csodát tettek a lányok

2018.11.11. 21:09

A kontinensen nincsen jobb a dunaújvárosi női vízilabdánál

Szombaton tovább írták a klub történelmének aranykönyvét a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics női vízilabdázói, miután hihetetlen teljesítménnyel legyőzték az Euroliga-győztes orosz Kirishit az európai Szuperkupa fináléjában. Így a LEN Kupában elért aranyérem után Mihók Attila csapata a kontinens trónjára is felülhetett.

Gallai Péter

A pénteki elutazás előtt bárkivel is beszéltünk a klubon belül, mindenki azt mondta, nem számít, hogy nagyjából az orosz válogatottal megegyező Kirishit tartja szinte mindenki esélyesnek, a dunaújvárosi csapat képes a meglepetésre. S ez nem amolyan kincstári optimizmus volt, hiszen a LEN Kupában is sorra verték a náluk mind erősségben, mind anyagiakban előrébb sorolt sztárcsapatokat.

A vége pedig tudjuk: aranyérem lett ebben a sorozatban.

Nos, szombaton Oroszországban krimibe illő izgalmakat tartogató mérkőzést játszott a DUE-Maarsk a Kirishi otthonában, hiszen az utolsó negyedben még háromgólos hátrányban volt a sztárcsapat ellen, ám elképesztő, fantasztikus hajrával sikerült egyenlíteni. A csapat és Mihók Attila is tüzelte egymást, hiszen ki tudja, mikor állnak még egyszer egy ilyen lehetőség kapujában. Garda Krisztináék először azzal tettek nagy lépést, hogy Vályi Vanda – aki a válogatottól kisebb sérüléssel tért vissza, de erre a meccsre még a betegágyból is felkelt volna mindenki – egy perccel a vége előtt bevágott egy emberelőnyt (11–11). Így következhettek a büntetők, az ötmétereseknél a dunaújvárosiak bebizonyították, hogy nem csak az akaratuk, de az idegeik is vasból vannak, ugyanis négy büntetőt gólra váltottak, amíg az oroszoknál ketten is hibáztak, a kapuba állított Kiss Alexandra parádéjának köszönhetően. Utána pedig jöhetett az elképesztő öröm, a könnyek, a szakmai stáb – Mihók Attila mellett Fülöp Tibor másodedző és Holló Tibor technikai vezető – ruhástól pedig be a medencébe. Hiszen ez a csapat tovább írta a meseszerű, csodaszámba menő történetet, ami az idei évet jellemzi. Nem véletlen, hogy szombaton a magyar sajtóban mindenütt vezető hír volt a dunaújvárosi diadal, többek között elsőként gratulált közösségi oldalán Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is, ezt írta:

„Büszke vagyok a lányokra! Köszönöm nekik, hogy nagyon jó megint és megint, újra és újra dunaújvárosinak lenni!”

A diadal után vasárnap már haza is érkezett az együttes, Dunaújvárosban az élményfürdőnél a klub vezetői, edzői, utánpótlás-játékosok, családtagok, barátok, szurkolók várták az „aranykisbuszokat”. Mivel a tervezetthez képest késett a csapat – biztosan pezsgőt vásárolnak, állapította meg valaki viccesen –, így addig szót tudtunk váltani többek között Koszi Ferenc klubelnökkel, aki férfiasan bevallotta, megkönnyezte ezt a csodát.

– Ezt az orosz csapatot bármikor megverni bravúr, hát most. Mindig bíztunk abban, hogy egyre jobbak leszünk, az egyesület 1989 óta létezik ebben a formában, a közel három évtizedet koronáztuk most meg ezzel a sikerrel. Klubszinten ennél rangosabb címet nem lehet elhódítani, mindannyian nagyon boldogok vagyunk.

A játékosok és a szakmai stáb rengeteget megtesz a sikerekért, de a háttérben is nagyon sokat dolgozunk, hogy ilyen szinten működjünk. Ez a diadal mindenkinek nagy lökést ad a folytatásra, s vannak még terveink, amihez így könnyebben tudunk majd támogatást találni. Meg kell köszönjem Dunaújváros önkormányzatának támogatását, hiszen az uszodafelújítás miatti helyzetben sokat segítettek, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a felkészülésünk. Öröm, hogy ennek a városnak a nevét is ismét aranybetűvel írtuk be a sportlexikonokba – mondta.

Mihók Attila, a győztes hadvezér

Kis-Primász Ágnes szakosztályvezető maga is megélt nagy sikereket klub- és válogatott szinten, most pedig egy újabb fantasztikus eredményt ünnepelhet.

– Tudtuk, ki az esélyesebb, ráadásul hazai pályán szerepelt a Kirishi, ennek ellenére a legmerészebb álmainkat valósították meg a lányok. Bebizonyították, hogy ők Európa legjobb klubcsapata. Eltelt egy nap, de azóta is folyamatosan meghatódok, amikor szembejön velem a hír, vagy kapjuk a gratulációkat. A kontinentális szövetség a meccs előtti felvezetőben közzétette, nem mi vagyunk az esélyesek, de utána nagyon jó volt olvasni azt, hogy úgy írtak rólunk, mint még soha. Csodát tettünk, és véglegesen letettük a névjegyünket a kontinensen. Sok összetevő kell, hogy ezt elérjük, de azért, hogy érzékeltessem: egy ifjúsági bajnokit is el kellett halasztani, mert a csapatból többeknek Kirishiben volt jelenése, ahol nem hatott nyomasztóan rájuk életük mérkőzése. Nem véletlenül játszottam húsz évet ebben az egyesületben, s vagyok itt utána is. Ezek a sikerek mindannyiunké, házon belül és kívül, nagyon sok embert illeti meg ez. Fontos, hogy mi nem az a klub vagyunk, amely összevásárol játékosokat egy-egy szezonra, hanem alulról építkezve, tudatosan dolgozunk. Az edzői stábban is mindig benne van a megújulás, az előrelépés lehetőségének a keresése, annak az igénye, hogy próbáljunk lépést tartani az amerikai vízilabda-társadalommal. Ezt a címet nagyon meg kell becsülni, roppant büszkének lenni és ebből építkezni. Innentől kezdve ki kell bizony mondani, számunkra nincsen lehetetlen feladat és nincsen legyőzhetetlen ellenfél – fogalmazott nagyon büszkén a szakosztályvezető.

A csodacsapat, amely nem ismert lehetetlent és övé lett a gyönyörűséges kupa Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Majd dudálva megérkezett a karaván, a kiszálló lányokat tapsvihar, virágok és rögtönzött, szó szerinti pezsgőfürdő várta, a fiatalok és idősek pedig sorra ölelték meg példaképeiket, akik, s ezt micsoda fantasztikus dolog ízlelgetni és oly sokszor kimondani, Európa legjobbjai lettek.

– Dunaújvárosból csapatsportágban, ráadásul olimpiai számban egy kis klubként Európa, de mondhatnám, hogy a világ legtetejére eljutni, ezt mi sem gondoltuk soha – mondta Mihók Attila, aki mindenkinek köszönetet mondott a fogadtatásért, s kiemelte: ez a siker és a kupa mindenkié!

A köszöntés után a hősök hazaindultak, hogy azután este tovább folytatódjon a közös ünneplés, újra írjuk le: a kontinens legjobb csapataként! Legyünk büszkék rájuk, itt a Nemzet Sportvárosában és szerte az országban!

Fiatalok és idősek, családtagok és szurkolók várták az élményfürdőnél az aranylányokat

A mérkőzés jegyzőkönyve

KIRISHI – DUE-MAARSK G. 13–15 (2–2, 3–1, 5–4, 1–4, 2–4) – ötméteresekkel

Vezette: Margeta (szlovén), Colombo (olasz).

Kinef Kirishi: Karnauh – Prokofjeva 2, Krimer, Szoboljeva 1, Szimanovics 2, Rizskova 2, Zubkova 2. Csere: Djacsenko, Hamzajeva, Kiriljcseva 1, Jakuseva, Ivanova 1.

Vezetőedző: Alekszandr Kabanov.

DUE-Maarsk: Aarts – Menczinger 2, Ziegler 1, Gurisatti 3, Mahieu 1, Garda 2, Vályi V. 2. Csere: Kiss A. (kapus), Huszti, L. Luka, Horváth B., Szellák Cs., Brezovszki. Vezetőedző: Mihók Attila.

Gól emberelőnyből: 10/4, illetve 8/4.

Gól kettős emberelőnyből: 1/0, illetve –.

Gól ötméteresből: –, illetve 1/1.

Kipontozódott: Ivanova (24. p.), Ziegler (25.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában