Hétlövet

2013.10.25. 15:45

Hétlövet - Clinton : parkőr, 0-1

Hillary Clinton és a parkolóőr, a négy ember halálát okozó BMW-s, és a jogosítvány elkészülésének ideális körülményei.

Boda András

* Londonban parkolt le Hillary Clinton.

Történt, hogy Hillary Clinton volt amerikai külügyminisztert, ex-first ladyt meghívták Londonba, a belvárosi Chatham House-ba, ahol nemzetközi diplomáciai tevékenységéért óhajtották kitüntetni. A fontos személyt szállító Mercedest egy fizetős parkolóhelyen hagyták, ahogy kell, tíz percen belül megjelent egy derék londoni parkolóőr, és megkezdte az ilyenkor szokásos ügybonyolítást. Négy redős tarkó azonnal odarúgtatott hozzá, és elmagyarázták neki, mi a stájsz, de a mi emberünket nem olyan fából faragták, hogy a szolgálati szabályzat elé helyezzen akármilyen politikust vagy királyt is: hagyta, hadd magyarázzanak, amit jólesik, közben fotózgatott, és komótosan folytatta a mikuláscsomag szakszerű kihelyezését, benne a nyolcvan fontos büntetéssel. Mert neki ez a dolga: ha John Smith esztergályosról, ha Pamela Benedict titkárnőről, ha Hillary Clinton épp mellen tűzés alatt álló híres emberről van szó.

A kerületi önkormányzat illetékes tisztviselője elmondta továbbá," ... mindenkivel szemben tisztességesnek kell lennünk, függetlenül a világpolitikában betöltött helyétől. " Hát... valami ilyesmiről lenne szó, hölgyeim és uraim, itt a mindent jól megvilágító tételmondat: mindenkivel szemben tisztességesnek lenni. És ha már idáig jutottunk: a különbségek velejét ország és ország között én itt is látni vélem, sőt, leginkább is itt, és nem csupán a tízszeres/sokszoros fizetésekben... De vissza Clinton asszonyhoz (a család személyes vagyonát 35 millió dollárra becsülik, jut eszembe): nyilván kitörő örömmel értesült róla, ha október 25-ig befizeti a büntetést, a felét elengedik. Természetesen nemcsak neki: minden tilosban parkolónak...

* Reze ová-ügy: lassan a széttiport Fiat lesz a tragédia okozója.

A szlovák milliomosnő, egy volt miniszter lánya luxusterepjárójával még tavaly augusztusban, éjszaka, az M3-as autópályán talált telibe nagy sebességgel (még az ütközési sebessége is nagyjából 170 km/óra volt) egy Fiat Puntót, mely kigyulladt, s a benne utazó négy ember életét vesztette. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy Reze ová vérében bőségesen volt alkohol, sőt, ópiátszármazékokat is találtak benne. Utóbbiak védője szerint bizonyos gyógyszerek fogyasztása után maradtak a nő szervezetében, az alkohol pedig, magyarázta R. később, módosítva a korábbiakat, úgy kerülhetett a vérébe, hogy a baleset után, a fejreállt BMW-ben található vodkásüvegbe húzott bele tévedésből, a sokkhatás miatt.

Szakértők rámutattak, hogy mivel az üvegből mindössze egy deci vodka hiányzott, az bőven kevés lett volna a mért véralkoholszint eléréséhez. Mellesleg , rejtélyes okokból csak a baleset után két órával vettek vért a nőtől - elvileg tehát még kedvezőbbek is rá nézve a mért adatok, mint a valós helyzet lehetett... Időközben persze sikerült sztárügyvédet és sztár-magánszakértőt szerződtetni - talán nem teljesen véletlen, hogy a dolog mostanra kezd úgy állni, hogy lassan Reze ová pereli majd be az áldozatok családját: szakértője egyenesen odáig ment, hogy azt a változatot próbálja elfogadtatni a bírósággal, mely szerint a Fiat keltett félelmet a BMW X5-ös vezetőjében, mert hirtelen elé vágott (a Punto sebessége az ütközéskor 98-102 km/óra volt...), továbbá azt is kijelentette, hogy a baleset akkor sem lett volna elkerülhető, ha a BMW a megengedett 130-as sebességgel halad...

Ühüm... hát persze... vajon miért van mégis az az érzésem, hogy ezek, akik gátlás nélkül taposnak, rúgnak, ölnek, részegen, kétszázzal meg a többi, a végén - nem nagy titok, a megfelelő összegek megfelelő helyre juttatásával - legtöbbször, ha nem mindig, különösebb gond nélkül, felfüggel, háziőriben kicsúszhatnak az egészből: holtakat, örökre szétvágott családokat, soha nem enyhülő fájdalmakat hagyva maguk után?

* Öt hét alatt ér Dunaújvárosba egy jogosítvány.

A sajtpapíron, amit az átmeneti időre kapsz, az összes elképzelhető adatod mellett rajta van ugyan, hogy milyen kategóriákra érvényes a hajtásid, rajta van, hogy vizsgát tettél - azonban ez az igazolás tényleg semmire, de semmire nem való. Határainkon túl elővenni se érdemes, és belföldön se ér egy hajítófát se, a rendőr nem fogadja el, mert... mert nem tudom, miért... mert csak. Izé. Nem hivatalos. Amúgy én azt gondolnám a fafejemmel, hogy ha az a hivatal bocsátja ki, ami minden szükséges információ birtokában teheti ezt meg, hivatalosan, talán megfelelhetne, legalább itt, a lángoktól öleltben, a többiről még álmodni se tudok. De nem: ezek maguknak se hisznek.

És a másik oldal: az öt hét alatt elkészülő plasztik kártya esete. Nyomdában kell nyomni eztetet, ez a minimum, ráadásul a jogosítványnak át kell mennie egy olyan folyamaton, amit felfogni se bírunk, még ha magyaráznák se - de amiről leginkább is semmit nem lehet tudni, pont azért, hogy el lehessen kérni érte a létfontosságú négy rugót, mert hát ami ennyire borzalmasan bonyolult, annak ára van, megérthetjük.

Most elmondom, hogyan van ez az én országomban: elmész, levizsgázol akármilyen kategóriából. Sikerül. A vizsgabiztos beírja a Megfelelő Adatbázisba az eredményt, ám legyen, hitelesíti. Átballagsz az okmányirodába, letéped a sorszámot (ám legyen), odalépsz a pulthoz, megmondod a neved (édesanyádét, képzeld el, nem kell), átadod az útleveled vagy a személyid, az ügyintéző megnyitja a Megfelelő Adatbázist, megnyomja a print feliratú gombot, és egy közepes tudású nyomtatóból tíz másodperc múlva kicsusszan a pont egy fillérbe kerülő, forró plasztik kártya. Hologrammal, szignóval, pecséttel. Indulhatsz: ahová akarsz. Aznap. Tudom: de engem nem zavar, ha belelóg. Legalább felfrissít kicsit ebben az áporodott kocsmában...

(Bővebben: www.hetlovet.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!