Nem egyetemisták, nem fakezűek, de kosarazni tudnak

2018.11.25. 21:56

Kitartásuk, alázatuk bizony példaértékű

Több mint tíz év kihagyás után ismét indul dunaújvárosi csapat a Fejér megyei felnőtt női kosárlabda-bajnokságban. A „fakezűek” eddig nevükhöz méltatlanul szerepelnek, hiszen bemutatkozó mérkőzésüket megnyerték.

Morva Dávid

Sok más sportágtól eltérően eddig talán kevesebbet foglalkoztunk a kosárlabdával. Ezt a hiányosságot igyekszik pótolni az alábbi írás. Pedig a kosárlabda remek sport, nagy hagyományokkal rendelkezik mind az „öreg kontinensen”, mind a tengeren túl. E sorok írója is hatalmas rajongója az amerikai „major” sportoknak, az NFL-nek és az NBA-nek egyaránt.

Természetesen a most megalakult női csapattól nem kell rögtön látványos zsákolásokra és félpályás triplákra számítani, kitartásuk és a sportág iránti alázatuk példaértékű. Erről Nagy Roland vezetőedző eképpen vélekedik:

– A Dunaújvárosi Egyetem Diáksport Egyesület keretében új női csapatot indítottunk. Ezt megelőzően tíz évig nem volt a városban női kosárlabda. Fura, de a lányok voltak, akik megkerestek, nyüstöltek, hogy lenne kedvük hozzá. A nagy májusi akarásnak, végül az lett az eredménye, hogy most szeptemberben neveztünk, és tizennégy fős kerettel elindultunk a Fejér megyei bajnokságban.

Térdelő sor balról jobbra: Somogyi Judit, Várnagy-Horváth Anett, Miklán-Bessenyi Dóra, Frigyer Frida (csk), Kozma Nelli. Álló sor balról jobbra: Nagy Roland vezetőedző, Szabó Gréta, Siba Kata, Ambrus Diána, Szentandrássy Olga, Körömi Csilla, Farkas Krisztina, Takács Tímea. A képről hiányzik: Klein Anita, Farkas Diána
Fotó: DUE DSE

 

A sorozattal kapcsolatban Nagy Roland elmondta, a mezőnyt hat benevezett együttes alkotja. A Veszprémi Egyetem, a székesfehérvári Old Girls, a Várpalota, a Siófok, illetve a DUE DSE Fakéz és egy másik dunaújvárosi gárda, a Vadmacskák. A DUE DSE Fakéz csapata jelenleg heti két edzéssel készül a bajnokság küzdelmeire. A hölgyek kedden és csütörtökön, egy illetve másfél órát gyakorolnak.

Bár nem sok időt töltöttek el együtt a csapaton belül remek az összhang, a szakvezető szerint a lelkesedésre sem lehet panasz. – Mindenki amatőr játékosnak számít, aki nem pénzért játszik. Az a hitvallásom, hogy lehet amatőr sportolóként profi hozzáállással űzni. Az eddigi benyomások alapján a hozzáállás az profi, még ha amatőr szinten is vagyunk.

Hasonlóképpen vélekedik erről Frigyer Frida, a csapat kapitánya is, aki hangsúlyozta, remek az összhang és a morál az együttesen belül. A tréningek jó hangulatban telnek, bár ez az első szezon, hogy együtt játszanak. A csapat megalakítására így emlékszik vissza: – Még valamikor májusban mentünk el egy mérkőzésre, és szinte be akartunk állni a pályára, hogy ez még nekünk is menne. Igazából innen jött az egész. Egyetlen olyan játékos van, aki korábban nem kosarazott. Többen játszottunk NB II.-ben is. A csapatkapitány hozzátette, a 6 csapatos bajnokságban szeretnének felérni a dobogóra. Az első mérkőzés alapján erre jó esély mutatkozik, hiszen hazai pályán 75–21-re legyőzték a Várpalota gárdáját. A lányok legközelebb november 27-én játszanak hazai pályán. Igazi rangadóra van kilátás, ugyanis a „fakezűek” a regnáló bajnok Old Girls együttesét látják vendégül a Campus Arénában.

A Vadmacskák is sikerrel kezdtek

A megyei bajnokságban a Dunaújvárosi Sárkányok klubjának női együttese, a Vadmacskák is szerepelnek, ők november elején mutatkoztak be a Várpalota otthonában, méghozzá szintén győzelemmel.

Várpalota –

D. Vadmacskák 48–66

(7–22, 14–12, 13–14, 14–18)

Dunaújvárosi Vadmacskák: Hutterer 20, Kósa 18, Sinkó 14, Kovács 10, Szilágyi 2, Gálfi 2, Posch.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában