kézilabda

2020.12.14. 14:00

Át kell lépni az árnyékukon

A magyar női kézilabda-válogatott a németektől elszenvedett szombati vereségével továbbra is pont nélkül áll a dániai Eb középdöntőjében, és ezzel elveszítette esélyét az elődöntős hely megszerzésére is. Ami Norvégiának két győzelmével viszont már megvan, és a horvátok is jó eséllyel pályáznak erre.

Gallai Péter

Kolding, 2020. december 12. Elek Gábor szövetségi kapitány a dániai nõi kézilabda Európa-bajnokság középdöntõje II. csoportjának elsõ fordulójában játszott Magyarország-Németország mérkõzésen Koldingban 2020. december 12-én. MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

Fotó: Bo Amstrup

A szombati találkozón az ellenfél a mérkőzés elejétől dominált, de nagyban Szikora Melinda védéseinek köszönhetően a 46. percben a magyar válogatott egy gólra (21–20) fel tudott zárkózni. Azonban a számos hiba megbosszulta magát, és hét góllal a németek bizonyultak jobbnak, 32–25-re nyertek.

A meccs legeredményesebbje a dunaújvárosi és jelenleg a Fradiban játszó Klujber Katrin volt nyolc góljával, de nyilván ez nem vigasztalta. – Sok helyzetet kihagytunk, sok hibát követtünk el, a magunk dolgát nehezítettük meg, nagyon csalódott vagyok – idézte őt a szövetség honlapja.

Elek Gábor szerint aki nem tudja kezelni a nyomást, nem biztos, hogy helye lesz a válogatottban Fotó: MTI

– Szégyellem magam, nem is tudok most mit mondani... – vallotta be Szöllősi-Zácsik Szandra. – Amikor ott volt a lehetőség, hogy egyenlítsünk, még abba is belezavarodtunk, nem tudtunk feljönni. Ennyi hibával nem fogunk mérkőzést nyerni. Pedig most már nincs más választás a románok ellen, mert lelkileg borzasztó, mennyire mélyen vagyunk. Össze kell magunkat szedni!

A vasárnap tartott online sajtótájékoztatón, Elek Gábor társkapitány arról beszélt, a legnagyobb gond az, hogy a fordulópontoknál követik el a legnagyobb hibákat.

– A németek ellen kétszer is visszajöttünk nagyobb különbségű hátrányból, mégsem tudtuk a magunk javára fordítani a meccset. Nekem ennél is jobban fáj, hogy a végén – idézőjelben – még ki is végeztük magunkat, és a szoros mérkőzésből simát csináltunk. Úgy látjuk, olyan nagy megfelelési kényszer van a lányokban, ami nem segíti, hanem gátolja a teljesítményüket. Ez a legnagyobb problémája a csapatnak, és ezen kell a legkomolyabban dolgozni, hogy ezt levegyük róluk az olimpiai selejtezőig. Most nincs nyomás, illetve elvárás, de márciusban lesz. Ezt tudomásul kell venni, és aki ezt nem tudja kezelni, nem tud ezen túllépni, annak nem biztos, hogy helye lesz a válogatottban – idézte őt az nso.hu.

A nagy megfelelési kényszer nem segít, hanem gátol

Egyébként megtörtént az első csere is a keretben, a német meccs előtt a kisebb sérülést szenvedett Lakatos Ritát a mosonmagyaróvári Tóth Eszter váltotta.

További pénteki és szombati eredmények: Horvátország – Románia 25–20, Hollandia – Norvégia 25–32, Horvátország – Norvégia 25–36.

A II-es középdöntő csoport állása: 1. Norvégia 8 pont/4, 2. Horvátország 6 pont/4, 3. Németország 4 pont/3, 4. Hollandia 2 pont/3, 5. Magyarország 0 pont/3, 6. Románia 0 pont/3. (A csapatok magukkal hozták egymás elleni eredményeiket is.) Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért játszhat majd.

Camila Micijevic nem szokványos nyilatkozata

Nem csoda, hogy alig bírt magával Camila Micijevic a Románia ellen pénteken megnyert mérkőzés után: az Eb előtt lesajnált horvát válogatott a csoportunkban az összes, majd a középdöntő első meccsét is behúzta, és nagyon közel került az elődöntőhöz. A korábban, 2016 és 2020 júniusa között Dunaújvárosban játszó átlövő, aki jelenleg a Metzet erősíti, igen felszabadultan nyilatkozott a dán Tv2-nek. – Nem látom magamat, jól nézek ki? – kérdezte, majd miután megnyugtatták minden rendben van, így folytatta: – Fogalmam sincs, mi történik velünk, de mindig csak nyerünk. Tényleg nem tudom, mi ez. Ha álmodnék, kérem, ne keltsenek fel, olyan csodálatos érzés. Nagyon mélyről indultunk, és most itt vagyunk, küzdünk az elődöntőért. Ez valami hihetetlen! De még nem akarunk erre gondolni, Norvégia ellen megint a legjobbunkat szeretnénk nyújtani. Arra is kíváncsiak voltak, miben látja a horvát csapat titkát: – Jó kérdés, de ha elárulom, más csapatok is megtudják. Nem vagyok ilyen hülye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában