Beavató sorozat

2024.03.21. 10:00

Péter és a farkas történetét hallgatták meg – képgalériával

Az elmúlt héten folytatódott az Alba Regia Szimfonikus Zenekar PartiTúra elnevezésű ismeretterjesztő, beavató hangversenysorozata a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nagytermében. Ezúttal Szergej Szergejevics Prokofjev gyermekeknek írt szimfonikus meséje állt a középpontban.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Miután a zenekar behangolt, a karnagy, Dénes-Worowski Marcell (aki egyébként nagybőgősként is ismert) egy rövid párbeszédes játékkal indította meg a gyermekek fantáziáját, felkérve őket arra, hogy próbálják kitalálni, a történet szereplői jellemvonásaik alapján milyen hangszereken szólalhatnak meg. Ez fontos és találó indítás volt, ugyanis később így sokkal könnyebben azonosították a különféle dallamokhoz, zenei témákhoz tartozó karaktereket. Az orosz zeneszerző remekművén keresztül a gyerekek játékos formában ismerhették meg a zenekari hangszerek jellemzőit, valamint a klasszikus zene hangszerelési és dramaturgiai sajátosságait. Péter (vonósok) és barátai, a nagypapa (fagott), a kacsa (oboa), a kismadár (fuvola), a macska (klarinét), a vadászok (dobok) és a farkas (kürtök) történetét a szimfonikus zenekar fúvós-, vonós- és ütőhangszereinek segítségével mesélte el Prokofjev. Pontosabban nem csak ő. Ugyanis a beavató sorozatban egy narrátort is alkalmaztak Nagy Péter színművész személyében. A dramaturgia úgy kínálta, hogy minden egyes szöveges szakasz után elhangzott az oda illő zenei részlet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában