Megemlékezés a mártírról

2024.03.04. 18:00

Esterházy János élete és munkássága 12 fejezetben

Hétfőn elindult az a programsorozat a József Attila Könyvtárban, amely március 23-ig Esterházy János felvidéki mártír politikus életét, munkásságát, mártírhalálát helyezi a középpontba. A könyvtár felnőtt olvasóterében már látható az életéről szóló vándorkiállítás.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az Esterházy János – Isten szolgája című vándorkiállítás dr. Molnár Imre történész, Esterházy-kutató, és Laczkó Gábor, szőgyéni mérnök, grafikus közös munkája nyomán született meg és indult útjára három évvel ezelőtt a Kárpát-medencében, felidézve az akkor 120 éve született mártírpolitikus életútját, munkásságát, emléket állítva örökségének. A tárlat lényegében 12 darab molinóból áll, a nyitódarabon Esterházy János (1901-1957) neve mellett A mi jelünk a kereszt! szlogen olvasható, valamint az, hogy a visegrádi nemzetek vértanújának életét és örökségét bemutató kiállítás képei az Esterházy és Lastowiecki család, valamint az Esterházy János Zarándokközpont és Bíró Cyprián gyűjteményéből származnak.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az első molinón felmenőinek képe és neve látható, illetve szülőháza, a nyitraújlaki Esterházy kastély szemlélhető a fejezet szlogenje: 

Elválaszthatatlanul összenőttem ezzel a földdel, amelyet elődeim, őseim vérükkel és verejtékükkel tettek termékennyé.

alatt.

A folytatás a gyermek- és ifjúkorral ismertet meg, ennek szlogenje:

Kora gyermekkoromtól lelkembe oltották a nemzet és a keresztény hit szeretetét és az azokhoz való ragaszkodást.

A képeken a teljes család, Tarnowska-Esterházy grófnő gyermekeivel, a kamaszkori János, a félárván maradt Esterházy gyerekek, az özvegy lengyel édesanya és az ifjú gazda láthatóak.
A negyedik összeállítás a családról szól: 

Család vagyunk: egy az anyánk, egy a vérünk, egy a szívünk, egy az Istenünk.

Itt esküvői kép, családi felvételek szerepelnek különféle alkalmakkor és helyszíneken, autóban, a Balatonnál, vagy Lengyelországban.

A kiállítás természetesen taglalja a szülőföld témakörét is: 

Ezen a földön születtem, szívem, lelkem gyökere annyira ezen a földön él, hogy itt maradok köztetek, és veletek fogom átélni a rossz napokat is

A képeken beszédet mond Zselízen, kultúrházat avat Nyitraegerszegen, de látható II. Rákóczi Ferenc szülőházánál Borsiban is.

Szó esik a szolgálatról is: 

Hittel, reménnyel és szeretettel és Isten szent nevével fogom munkámat önérzetesen és becsülettel végezni!

A képeken feltűnik egy május 1-i felvonuláson, beszédet mond Makrancon, erdélyi írókkal fotózkodik a budapesti könyvhéten, feltűnik az általa adományozott zászló felavatásán Szepsiben és a szlovák parlamentben.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Külön tablót kapott hitével való viszonya: 

A kereszt változatlanul a legfelségesebb szimbólumunk.

Láthatjuk imába merülve esküvőjén, a pozsonyi hívek zarándoklatán a Máriavölgyben, illetve Tost Barnabás kanonok-prelátussal Érsekújvárott.
A VIII. fejezet az irgalomról szól: 

Nem jelszavunk, hogy valaki vagy bárki ellen, hanem mindenkiért, akivel egy a sorsközösségünk a dunai medencében.

A képeken húga Lengyelországból menekült gyermekeivel mutatkozik, alamizsnát oszt Alsómecenzéf főterén, de láthatók a zsidó-deportálás elől megmenekített Schlesinger család tagjai is, ahogy az Esterházy által nyugatra menekített lengyel hadügyminiszter, Kazimierz Sosnkowski tábornok is.

Külön fejezet a vértanúság is: 

Mi a történelmünkből megtanulhattuk azt is, hogy csak az olyan törekvés jut diadalra, amelynek mártírjai vannak.

Olvasható a Gulágról küldött üzenete: 

Hitemet nem veszítem... imádkozom értetek, mindannyiótokért. 

és látható a 7832-es rab, olvasható a parancs: Kötél általi halál, mert semmi nem indokolja a kivégzés golyó általi becsületeseknek járó végrehajtását.

A X. molinó a temetés képeit sorakoztatja.

Életem legszebb napjaként éltem át a 2017. szeptember 16-i temetést, 70 évvel apám halálra ítélése és 60 évvel mírovi mártírhalála után. Azóta is hálát érzek a szívemben, ha Alsóbodokra gondolok. Hálát Paulisz Boldizsár iránt, aki ezt a csodálatos emlékkápolnát megálmodta, és óriási erőfeszítéssel, áldozatvállalással megteremtette.

– írja Esterházy-Malfatti Alice.

A következő tabló boldoggá-avatásáról szól. 

Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért...

A képeken látható a boldoggá avatási bizottság ülése, a boldoggá avatást kezdeményező Marek Jedraszewszki krakkói érsek-metropolita és életszentségének tanúi.

Az utolsó fejezet a zarándokokról emlékezik meg. Isten Szolgája Esterházy János életében tökéletesen beteljesült a krisztusi ige: Senkiben nincs nagyobb szeretet annál, mint aki életét adja felebarátaiért. Az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont ennek, az emberi logikával nehezen felérhető áldozathozatal beteljesedésének kíván emléket állítani.

A kiállítás március 23-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában