Interjú

2021.12.11. 00:06

Jöhetett fiatal vagy öreg, mindig ő nyert

Kiss Károly, a Dunaújvárosi KSE birkózóedzője talán egyedülálló, de mindenképpen nem mindennapos bravúrt hajtott végre ebben az évben.

Agárdy Csaba

Előbb augusztusban Budapesten, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián megnyerte az országos felnőttbajnokságot, vagyis a legjobbak erőpróbáját, majd Rácalmáson a seniorok, vagyis az öregfiúk között lett aranyérmes. 

Nagy meglepetés a felnőttek közötti első helyezése, hiszen negyvenhét évesen utasította maga mögé az 57 kilogrammosok között a mezőnyt. A döntőben azt szigetvári Kovács Budát verte meg, aki szeptemberben az U23-sok között lett magyar bajnok… 

Hogyan is születtek meg ezek a sikerek? Erről kérdeztük Kiss Károlyt. 

– Mindkét fiam birkózik, az ő ötletük volt, hogy induljak el a felnőttek országos bajnokságán, mondván, milyen jó dolog lenne, hogy apa és fiai – igaz, nem egy súlycsoportban –, egy bajnokságon indulnának. 

Kiss Károly (a képen jobb oldalt fent) az óvodásoktól az ifikig mindenkinek tart edzést. Minden évben van bajnokuk <br> Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Az ötlet nem volt rossz, mert végül is teljesen váratlanul, bár edzőként megnyerte a bajnokságot. Mennyit készült arra, hogy ezt a sikert elérje? 

– Nem edzettem külön a bajnokságra. Az edzéseken sokat birkózom a tanítványaimmal, valamennyire formában vagyok. De az igaz, nem ez volt az utóbbi évek legerősebb mezőnye ebben a súlycsoportban. 

 

– Gondolom, megjött az étvágya, az önbizalma, és címvédésre készül… 

– Nem tervezem, hogy elinduljak bármilyen versenyen, végül is a csúcson kell abbahagyni. 

 

– Ezek szerint a seniorok között sem lép szőnyegre, pedig ideje még van bőven, mivel 61 kilogrammban a 45–50 év közöttiek mezőnyében lett legutóbb aranyérmes. 

– A versenyzéssel felhagytam, a seniorbajnokságon is csak a csapat miatt indultam el, hiszen Rácalmáson volt a viadal, és szerettük volna megnyerni. Ez sikerült is. 

 

– Hat éve dolgozik Dunaújvárosban, Szegedről került ide. Azt kapta, amire számított? 

– Szeretek itt dolgozni, a teljes utánpótlással foglalkozom, az óvodásoktól az ifjúságiakig mindenkivel. Minden évben van egy magyar bajnokunk, vagy több is. Idén a lányok voltak a legeredményesebbek, Pupp Viktória, valamint Nyikos Veronika révén. A serdülő Pupp Viktória országos bajnokságot és diákolimpiát nyert, az Európa-bajnokságon pedig ötödikként végzett. Nyikos Veronika a kontinenstornán harmadikként, a világbajnokságon pedig ötödikként végzett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában