Megkezdődött a női kézilabdaszezon

2020.08.21. 21:21

Szombat este a kupáért játszhatnak a Kohász hölgyei Rácalmáson

Megkezdődött a női kézilabdaszezon! Rácalmáson tegnap az I. BioTechUSA Jótékonysági Női Kézilabda Kupa rajtolt el két mérkőzéssel. A nyitótalálkozón az MTK és a Kisvárda csatázott, a budapestiek négy góllal, 28–24-re nyertek. A második összecsapáson pedig a rendező Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia és a Békéscsaba mérte össze erejét, és a DKKA 28–26-ra győzött.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

A rendezők nagyon jól választották meg a csapatokat, hiszen a Békéscsabát leszámítva, amely a kiesés ellen küzdött, a másik három résztvevő a legutóbbi bajnokságot a középmezőnyben fejezte be. A kupát eredetileg Érden rendezte volna meg a DKKA a Dunaújváros Sportcsarnok siralmas állapota miatt. (Az ÁNTSZ nem engedélyezte a torna megrendezését Dunaújvárosban.) Végül Rác­almás lett a házigazda, amivel remek döntés született. A kis város egy igazi ékszerdobozzal rendelkezik, és az első pillanattól kezdve a szervezésre sem lehetett panasz. Mindenki érezhette, itt a vendégek, a játékosok, a csapatvezetők és a szurkolók fontosak. (Ha kicsit nagyobb lenne a létesítmény befogadóképessége, akár a dunaújvárosi csapat állandó otthona is lehetne, hiszen Dunaújváros és Rácalmás távolsága szinte méterekben mérhető.)

A rutinos Bulath Anita tegnap remekül irányította a fiatal játékostársait

Telt ház, ami esetünkben háromszáz embert jelent, és nagyszerű hangulat fogadta a csapatokat. A nézőtéren sok régi ismerőst üdvözölhettünk, például a dunaújvárosiak egykori válogatott játékosát, Azari Fruzsinát, aki férjével, Magyarország egyetlen NBA kosárlabdázójával, Dávid Kornéllal érkezett. De itt volt a csapat legutóbbi edzője, György László is. Sőt, a Dunaújvárosi Kohász egykori válogatott birkózója, Valentényi Sándor is.

A találkozót a Spartan Cheer­leaders bemutatója vezette fel, majd elkezdődhetett a meccs.

A hétvégi torna a jótékonyságról is szól. Sokan adakoztak

A Kohász egy kicsit beragadt a rajtnál, mivel a harmadik percben 3–1-re a vendégek vezettek. Az 5. percben Szalai egyenlített, a 12. percben Kazai megszerezte a ­DKKA-nak a vezetést. Ekkor időt is kért a békéscsabai csapat. A félidő közepén kialakult egy kis adok-kapok, potyogtak a gólok, de ebben az is benne volt, hogy a kapusok nem igazán találták a játék ritmusát. Az viszont feltűnő volt, hogy a dunaújvárosiak rutinos játékosa, Bulath Anita csapatának igazi vezéregyénisége, nagyon intelligensen irányítja társait. Ha kell, a fiatalos lendületet visszafogja, ha kell remek, hosszú indításokkal hozza helyzetbe a fiatalokat. A 19. percben 12–8-ra vezetett a DKKA, ekkor Ferenczy óriási gólt lőtt a jobb felső sarokba. A Kohász innentől kezdve végig három-négy góllal vezetett. A játékrész hajrájára azonban feljöttek a vendégek (13–12). Az utolsó percek azonban ismét a hazaiaké voltak, a félidőt 15–12-es előnnyel zárták. Ki kell emelni, hogy a DKKA tizennegyedik gólját egy nagyon szép támadás után, egy gyönyörű cunder-szerű góllal Román Dorina lőtte.

A rácalmási sportcsarnok remek házigazda volt, a nézők megtöltötték a lelátót

A szünetben a dunaújvárosi szurkolók arról tanácskoztak, hogy a második félidőben ideje lenne nagyobb előnyt szereznie a DKKA-nak, és magabiztosan megnyerni a mérkőzést. Azonban az első fél­időhöz képest nagy változás nem történt, három-négy góllal mindig vezettek a dunaújvárosiak, de nem tudták megtörni a csabaiakat. Az utolsó perceket 28–24-es DKKA-vezetéssel kezdték a csapatok, a vendégek azonban minden erejüket mozgósították és egy percig sem adták fel. A hajrában szükség volt Hlogyik néhány bravúrjára is, hogy a ­DKKA megőrizze előnyét, és 18 órakor az MTK ellen a kupagyőzelemért léphessen pályára.

DKKA – Békéscsabai NKSE 28–26 (15–12)

DKKA: Hlogyik – Wéninger, Javovity, Barján, Ferenczy, Szalai, Horváth, Bulath, Babovics, Kazai, Krupják, Molnár, Schatzl, Román, Daveszka, Sziráki, Nick, Fodor, Galkó. Vezetőedző: Vágó Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában