Kalandos, elhúzódó

2023.12.09. 14:00

Végre hanghordozón a Lidérc csak koncerteken hallható anyaga

A Lidérc együttes kalandos, évtizedet felölelő előzmények után végre átnyújthatja közönségének a Budapesti Halottaskönyv hangzóanyagát tartalmazó compact disket. A dunaújvárosi Martinkó Tamás gitárjátékával is dúsított lemezbemutató koncertje a hónap közepén lesz.

Balla Tibor

Fotó: Legát Franciska

A Lidérc zenekar napjainkra igencsak aktívnak mondható. A tagságot jelenleg Legát Tibor (szöveg, ének) mellett a Balatonos zenészek (Keszei Krisztián - gitár, Horváth Gábor - basszusgitár, Dudás Zsombor - dob) melett Martinkó Tamás - gitár és Papolcsi László (Vidámpark) alkotják.

Az együttes még 2007 tavaszán alakult, amikor találkozott Legát Tibor újságíró, a legendás Kézi-Chopin együttes egykori vezéralakja és Dénes József (Dönci) a Balaton gitárosa. Hamarosan sor került az első koncertre is a Sziget Songwriters’ sátrában. Megszületett a sanzon és a rock különös, groteszk keveréke, Legát virtuóz szövegeinek méltó zenei kísérete.

A zenekar 2016-ban, Dönci halála után nyolc évvel, Szökésben című posztumusz könyvének megjelenése után aktiválta magát újra, elsősorban azért, hogy a  2007-2008 folyamán elkészült első anyagát, a csak koncerteken hallható Budapesti halottaskönyvet ismét előadja, mi több, stúdióban is rögzítse.
 

 

A lemez várható megjelenésének időpontja eredetileg 2018 augusztusa, Dénes József halálának tizedik évfordulója volt. Bár a felvételre 2018 februárjában sor került, ezek a felvételek egy évig, a keverési munkálatok pedig négy évig húzódtak el, viszont most már egészen biztosan kézzel fogható formát öltött a lemez. Szeptemberben napvilágott látott videoklipjük is Rákosrendező címmel. Ősszel megkezdődtek a zenekar második lemezének, a Csodavárásnak a felvételei, amit a Lidérc olyan gyorsan szeretne elkészíteni, hogy a Budapesti Halottaskönyvet követően pár héten belül megjelenhessen, de ennél a zenekarnál semmi sem biztos, viszont bármi lehetséges. Ennek tükrében kijelenthetjük a CD-lemez bemutató koncertjét december 15-én este tartják a Hunnia Bistroban. Nagy valószínűséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában