Helyi kultúra

2017.09.21. 09:00

A boldog békeidők kiállítás az Intercisa Múzeumban

DUNAÚJVÁROS A magyar polgárosodás korát bemutató kiállítást láthatunk október 20-ig az Intercisa Múzeumban.

Pekarek János

Két gyűjtő és egy múzeumigazgató: balról Rajcsányi László, Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és dr. Baráth Károly, aki megnyitotta a boldog békeidőkről szóló kiállítást

Fotó: Zsedrovits Enikő

- Olyan korszakot mutatunk be, amelyben Magyarország (Ausztriával együtt) nagyhatalomnak számított Európában! – mondta Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója az „Azok a boldog békeidők...” A Magyar Királyság virágkora, 1867-1914 című kiállítás péntek délutáni megnyitóján.

A bemutatás pedig két lelkes és hozzáértő magángyűjtőnek, Rajcsányi Lászlónak és dr. Baráth Károlynak köszönhető, akik gyűjteményük legszebb darabjait ajánlották fel a tárlat céljaira.


Két gyűjtő és egy múzeumigazgató: balról Rajcsányi László, Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és dr. Baráth Károly, aki megnyitotta a boldog békeidőkről szóló kiállítást
Fotós: Zsedrovits Enikő

A kiállítást dr. Baráth Károly nyitotta meg – igen érdekes összefüggésekre világítva rá. Hangsúlyozta például, hogy a gyűjtőket sok más mellett a szépség szeretete is vezérelte, amikor összegyűjtötték a kiállított tárgyakat: amelyek akkor a korszak legjobb eszközei közül valók voltak. Az a kor pedig kivételesnek számított: talán ha kétszer adódott olyan Magyarország történetében, hogy több mint ötven évig békesség volt itt. A nevezett alkalommal még tovább, tulajdonképpen 1849-től 1914-ig, vagyis: hatvanöt éven át tartott a béke.

Egy érdeklődő a kiállításon
Fotós: Zsedrovits Enikő

Ez a magyar polgárosodás kora. Ekkor alakult ki a Karlsbadtól Abbáziáig, vagyis Karlovy Varytól Opatijáig nagymértékben egységes: szecessziós városkép. Ekkor készült az a geológiai térképünk, amely a párizsi világkiállításon aranyérmet kapott. S még sok másban is a világ élvonalában voltunk! Igaz, jegyezte meg dr. Baráth Károly, hogy a magyar kisember szegénységben élt – de akkor Európa nagy része szegény volt, Anglia és Franciaország kivételével, gyarmatbirodalmuk okán.

- Ennek az egész világnak, úgy, ahogyan létezett, Trianonban vége lett – idézte fel a szónok, hozzátéve: békésen és türelmesen, de megőrizve az itt bemutatott értékeket, igazságosan és helyesen ki kell mondani: ez Magyarország volt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában