Gól(ok) nélkül nem megy

2021.04.25. 19:00

Sorozatban hatodszor is bajnok az UVSE – frissítve

A támadásban teljesen le­blokkolt, két lövőjét, Garda Krisztinát kipontozódás és Gurisatti Grétát sérülés miatt elveszítő Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics női vízilabda-együttese nem várt, sima vereséget szenvedett a bajnoki döntő harmadik összecsapásán szombaton, így az UVSE ünnepelhette az aranyérmet.

Szabó Szabolcs

A drámai, ötméteresekkel és végül dunaújvárosi sikerrel végződő szerdai második felvonás után, a bajnoki címről mindenképpen döntő harmadik csatát szombaton délután a Hajós Alfréd Nemzeti Sport­uszodában rendezték meg.

Az első negyed elején két emberelőnyös helyzetet is kihagytak az egyetemisták, Faragó nem igazán életerős lövése azonban átcsorgott Magyari keze alatt. Keményen védekeztek a csapatok, Gangl és Magyari is rendre a helyén volt. Az újvárosi helyzetek sorra kimaradtak, a gólcsendet sajnos Keszthelyi törte meg egy átlövéssel. Faragó gólra váltotta Gurisatti kisbüntetését, így gyorsan hárommal meglépett a címvédő. Szilágyi próbálkozhatott emberelőnyben, ám lövését blokkolta az újpesti fal. A negyed vége előtt 37 másodperccel aztán végre megérkezett az első újvárosi gól is, Brezovszki révén, 3–1.

 

A második játékrészt bánatunkra egy újabb Keszthelyi találat nyitotta, s miután kimaradt a negyedik dunaújvárosi emberelőny is, nagyon úgy tűnt, egyelőre nem igazán tud mit kezdeni a hazaiak védekezésével a trónkövetelő. Mihók Attila időt kért, ám érdemi fordulat nem történt a játékban. Bár a DUE-Maarsk összességében jól védekezett, a bíráskodás is rendben volt, ám egy lőtt gól két negyed alatt borzasztó kevésnek tűnt a bajnoki címért zajló küzdelmet tekintve.

Kihagyott hazai előnnyel indult a harmadik negyed, majd Garda életerős löketét fogta Gangl, majd Faragó talált be fór­ból, 5–1. Ezzel tovább mélyült az a gödör, amelyből ki kellett kecmeregniük a vendégeknek. Kérdés volt, ez sikerül-e. Mihók Attila újabb időkéréssel próbálta felrázni csapatát. Szilágyi egy fault után, minden dühét beleadva utat talált végre az újpestiek kapujába, 5–2. S amikor felcsillant a remény a felzárkózásra, Szilágyi ötméteresét bravúrral hárította Gangl. Persze az UVSE élt a lehetőséggel, Rybanska fejezett be okosan egy hazai akciót négy másodperccel a játékrész vége előtt, 6–2. A meccs addigi összképe alapján, az újvárosiaknak jókora csodára lett volna szükségük a fordításhoz a záró játékrészben, főleg, hogy a kipontozódó Garda után a sérülése után cserét kérő Gurisattira sem számíthattak. A csoda azonban csak nem akart megérkezni, az Újpest taktikusan játszott, a dunaújvárosiak pedig továbbra is indiszponált támadójátékot mutattak, és egyszerűen nem tudtak gólt lőni, de volt, hogy még kísérletig sem jutottak. Az utolsó percek már az UVSE örömjátékát hozták, ami közben megszerezték a hetedik gólt is. Benczur Márton ekkor már komótosan nekikészülődhetett a fürdésnek, a másik oldalon lassan pedig az előtörő könnycseppek letörlésének. A lefújás után a medencében ünneplő újpestiek nem feledkeztek meg Benedek Tiborról sem, az ő nevét is skandálta a csapat. Az érmeket Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, illetve a legenda, Faragó Tamás, a női utánpótlás tehetséggondozó szakmai vezetője, a Nemzet Sportolója adta át a csapatoknak.

A mérkőzés jegyzőkönyve

UVSE-HUNGUEST HOTELS– DUNAÚJVÁROSI EGYETEM- MAARSK GRAPHICS 7–2 (3–1, 1–0, 2–1, 1–0)

Hajós uszoda, zárt kapuk mögött. Vezette: Várkonyi, Marjay.

UVSE: GANGL – Antal D., KESZTHELYI-NAGY 2, SZÜCS G. 1, RYBANSKA 1, FARAGÓ K. 2, Baksa V. Csere: Kakas (kapus), Peresztegi-Nagy, Szegedi, Telek, Dávid C. 1, Forgács, Aubéli. Vezetőedző: Benczur Márton.

DUE-Maarsk Graphics: MAGYARI A. – Gurisatti G., Szilá­gyi D. 1, Ziegler D., Mahieu, Garda, Horváth B. Csere: Brezovszki G. 1, Mucsy, Szellák Cs., Pál R., Sajben N., Szabó N. Vezetőedző: Mihók Attila.

Gól – emberelőnyből: 9/4, illetve 8/0.

Gól – ötméteresből: –, illetve 1/0.

Kipontozódott: Garda K. (19. p.), Antal D. (28. p.), Faragó K. (32. p.).

Közhely, de attól még ez esetben igaz, hét kapott góllal még lehet meccset, bajnoki döntőt nyerni, ám két lőttel aligha, hiába védett Magyari ötven százalékkal. A túloldalon Gangl nyolcvanhatig jutott! Péntektől azonban újabb feladat vár a csapatra, az Euroliga négyes döntőjében vigasztalódhatnak. Az eddigi sikereit és mentális tartását ismerve, a lányok megújult erővel vágnak majd neki a nemzetközi tornának.

– Ennek most fájnia kell – mondta Mihók Attila, a dunaújvárosiak szakvezetője, aki érthetően csalódottan nyilatkozott lapunknak a helyszínen a lefújást követően. Szerinte nem úgy indult ez a találkozó, hogy viszonylag gyorsan háromgólos hátrányba kerülnek. Az Újpest most nagyon zártan és hatékonyan védekezett, erre pedig nem találtak megfelelő ellenszert.

– Ez pedig, minél jobban vezettek, egyre stabilabb és magabiztosabb lett, nekünk pedig egyre többet kellett kockáztatni. Úgy éreztem, ha a mérkőzés nyolc negyedig tart, akkor az UVSE addig tudja növelni az előnyét, sajnos teljesen megérdemelten nyert. Előfordult már máskor is, hogy rosszul játszottunk, de azért rendre találtunk megoldást az aktuális problémáinkra. Ezen a délutánon ez nem sikerült, óriási csalódás volt ez a mérkőzés. Hogy ez miért is történt így, arra még magam is keresem a magyarázatot. Tovább nehezítette a helyzetünket, hogy nélkülöznünk kellett a korán kipontozódott Gardát, és a sérülése miatt cserét kérő Gurisattit, ezzel átlövő minőségben sokat gyengültünk. Tíz éve nem is volt olyan lehetőségünk, hogy egy sikerrel esetleg bajnokok lehetünk, most volt, ami viszont nagyon rosszul sikerült. Ennek most fájnia kell, aztán a hét elején kezdhetjük újra felépíteni magunkat, leginkább mentálisan, hiszen számunkra jön az az Euroliga négyes döntő, amelyért nagyon komolyan dolgoztunk éveken át. Egy ilyen lehetőség pedig a lehető legjobb gyógy­ír lehet a fájó sebeinkre – összegezte gondolatait.

A győztes hadvezérrel, Benczur Mártonnal egy Benedek Tibort ábrázoló pólóban beszélgettünk ünneplésük után. Azt mondta, miután tavaly lefújták a bajnokságot, most hazai medencében szerettek volna Tibor előtt úgy tisztelegni, hogy ha lenéz rájuk, akkor a rá jellemző, nagyon kedves mosolyával örül annak, amit megmutattak a lányok magukból.

– Mindenkinek szeretném megköszönni, aki bármiben is segítette a csapatot. Remélem, tudtunk adni egy kis boldogságot, szórakozást – akár azoknak is, akik nem nekünk szurkoltak – az embereknek ebben a rettenetes időszakban, amit a pandémia okoz – jegyezte meg.

Arra kérdésre, számított-e, hogy ilyen különbséggel nyernek, azt felelte, inkább amondó, azt várta, mikor jön ki a csapatból ez a teljesítmény. – Elsősorban védekezésben nyújtottunk óriásit, a lelkesedés, a hősies odaadás, a pontosság és egy fenomenális kapusteljesítmény találkozása volt ez. Nagyon büszke vagyok a lányokra. Tudom, mire képesek, tudtam, hogy erre is. Azt, hogy ilyen szép jelzőkkel illethetem a játékunkat, azt annak is köszönhetjük, hogy Dunaújváros ilyen kiváló csapat. A Magyar Kupában ők nyertek, most mi. Nagyon büszke lehet a magyar póló, hogy van két ilyen együttes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában