Mindig előre lépni

2018.10.28. 23:47

Óvodásoktól a középiskolásokig mozgatnák meg őket

Ez lehet az egyik titkos hitvallása Petrás Gábornak, akit eddig a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség titkáraként és az MLSZ Fejér Megyei Igazgatóság kispályás-bizottságának tagjaként süvegeltünk.

Balogh Tamás

Petrás Gábor nagyszerű döntése nyomán mostantól a gyermek- és ifjúsági bizottság elnökeként is egyre többet fog magáról hallatni.

– Ezt a bizottságot a közelmúltban hozta létre a DLSZ-en belüli munkacsoport. A célja, hogy az óvodásoktól a középiskolásokig, versenyrendszerben tudjuk megmozgatni az amatőr sportolókat. Ez az álmom körülbelül három éve fogalmazódott meg bennem. Jómagam is ezekbe az intézményekbe jártam, és még emlékszem, hogy amikor egy rivális intézmény, például a Rudas ellen készülődtünk (én Hildes voltam), az micsoda nagy kihívás volt a számunkra! Az igazgató úr lehívott magához, hogy lelkesítsen bennünket a sikeres szereplésre (kötelező a győzelem). Nagyon nagy dolog volt egy-egy ilyen diadal! Tele volt a csarnok, és mindenki a saját iskolája csapatának szurkolt. Egy ilyen programot akartam megvalósítani – kezdte a beszélgetést.

Petrás Gábor, a DLSZ új bizottságának elnöke Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Miként alakul a rendszer életre hívása?

– Az első lépéseket, még az óvodások korcsoportjával, akikkel ez a gyakorlat már három éve folyik, Lassingleitner Fruzsinával tettük meg. Ő akkor még nem volt önkormányzati képviselő. Az öttagú bizottságban, mellette alelnökként dolgozik Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetője. Bennünket erősít Horváth Attila, az elismert vendéglátós menedzser, aki él-hal a városért és a fociért is. A munkánkat jól egészíti ki Dénes Niki, egy fiatal hölgy, aki a rengeteg energiáját a programjaink szervezésére fordítja. A bizottság létrehozását Cserna Gábor, Dunaújváros MJV polgármestere is örömmel fogadta, és támogatni fogja a munkánkat a jövőben. Megállapítása szerint ez egy nagy fontosságú, az eddigi hiányt pótló tevékenység az említett oktatási, nevelési intézmények körében.

– A programmal várhatóan ismét óriási tömegeket fog megmozgatni?

– Valóban így van, hiszen idén eddig ezeregyszáznégy igazolást adtunk ki. Azt gondolom, ez a létszám a megszólítottakkal együtt el fogja érni az ezerötszáz főt. Céljaink között szerepel, hogy megmozgassuk az intézmények tanulóit. Azt szeretnénk, a sportpályán játékosként, és a nézőtéren szurkolóként is találjanak magukra.

– Mit tartanak konkrét feladatuknak?

– Azt, hogy ezeket a gyerekeket, egy rendszerben, kupanapok közé szervezve mozgassuk meg. Az óvodásoknál négy ilyen van: májusban, júniusban, szeptemberben és decemberben. Az általános és a középiskolásoknál novemberben, januárban és májusban. Ezekre a megmérettetésekre a tanintézmények tanulói természetesen díjtalanul jelentkezhetnek. Az egyes események legjobb teljesítményeit, a hagyományaink szerint kupákkal, oklevelekkel és érmekkel fogjuk elismerni. A valamennyi rendezvényen részt vevők közül a legeredményesebbeket, egy-egy garnitúra Acerbis mezzel is jutalmazzuk.

– A pedagógusok miként vélekednek a tervükről?

– A közelmúltban kerestük fel Szilágyiné Németh Saroltát, a Dunaújvárosi Tankerület igazgatóját és Csapó Gábort, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatóját, és a középiskolák vezetőit a tervünkkel, amit valamennyien örömmel üdvözöltek. Az ott született javaslat szerint, az összegyűjtött pontszámoktól függetlenül, egy szuperkupadöntőn dől el az elsőség és a helyezések sorsa. Hasonlóképpen szerencsével jártunk, és együttműködő partnereket találtunk az általános iskolák vezetői körében is. Úgy gondolom, néhány éven belül jelentős sorozattá fogja kinőni magát ez a kezdeményezés. A legfontosabb, hogy minél több gyerek kezdjen el rendszeresen sportolni, hiszen jól tudjuk, milyen nagyszerű dolgokra motiválja a fiatalokat. Legyenek egészségesek, érjenek el szép sikereket, és felnőttként is hasznos tagjai a társadalmunknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában