Sport

2023.01.10. 19:37

A DAB két jégkorongozója a téli világjátékokon

GP

Pinczés Olivér (j) az egyik dunaújvárosi játékos Fotó: BT/ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Rekordszámú magyar sportolóval rajtol a Téli Egyetemi Világjátékok (korábbi nevén Universiade) az Egyesült Államokban szerdán, a küldöttségben a Dunaújvárosi Acélbikák két jégkorongozója is helyet kapott. 

Az 1932. és 1980. évi téli olimpiák után ismét rangos nemzetközi multisportesemény házigazdája lesz a New York állambeli Lake Placid. A korábbi téli olimpia helyszínén megrendezendő, a nemzetközi egyetemi sport legrangosabb eseményén az eddigieknél nagyobb létszámú, több mint ötvenfős magyar csapat vesz részt. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a 2022. év elején leadott nevezés alapján elnyerte a részvételi jogot a férfi egyetemi jégkorong-válogatott, így 2019 után újra képviselteti magát a sportág a világjátékokon. Akkor egy győzelemmel és négy vereséggel a kilencedik helyen végzett a csapat. 

A jégkorongegyüttes hétfőn utazott el Lake Placidba, Vas Márton szövetségi edző és stábja 23 fős kerettel vesz részt a tornán. A csapatban ott lesz Dunaújvárosból Erdély Botond hátvéd és Pinczés Olivér csatár. 

– Ugyanazt szeretném elérni, mint a junior-világbajnoksággal, hogy a beválogatott játékosok fejlődjenek a nemzetközi, kompetitív mérkőzések által. Szeretném, ha a magyar virtust mélyíteni tudnánk, legyenek fegyelmezettek és szívvel-lélekkel küzdjenek. Az a cél, hogy a maximumot hozza ki magából a csapat – idézte a dunaújvárosi születésű és nevelésű Vast a szövetség honlapja, akit játékosként és edzőként is mindenki ismer. Százhetvenötször volt válogatott, meghatározó embere, illetve csapatkapitánya is volt a szapporói, a zürichi, a krakkói és a szentpétervári együtteseknek. Tizenhat évesen már játszott a Dunaújvárosi Acélbikák felnőttcsapatában, ahol nyolc szezont húzott le. Légióskodott Svédországban, Franciaországban, Németországban és Észak-Amerikában is. 

A jégkorongegyüttes szerdán Szlovákiával kezd, majd Kazahsztán, Dél-Korea, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok lesz az ellenfél. 

Magyarország a jégkorong mellett még műkorcsolyában, alpesi síben, short trackben, valamint gyorskorcsolyában lesz érdekelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában