Vas szerint rendben van, ha az elitcsoport a cél, de most „lábon lőtték” magukat

2019.05.18. 20:00

Ezen a vb-n nem azt mutatták, amit akartak, amit tudnak

Két hete fejeződött be Kazahsztánban a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság. A magyar válogatott szerepléséről azóta is megoszlanak a vélemények a szurkolók és a szakemberek között egyaránt.

Agárdy Csaba

Photo: Laszlo Mudra - HIIHF

Az ötödik hely, ami bennmaradást jelentett, és ezzel messze voltunk az áhított feljutástól, az első két hely valamelyikének megszerzésétől, önmagában nem csalódás. (Csak emlékeztetőül: Kazah­sztán és Fehéroroszország végzett az első két helyen, és jutott fel, Dél-Korea lett a harmadik, Szlovénia a negyedik, Magyarország az ötödik, és a hatodik Litvánia esett ki.) A világbajnokság előtt már megírtuk, és többen is egyetértenek álláspontunkkal, maga a Nemzetközi Jégkorong Szövetség elnöke, René Fasel is azt vallja, hogy az elitliga hátsó traktusa, a divízió I/A és a divízió I/B eleje teljesen kiegyenlített. Fasel részéről fel is merült emiatt, hogy a divízió I/A hatcsapatos mezőnyét nyolcra emeljék föl. (A vb-t egyébként hat erősorrend alapján megállapított csoportban rendezik meg, a hatodik a divízió III, ide a vb-kvalifikációból lehet bekerülni.)

A csapatkapitány, Vas János (j) a tavaly őszi, budapesti négy nemzet tornán elért második helyért járó elismerést veszi át
Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

A kazahsztáni vb-n a magyar csapat legrutinosabb játékosa, korelnöke Vas János (35 év) volt, akit 2002-ben az NHL-ben szereplő Dallas Stars draftolt, a második számú észak-amerikai ligában, az AHL-ben 187 mérkőzést játszott. De szerepelt a svéd, a cseh, a francia első osztályban és az EBEL-ben is. Jelenleg a szlovák Extraligában vitézkedő DVTK Jegesmedvék jégkorongozója. Ő már ott volt a magyar válogatottban 2008-ban Szapporóban is, amikor nemzeti csapatunk először jutott fel a vb A csoportjába. Vagyis, ha valakinek érdemes meghallgatni a véleményét a Nur-Szultánban történtekről, az mindenképpen „Vasjankó”, ahogy hokis berkekben nevezik.

– Már több nap eltelt a vb befejezte óta. Ennyi idő után hogyan értékelné az ott átélteket?

– Nehéz pozitív dolgokat találni. Egyedüli az, hogy hoztuk a kötelezőt, Litvániát legyőztük, és bennmaradtunk. Nem játszottunk jól, leginkább a góllövés hiányzott. Ha ez nem lenne elég, akkor tegyük hozzá, védekezésben négy meccsen is hatalmasakat hibáztunk. Sok problémánk volt, hogy miért ezen a héten jött ki minden, nem tudom. Pedig a felkészülésünk kimondottan jól sikerült.

Ön szerint mennyire zavarta meg a csapatot, hogy a szövetségi kapitány, Jarmo Tolva­nen négy nappal a világbajnokság kezdete előtt kórházba került, és nem tudott a csapattal utazni, helyére az addigi másod­edző, Majoross Gergely került.

– Szerintem ez inkább az edzőknek volt zavaró, nem a játékosoknak, ők nem voltak felkészülve erre az új helyzetre. A magam nevében tudok erről beszélni, nekem semmi gondot nem okozott a változás, ugyanazt kellett csinálnom a pályán, mint előtte.

– Sokan felvetik, nem volt meg az a tűz a válogatottban, amit korábban megszokhattunk. Egyetért ezzel?

– Tény, jobban meg kellett volna halni a pályán. Volt akarás, de a tűznek belülről kell jönnie. Nem volt meg a kellő összhang a csapatban. A saját egót félre kell tenni egy hétre, amikor csak a csapatra kell koncentrálni.

– Több szakember is felvetette a vb után, lehet, el kellene felejteni azt, hogy mindig a feljutás is a céljaink között szerepel, mert szerintük ez nem reális. A másik pedig az, hogy talán túlságosan nagy terhet ró ez a játékosokra. Mi a véleménye erről?

– Természetes az, hogy amit elértünk korábban, a kétszeri feljutást, ismét el akarjuk érni. Szerintem rendben van, ha az elitcsoport a célunk. Ezúttal „lábon lőttük” magunkat. Ugyanis eljutottunk már arra a szintre, amikor fel tudjuk venni a harcot a feljutásért küzdő csapatokkal. A magyar férfijégkorong-válogatott a sportág hazai zászlóshajója, ehhez megfelelően kell hozzáállni a mérkőzésekhez. Mert sajnos ezúttal nem azt mutattuk, amit tudunk, amit akartunk.

Mindig hazatér, Dunaújvárosban piheni ki a fáradalmakat

Vas János igazi sportcsaládból származik. Édesapja kiváló röplabdázó volt, két bátyja pedig ugyancsak jégkorongozott. Vas Mátyás, a legidősebb fivér, az Acélbikákon kívül játszott a Tisza Volánban és a Győri ETO-ban is, egy évet pedig légióskodott Angliában, majd játékvezető lett. A másik „tesó”, Márton a dunaújvárosi csapat mellett szerepelt Észak-Amerikában, Svédországban, Franciaországban, Németországban és a Fehérvár EBEL-csapatában is. Évekig volt a magyar válogatott kulcsembere, 2017-ben vonult vissza, előbb a szövetség mentor edzője lett, most pedig a juniorválogatott kapitánya. A legkisebb fiú, Jankó tizenöt évesen mutatkozott be a Dunaferr SE felnőttcsapatában Spisák Róbertnél, majd a következő szezon már Svédországban találta, azóta sajnos nem húzta magára az Acélbikák mezét. Az idényzárás után azonban mindig hazatér, és Dunaújvárosban piheni ki a fáradalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában