Jégkorong

2023.07.18. 14:06

„Amikor el kell döntened, mit is szeretnél igazán”

Az Erste Ligában érdekelt csapatok folyamatosan jelentik be, miként alakul az új keretük. Az Acélbikák gárdája is jelentős változáson esett át az elmúlt hónapokban. A finn vonalat tovább erősíti Santeri Sillanpää, akivel a klub készített egy bővebb interjút.

Szabó Szabolcs

Niko Eronen hívására érkezett a DAB-hoz Santeri Sillanpää

Forrás: DAB/Facebook

Dunaújváros Az interjúban Santeri Sillanpää elmondta: 
– Nagyon aktív gyermek voltam, és rendkívül sok sportot kipróbáltam. Mivel egy tanyán éltünk, és volt hely mindenre, a szüleim teret engedtek ennek az igényemnek. Konkrétabban viszont magával a jégkoronggal 5 éves koromban ismerkedtem meg, hála a bátyámnak, aki ebben is jó példát mutatott. Finnországban a hangsúly a játék fontosságán és persze szeretetén alapul. Megannyi szülő és önkéntes segíti a csapatok és a gyermekek munkáját, így minden fiatal maximálisan a sportra koncentrálhat. 

A tehetséges játékos a finn kiválasztási rendszerről is beszélt: – 15 éves korig minden a játékról szól. Ott érkezik egy választópont, amikor el kell döntened, hogy mit is szeretnél valójában. A nagyobb csapatok is ez idő tájra időzítik az első kiválasztásokat, de találkoztam már olyan példával is, amikor egy alacsonyabban rangsorolt fiatal is gyönyörű karriert ért el később – fogalmazott a fiatal finn hokis, aki belső motivációiról is szólt: 
– Úgy éreztem, változásra, fejlődésre van szükségem, és Niko – a DAB vezetőedzője – hívásának szívesen tettem eleget. Nem szeretem túlgondolni a dolgokat. Az egyszerűség híve vagyok a pályán is. Nem kell bonyolult dolgokba belemenni. Legyen szó védekezésről vagy támadásról, az egyszerűbb dolgokkal és megoldásokkal sokkal többre mehetünk. 

Az újvárosi csapat jelenleg pihenőjét tölti. A napokban ért véget a tízhetes fizikai felkészülés, a keret majd augusztus elején – kiegészülve az új játékosokkal találkozik ismét. Közben a rivális csapatok menedzsmentje is javában dolgozik. A fővárosi és az erdélyi gárdák is folyamatosan jelentik be az új igazolásokat. Niko Eronen csapatának vélhetően a jövőben sem lesz könnyű dolga. Csak egy példa: az előző szezonban a vártnál gyengébb teljesítményt mutató Csíkszereda leigazolta Brandon McNallyt. A 31 éves csatár 2018-ig 63 AHL-meccsen szerepelt, majd 2018 és 2020 között az Alpesi Ligában játszott, de megfordult Dániában és Svédországban is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában