Balett helyett

2023.01.02. 17:30

Enyingi vadócból lett sikeres birkózó Nyikos Veronika

Nyikos Veronika birkózó igen sikeres évet tudhat maga mögött, nem csoda, ha a DKSE szakosztályának évzáróján is kiemelték és elismerték teljesítményét. 17 évesen az U20-as korosztályban megnyerte az Európa bajnokságot, majd később világbajnoki bronzérmet szerzett. A hazai szövetségnél pedig az év utánpótlás sportolója lett.

Horváth László

Veronika a sportban és a tanulásban is maximalista Fotó: HL

– Enyingi vadócból egy nagyon sikeres sportoló? 
– Van benne valami – nevetett jóízűen Veronika a jelző hallatán. – Enyingen élek a családommal, és ott is talált rám ez az egész birkózás. Azután szépen lassan, ahogy ügyesedtem, felkerültem Dunaújvárosba, és itt kezdtem el az edzéseket. Enyingen Dudás György volt az edzőm, majd itt a városban Kiss Károly. Az első igazi sikereim ehhez a helyhez kötnek. Nagyjából tizenöt éves koromig élvezhettem a helyi nevelés előnyeit. A kilencedik osztályt már a fővárosban kezdtem. Azóta ott edzek. Jelenleg kissé zűrzavaros az életem, mert fix edzőm nincs. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémián birkózom. 

– A lányok általában babákról, lányos dolgokról álmodnak. 
– Balettozni szerettem volna, de édesanyám tanácsára, ami a testfelépítésem adottságát illeti, lemondtam az álmomról. Vigaszul döntöttem a birkózás mellett, és valahogy ott is maradtam. Előtte azért mindent kipróbáltam a lehetőségek közül, de mégis a birkózás lett a favorit. 

– Miként telik egy nap egy ilyen sikeres sportoló életében? Más hobbi esetleg belefér? 
– Sajnos a birkózáson kívül másra nem is nagyon jut idő. Hatkor kelek. Reggel edzek egyet, azután bemegyek a maradék óráimra, majd szaladok újra edzésre. Utána visszamegyek a kollégiumba. Ott még van pár órám. Tíz órától elveszik a telefont és lámpaoltás. 

– Ennyire szigorú a házirend? 
– Igen. Másra nincs időm. Hétvégente jut idő a családra, ami egyben a hobbim is. Mellette próbálom behozni a lemaradásaimat. Tehát bulizás, főzés nem fér bele, utoljára talán nyáron a szülinapomon voltam. A vb után azért elmentem bulizni, mert akkor töltöttem be a 17. évemet. Azóta nem mentem sehova. A főzést illetően pedig apukám szakács, így erre a tudományra eddig nem volt szükségem. A médiaplatformjaimat szoktam még építeni: Instagram, Tik-tok. 

– Össze vannak zárva az év nagy részében a csapattársakkal, ezt miként éli meg? 
– Nagyon jó kollégiumban lenni, főleg olyan emberekkel, akik birkózók, mint én. Az akadémia pont erről szól, ha lemaradásom van, akkor a többiek segítenek. Persze akadnak súrlódások. Tervezgetem egyébként a kiköltözést a birkózásra koncentrálva. 

– Polgári foglalkozás terén mi az elképzelése? 
– Nagyon vonz a sport és a szexuálpszichológia. Érzésem szerint ez a kettő menne, bár a gimnázium mellett ezt behozni nem egyszerű. Alapjában négyes, ötös tanuló vagyok. A versenysport sokat segít a maximalizmusom mellett. Szeretném később a testnevelési egyetemet megcélozni. A sportolás befejeztével pedig jöhet a többi.

– Melyik eredménye most a legfényesebb, illetve mi az erőssége? 
– Természetesen az Európa-bajnoki győzelem. Nekem ez nagyon nagy dolog még mindig. Sikeres évet tudhatok magam mögött. Amire koncentrálnom kell majd, az a jövő évi Európa- és világbajnokság. Meglátjuk, mi lesz. A szakmai erősség terén az erős, illetve a magas alkatomból következik, hogy nem szokásom lábra robbanni. Inkább a fejlefogásokat, az elvezetéseket szeretem alkalmazni. Mondják, kicsit kötöttfogású birkózó vagyok. 

– A női birkózást hova tudná elhelyezni? 
– Talán nem nagy feminizmus, ha azt mondom, hogy a hölgyeknek ugyanúgy ott van a helyük a sportágban, mint a férfiaknak. Példaként említhető, amikor edzésen fiúval hoz össze a sors, azért megverem őket.

Veronika a sportban és a tanulásban is maximalista Fotó: HL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában