maguk közönsége, és nekünk is. Teljesen hiábavaló bennünket hozzájuk hasonlítani, mert nem sok tekintetben mutat hasonlóságot a zenénk. Talán csak annyi a közös bennünk, hogy ők is öten vannak és Hammond orgonát használnak, miként mi is. A Deep Purple-nek egy énekese van, nálunk pedig öt harmónia szólal meg a kórusban.


- Több stílus adta zenéjük sajátosságát, hard rock, progresszív rock, korai heavy metal, jazz, sőt néha még country, és a gótikus hangzás is előfordul dalaikban. Melyik ezek közül a vezérmotívum?

- Nincs kifejezett vezérmotívum, hacsak nem maga a Uriah Heep hangzás: a Hammond orgona és a wah-wah pedál. A mi védjegyünk az, ahogy mi megszólalunk, ami csak ránk jellemző. Különféle zenei stílusokból merítünk zenei mintákat, de a végeredmény mindig a sajátos Uriah Heep hangzás lesz.

- Negyvenegy év a pályán elképesztően sok idő. Mennyire lehetett ennyi idő alatt szellemileg frissen tartani a különböző összetételű csapatot, a változó tagokkal megtartani a Uriah Heep soundot?

- Imádjuk, amit csinálunk. Ha szereted, amit csinálsz, nem kell rajta sokat gondolkodnod. Amíg csak élünk, nyomjuk a rock and rollt. A közönség tart bennünket életben. Ha már nem lennének ránk kíváncsiak, akkor nagyon lehangoltak lennénk. De nézd csak meg, ez a sok ember miattunk van ma itt! És ez fantasztikus!

- Megfejtené nekünk, miért van a nő feketében? Vajon Sweet Lorraine, esetleg a Gypsy miatt, vagy miért?

- Mert mindannyian nagyra értékeljük a nőket. És imádjuk az összeset. És bár feketében van az asszony, amelyik az egyik legismeretbb dalunkká lett (Lady in Black, a szerk.), de ettől még remélem sem nekünk, és remélem neki, az asszonynak feketében sem gyászos eme valóság...

- Elmondja a fiataloknak, hogy választottak nevet?

- Eredetileg négytagú zenekar voltunk, Spice volt a nevünk. Jól emlékszem, 1970-ben határoztuk el, hogy megváltoztatjuk a társaság nevét. Éppen akkor, 1970-ben volt Charles Dickens halálának 100. évfordulója, és a David Copperfield című regényének egyik szereplőjéről neveztük el magunkat Uriah Heep-nek, az akkori menedzserünk javaslatára.

- Sokszor jártak már Magyarországon?

- Mi voltunk az első rockbandák egyike, akik még a kommunista érában Magyarországra jöhettünk. Szeretünk itt játszani. Kedveltek minket a magyarok, fantasztikus itt a közönség. Az elmúlt 35 évben többször jártunk Magyarországon, pár éve az alsóörsi Harley Davidson fesztiválon léptünk fel a Balaton mellett. Gyönyörű hely, csak az a sok szúnyog... A fellépés a világ legjobb melója. Remélem, csütörtök este ezt Fehérváron is bebizonyítottuk.

- Kik hatottak a gitárjátékára a korai éveiben és most kiket kedvel?

- Elsősorban a jazzgitárosokat szerettem, olyanokat, mint Django Reinhardt, Barney Kessal, Tal Farlowe, Les Paul and Mary Ford, és Chet Atkins. Számomra minden idők legjobb gitárosa Jeff Beck. Joe Satriani is remek, de Stevie Vai-t is nagyra értékelem.

- Tudják, hogy van magyar rajongói klubjuk?

- Nem, de örülünk neki, komoly motivációs erő ez. Rengeteg fiatal rajongónk van, ami fantasztikus. Szerencsére nem csak azok hallgatnak bennünket, akik velünk együtt nőttek fel. Ismerek olyan fiatalt, aki azt gondolta, hogy a 2008-ban kiadott Wake the Sleeper című az első lemezünk.

- Mick, nem érzi magát magányosnak a csapat egyetlen régi tagjaként?

- Dehogyis. A dobosunk kivételével 24 éve zenélünk ezzel a felállással.

- Meddig még? Elképzelhetőnek tartja, hogy a Uriah Heep élt, él, élni fog?

- Ne adj fel semmit, amíg élvezed a dolgod. Nem gondolkodunk ezen. Csak tesszük, amit tennünk kell. Ha értékes és értelmes, csinálnod kell. Ha egészségesek vagyunk, miért ne? Nem hiszem, hogy az életkorunk bármiben is korlátoz bennünket. Nagyon sok ember elmúlt már 18 éves, nem csak mi. Mondják néha, dinoszauruszok vagyunk. De ez butaság. A dínók ugyanis kihaltak, mi viszont sosem öregszünk meg.

- Tréfás kérdés a végén: do you speak Hungarian?

- Ha az annak számít, hogy ismerem és hibátlanul ki tudom ejteni az egészségedre, a köszönöm szépen és a köles szavakat, abban az esetben mondhatjuk, hogy igen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!