Városunkban is alkotott

2024.01.08. 13:42

Elhunyt Finta József építész

Életének nyolcvankilencedik évében elhunyt Finta József építész – írja az Építészfórum. A Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissima díjas építész tervezte meg a Budapest Kongresszusi Központot és a Kempinski Hotel Corvinust is.

Duol.hu

Forrás: fintastudio.hu

Dr. Finta József, a Nemzet Művésze, Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa díjas, köztársasági elnöki aranyérmes építész, a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitüntetettje, festő és verselő, életének nyolcvankilencedik évében, egy teljes élettel a háta mögött, békésen de megmásíthatatlanul magunkra hagyott bennünket – közölte a Finta Stúdió. 

József az építész szakmát egy legendás modernista generációtól tanulta, majd alkotásai révén vált ő is annak teljes jogú tagjává.

„(...) József soha nem a pillanatnak tervezett, alkotásai időn kívüliek, egész életében a hosszú távon érvényesnek tartott értékeket kutatta. Az építészetet komoly játéknak tartotta, melyet gyermeki lélekkel lehet csak művelni. A legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlent próbálta megtalálni bennük” – fogalmaztak kollégái – írja a vg.hu.

Fotó: Laczkó Izabella

A dunaújvárosi garzonház volt Finta József építész startgépe

Ezzel a címmel írtunk cikket még 2020-ban, melyben Finta Józsefet is megszólaltattuk. Az építész pályája Dunaújvároshoz (is) kötődik, olyannyira, hogy egy itteni munkájáért kapta meg 1965-ben, mindössze harmincévesen az Ybl-díjat. Kolozsváron született és református nevelést kapott.

Az említett cikkünket itt találják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában