Perkáta

2024.02.06. 15:00

A szakkörök már javában zajlanak

A Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából már javában zajlanak a szakkörök a perkátai Győry-kastély falai között. A foglalkozások a tavalyi év őszén kezdődtek és egészen ez év májusáig tartanak majd.

Szentes Kitti

Fotó: Szentes Kitti

A vesszőfonás, a Békés megyei hímzés, a papírfonás, illetve a gyertyakészítés technikáival ismerkedhetnek meg a szakkörök résztvevői – avat be a részletekbe Baráth Valéria a szakkörök szervezője. A hímző szakkört két hetente, a gyertyaöntést hetente a vessző és a papírfonást kéthetente lehet látogatni – folytatja Baráth Valéria. A vállalkozó szelleműek olyan technikákkal ismerkedhetnek a különböző szakkörökön, mint a drukkolás (hímzésminta átvitele festékkel, lyukacsos papírról textilre), méhviasszal történő gyertyaöntés, fonott kosár felkarózása vagy a papírfonás, mely egy nagyszerű újrahasznosítási technika.

Fotó: Szentes Kitti

Egy szakkör kilencven perces, és minden alkalomra megvan az aznapi feladat, melyhez az eszközöket a Nemzeti Művelődési Intézet biztosítja. A különböző technikákat interaktív módon sajátítják el a résztvevők. Az alkotók ismét nagyon ügyesek, nyitottak az újdonságokra és érdeklődőek az új technikák iránt. A foglalkozások záróeseménye pedig egy kiállítás lesz az elkészült munkákból – mondja a szakkörvezető. De a Békés megyei hímző szakkör résztvevőire még vár egy fontos feladat a szakkör ideje alatt, ugyanis a Nemzeti Művelődési Intézet alkotópályázatot hirdetett a magyar népmesék varázslatos világa tematikában. 

Az elindult szakkörök közül bármely szakkörtípusban készített produktummal pályázhatnak a résztvevők, mely a legjobban illeszkedik a felhívás témájához, ezért mi úgy gondoltuk, hogy a hímző szakkör résztvevői által készített alkotás illik a legjobban a felhívás témájához – mondja Baráth Valéria. Egy falvédőt álmodtunk meg a magyar népmesék egy-egy jelenetével. Az anyagot szár, illetve telített öltéssel keltjük életre. Izgalmas, összetett, de mégis csodálatos feladat elé nézünk – summázta Valéria. 

A legjobbnak ítélt alkotások szakkör szervezői a maximális szakkörszámon felül is indíthatnak egy-egy szakkört, amihez a Nemzeti Művelődési Intézet biztosítja az öt fős alapanyag- és eszközcsomagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában